Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Yönetici İnsanları II

15 Ağustos 2012 Çarşamba::

Toplantıya katılmak, sürekli toplantısı olmak; “ Toplantım var, hayvan gibi yoğunum olm, sabahtan beri yerime oturamadım, bir fırsatını bulup arayacağım, daha öğle yemeği bile yemedim.” mesajlarını istatistiksel argümanlarla ifade etmek, profesyonel yönetici için önemli bir statü sembolüdür.

Yazı Boyutu : A A A A


Yönetim için dünyaya gelen insanlar



Previously on Yönetici İnsanları



İletişim Yönetimi



Ofis Ortamı Yönetimi



Toplantı Yönetimi



* Toplantıya katılmak, sürekli toplantısı olmak; “ Toplantım var, hayvan gibi yoğunum olm, sabahtan beri yerime oturamadım, bir fırsatını bulup arayacağım, daha öğle yemeği bile yemedim.” mesajlarını istatistiksel argümanlarla ifade etmek, profesyonel yönetici için önemli bir statü sembolüdür.



* Profesyonel yönetici, toplantıya davetli herkesin, an itibariyle geldiği bilgisinin sekreteri tarafından teyid edilmesini müteakip toplantıya katılır. Amele gibi toplantı salonuna zamanında gidip herkes gelene kadar kendinden düşük pozisyonlardaki insanlarla iş dışı sohbetlere maruz kalmak, parmak arası terlik ile sunum yapmaktan farksızdır.



* Toplantıya girer girmez "Daha önce x toplantısındaydım şimdi bitti ancak gelebildim.” deyip özür dilenir.



* Toplantıda giriş konuşması yapmak, giriş konuşması esnasında herkese gaz veren, toplantının hedeflerini özetleyen konuşma yapmak çok profesyoneldir.



* Toplantı gündemi daha önceden gönderilmiş olmasına rağmen, “naber abi nasıl gidiyor, şunu ne yaptınız?” diyalogları ile toplantıyı baltalamak; toplantıya at sırtında gelip çayın şekerini kıtlama içerek şekerin yarısını ata vermekten farksızdır.



* Toplantıya gelirken elinde harita metod defter, şirketin yılbaşında verdiği ajanda, çakma Moleskine, altında çalışanın defterinden koparılmış A4 kağıt, kese kağıdı ile gelmek; üst yönetim sunumunda video açarken porno film çıkmasından farksızdır.



* Profesyonel yönetici toplantıya girerken mutlaka yanında, yurt dışından alınmış özgün bir kılıfı olan iPad olur. Amele gibi her konuşulanı not almaz. Azami bir ya da iki satır not alır ve “Olm herif amma kapasiteli lan, saatlerdir konuşuyoruz herif her şeyi aklına yazdı. İki satır not aldı. Gerçekten hak ediyor bu pozisyonu.” mesajını verir.



* Profesyonel yönetici toplantı esnasında aldığı iki satır notu da iPad’in standart not uygulamasından ziyade özel Meeting Minutes, Evernote gibi programlarda alarak, “iPad’i bile herkesin kullandığı gibi Angry Birds düzeyinde kullanmıyor. Adam verimlilik olayını çözmüş, paperless olmuş” mesajını verir.



* Toplantı masasına dirsekleri koyunca, ceketin arasından itina ile çıkan gömlek kollarında büyük bir ihtişam ile  'Ben buradayım' diyen kol düğmeleri, çok “business” bir araçtır. Eğer kol düğmesi takılıyorsa “Olm herif işine özen gösteriyor lan. Gerçekten adam makamının hakkını veriyor.” imajını verir.



* Kol düğmelerinin fark edilmesi için dirsekler özenle masaya koyulur, ceket sıvanır ve kol düğmeleri katılımcıların gözüne sokulur. Kol düğmelerinin lansman sürecinde gömlek manşetlerinde yeralan isim baş harflerini de entegre bir şekilde gösterebilmek büyük bir takdir toplar.



* Toplantıda herhangi bir katılımcı herhangi bir konu hakkında yaptıklarını anlatırken, o katılımcıya laf sokmak çok “business” ve “zeki” havası verir. Katılımcı, laf sokanın seviyesine inmeyip cevap vermeyince “ezik” olarak adledilir ve puan kaybeder.



* Toplantı platformlarında etkin performansta dalaşabilmek için katılımcılar, toplantı öncesi birbirleri hakkında anlamlı argümanlar oluştururlar, deliller toplarlar. Delilbazlı, rakambazlı, raporbazlı laf sokmak profesyoneller liginde 3 puana tekabül eder.



* Toplantı esnasında ortaya konulmuş olan yiyeceklere sürekli dalmak imajı zedeleyebilir. Bunun yerine tabağa hiç dokunmadan “Ben böyle şeyleri önemsemem, 3-5 cookie insanı değilim, sağlıklı beslenirim, nefsime hakimim” imajı verilir.



* "Challenge" adı altında konuşulanlara bok atmak, farklı olmak adına mutlaka alternatif bir şeyler söylemek, özgün ve profesyonel düşünce yapısını ortaya koyar.



