Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Ürküten rapor: Su sıkıntısı yaşayacağız

12 Ağustos 2012 Pazar::

Su Vakfı'nca İstanbul'daki iklim değişikliği ile ilgili hazırlanan rapor ürküttü.

Yazı Boyutu : A A A A

2013'ün oldukça kurak geçeceği belirtilen rapora göre, 2014'ten sonra ise yağışlar anormal derecede artacak. Ayamama Deresi'nde ortaya çıkan taşkından daha büyük taşkınlar yaşanacak

Su Vakfı, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) için bir rapor hazırladı. Hidrolog, meteorolog, iklim değişikliği uzmanı, şehir plancısı, uzaktan algılamacı, bilgisayar yazılımcıları ve hidrolikçilerden oluşan 12 kişilik bir bilim ekibiyle hazırlanan "İklim Değişikliğinin İstanbul ve Türkiye Su Kaynakları Geleceğine Tesirleri Projesi Nihai Raporu" adı verilen rapor 3 yılda tamamlandı.

Rapor 2010-2099 yılları arasında aylık esasta İstanbul'un değişik su toplama havzalarına gelebilecek yağışların tahmini, kurak ve sulak sürelerinin hesaplanması, haznelere gelebilecek yüzey akış su miktarlarının belirlenmesi durumlarını kapsadı.

DÜNYADA EN KAPSAMLI İKİNCİ ÇALIŞMA

Rapor için Türkiye'ye yakın olan Almanya ve İngiltere'deki uluslararası araştırma merkezlerinin verileri de kullanıldı. İlk etapta 2010-2015 yılları arasındaki yıllık toplam yağış (mm) miktarları 6 değişik senaryoya göre irdelendi. Raporla İstanbul, dünyada Londra'dan sonra yapılmış en kapsamlı iklim çalışması olan ikinci şehir oldu.

ASIL YAĞIŞLAR 2014'TE BAŞLIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sunulan raporda, genel olarak 2012 ve özellikle de 2013 yılının oldukça kurak geçeceği, bilimsel modelleme yöntemiyle ortaya konuldu. 2014 ve özellikle 2015 yıllarında yıllık toplam yağışların önceki beş yıla göre daha fazla olacağı kaydedildi. 2014'ten sonra yağış miktarlarının ciddi oranda artmasına paralel olarak, 2009 yılında Ayamama Deresi'nde ortaya çıkmış olan taşkının daha da büyüğünün 2016-2017 yıllarında yaşanmasının kuvvetle muhtemel olduğu belirtildi. Raporda taşkın potansiyeli olan her derede 'Taşkın Risk Haritaları'nın şimdiden çıkarılarak risk seviyelerinin belirlenmesi gerektiğine işaret edildi.

Su sıkıntısı yaşanacak

Rapora göre, esas iklim değişikliğinin kendisini göstermesi 2040 yıllarından sonra olacak ve Türkiye genelinde yağışlar azalışa geçecek. Azalış miktarının da yüzde 10-15 civarında olması bekleniyor. Bu durumda, şehir su şebekesine verilen suların gelecekte ortaya çıkabilecek kuraklıkları en aza indirmek için yüzde 10 kadar kısılması gerektiği vurgulandı. Su Vakfı Başkanı ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen, İstanbul'da gelecek yıllarda su sıkıntılarının yaşanacağını söyledi. Şen, okullarda öğrencilerin ve basın yayın aracılığı ile halkın su tasarrufuna özendirilmesini tavsiye etti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.