* Toplantı sürecinde usulen herkesin görüşünü sormak çok “profesyonel” bir davranıştır. Ama daha “profesyonel” olanı tüm bu görüşleri aldıktan sonra yine kendi görüşü doğrultusunda aksiyon alınmasını sağlamaktır.



* Toplantı sonunda konuşulanları maddeler halinde özetlemek: “1. Yalnız Güneş Şahitti, 2. Herkes kendine yakışanı giyer. 3. Farklı neler yapabiliriz? 4. Kaynaklarımızı nasıl verimli kullanabiliriz? 5. Yeterince mass e gidebiliyor muyuz?” ve “Sizler saatlerdir hayvan gibi çenenizi yoruyorsunuz ama ben mevzuyu 5 maddede özetliyorum, çok iyiyim” mesajını vermek çok profesyoneldir.



* Toplantı çıkışında, toplantıda kıl olunan adamlara toplantıda konuşulanlardan örnekler vererek bok atmak, kendilerinin işten anlamadığını, tesadüfen burada         olduğunu vurgulamak ve kendileri hakkında kulis yapmak şampiyonluğa giden yolda önemli bir adımdır.



Çalışanlarla İlişki Yönetimi



* Çalışanlara “Sizi sürekli terfi ettirmek istiyorum, bunun için elimden geleni yapıyorum, hatta kendi kariyerimi riske atıyorum. Ama malesef Sudenaz, Pelinsu ve Himmet taş koyuyor” mesajını sürdürülebilir şekilde vermek çok profesyoneldir.



* Çalışanlara düzenli olarak “Daha iyisini yapabilirsin. Hala bir sürü eksiğin var.” Mesajını vererek çalışanların havaya girmesini önlemek büyük puan kazandırır.



* Çalışanların sunmuş oldukları her işte mutlaka eleştirilecek bir şey bulmak (fontunu beğenmedim, pdf yapsaydın, kılı dönmüş vs) farklı düşünen farklı gören yönetici duruşudur.



* Çalışanların yaptıklarını birbirlerine kontrol ettirmek, her birini ayrı ayrı zarflamak, zarf sonuçlarına, çelişkilerine göre bazılarını yükselen değer, bazılarını adadan gidecekler listesine koymak entegre profesyonellik isteyen bir davranıştır.



* Çalışanların tüm zaaflarına, özel hayatlarına dair kullanılabilecek tüm bilgilere hakim olmak ve gereken durumlarda bu bilgileri kullanmak üst düzey yöneticiliğe giden yolda önemli bir adımdır.



* Profesyonel yönetici kendi özel hayatına dair (ilişkileri, arkadaşları, dostları, ailesi, hobileri, zaafları, güçlü yanları, vb.) herhangi bir ipucunu çalışanları ile paylaşmaz ve kendini her zaman yukarıda ulaşılamaz olarak konumlandırır.



* Profesyonel yönetici çalışan ilişkilerinde her zaman mesafeli olup, ense tokat yaklaşımlarından her daim uzak durur. Yapılan her espriye gülmez. İş önceliğini düzenli olarak vurgular.



* Şirket harcamaları konusunda “Rahat ol, koy ...ne rahvan gitsin” algısı yaratırken 5TL’nin hesabını sormak fark yaratır.



* Çalışanlarından düzenli bir şekilde statü güncellemesi istemek ve “Olm sürekli yayıyorsunuz ama ben sizi hayvan gibi takip ediyorum” mesajını vermek çok profesyoneldir.



* Statü güncellemelerini belli bir patterne oturtmadan talep etmek daha şıktır. Altında çalışanı sürekli şaşırtmak gerekir.



* Çalışanlar çıkmaya hazırlanırken çağırmak ve “Siz çıkıyor musunuz? Ben de hayvanlar gibi çalışacağım, siz yayın” mesajını vermek çok profesyoneldir.

 

* “Pelinsu hala gelmedi mi? Merak ettim acaba bir şey mi oldu?”söylemleri ile çalışanın gelmemesini vurgulamak, çalışanı düşündüğünü hissettirmek tüm bunları yaparken yine de otorite gücünün kimde olduğunu ifade etmek.



* Entegre ve fark yaratan bahaneler bularak, çalışanlar için mümkün olduğunca seyahat, eğitim vs gibi harcama olarak aksiyonlardan uzak durulmasını sağlamak ve "Niyazi Bey, ekibini ne kadar verimli yönetiyor?" mesajını vermek çok profesyoneldir.



* Çalışanların atmış olduğu yüz adet mailin sadece iki tanesine cevap vermek ve "Hayvan gibi yoğunuz boş işlerle uğraşmıyoruz. Şirket benim sayemde ayakta. Sürekli işimi gücümü bırakıp senin zevzek maillerine mi cevap vereceğim?" mesajını vermek şampiyonluk kutlama hazırlıklarını yaptırır.



* Çalışanlarla birlikte yemek yememek, asansöre birlikte binmemek, off site toplantılara aynı arabada gitmemek, profesyonel yönetici marka yönetimi açısından elzem unsurlardır.



Devam Edecek....



Network / İlişki Yönetimi



Kişisel Gelişim Yönetimi



Sosyal Medya Yönetimi



Seyahat Yönetimi



Özel Hayat Yönetimi


Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.