Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Yılda 3.1 milyar dolarlık çikolata ve şeker tüketiyoruz

4 Ağustos 2012 Cumartesi::

Yılda ortalama yüzde 10 büyüyerek 3.1 milyar dolarlık ciroya ulaşan şekerleme ve çikolata pazarı, satışların 5 kat arttığı Ramazan Bayramı’na hazırlanıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Toplam tüketimin üçte birinin gerçekleştirildiği bayramlarda, Doğu ve Güneydoğu illerimizde şeker ikram edilirken, Marmara ve Ege’de ise çikolata revaçta.

Ramazan Bayramı’nın yaklaşması ile hareketli günler yaşayan şekerleme ve çikolata sektörü, yılda ortalama yüzde 10 büyüme gerçekleştirerek 3.1 milyar dolarlık ciroya ulaştı. Türkiye’nin ikram geleneğinin bölgelere göre değişiklik göstermeye başladığını ifade eden Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, “Doğu ve Güneydoğu’ya gittikçe bayramlarda ikram edilen ve hediye amaçlı satın alınan ürün portföyü şekere doğru yönelmiş durumda. Bunun yanı sıra Marmara ve Ege’de ise çikolatayı tercih ediyor. Özellikle Marmara Bölgesi çikolata tüketiminin yüzde 45’ini elinde bulunduruyor” dedi. Türkiye’de yıllık çikolata ve şekerleme tüketiminin kişi başı 2 kilogram olduğuna dikkat çeken Zekeriya Mete, bayramlarda ise kişi başı tüketimin 1 kilogramı bulduğuna dikkat çekti.

İhracat hedef 2.5 milyar dolar

Sektörde ihracatın önemli ölçüde arttığını da belirten Zekeriya Mete, “2012 yılında sektördeki ihracat hedefi 2.5 milyar dolar oldu. Başlıca ihraç ülkeleri, Avrupa Birliği, Kuzey Afrika ülkeleri, Rusya, Suudi Arabistan, ABD, Türki Cumhuriyetleri Orta Doğu ve Uzak Doğu’dur. Endüstriyel üretime geçişin tarihi çok eski değil. 80’li yıllarla birlikte ticaretin gelişmeye başlaması, teşvik uygulamalarının artması doğal olarak yatırımların da artmasına neden oldu” dedi. Bu gelişmelerin sadece sektörün değil, ilişkili diğer sektörlerin de büyümesini katkı sağladığını ifade eden Zekeriya Mete, “Bu sektörler arasında ham madde, yardımcı madde ve ambalaj malzemeleri üreten sektörleri sayabiliriz. Bugün çikolatanın beşiği kabul edilen Belçika ve Avusturya’ya çikolata ihraç eder hale geldik” dedi. Sektörünün Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına yaptığı yatırımlara da dikkat çeken Zekeriya Mete, “Çikolata ve şekerleme sektörü diğer sektörlerden açık ara önde gittiği gibi, kaliteli ve dünya standartlarında üretim yönünden birçok ülkeden de ileridir” dedi.

Merdiven altı üretime dikkat

Türk çikolata ve şekerleme sektörünün en önemli sorunlarından birinin de merdiven altı üretim olduğuna dikkat çeken Zekeriya Mete, “Türkiye’de sektörün en büyük sorunu kayıt dışı üretim alanları. Bununla sektör çok ciddi mücadeleler verdi. Ancak burada çok fazla başarılı olunamadı. Şimdi yavaş yavaş tüketici bilinçlenmeye başladı. Gelir seviyesi de arttıkça tüketici artık markalı ürünleri almayı tercih ediyor” dedi. Eskiden bakkalların bayramlarda bu ürünleri tezgah üstlerinde sattıklarını ifade eden Zekeriya Mete, “Kilo fiyatı diğer ürünlere göre daha uygun çikolata ve şekerler yok satardı. Ancak artık tüketici bilinçlenmeye başladı. Bu ürünlerin lezzet ve sağlık bakımından markalı ürünlerle kıyaslanamaz olduğunun farkına vardı. Bu da sektöre yatırımları arttırıyor. Son birkaç yılda bu alanda önemli gelişmeler gözlemleniyor. Markalı ürünlere talep arttı. Merdiven altı üretim artık sona yaklaşıyor. Tüketici sağlıklı ürünleri tüketmeyi tercih ediyor” şeklinde konuştu.

Sektörün temeli lokum ve helva ile atıldı

Türkiye’de şekerli ve çikolatalı mamuller sektörünün başlangıcı, bölgeden sağlanan hammaddelerle küçük imalathanelerde üretilen lokum ve helva gibi geleneksel Türk şekerlemelerinin üretimine dayanıyordu. Günümüzde, geleneksel üretim yöntemleriyle birlikte modern üretim teknolojisinin de kullanıldığı sektör, gıda sanayi içinde yer alan, üretiminde kullanılan hammaddeler, yardımcı maddeler ve ambalaj malzemeleri ile yan sanayisini de geliştiren önemli sektörlerden biri durumuna geldi. Şekerli ve çikolatalı mamuller Türkiye’nin hemen hemen her ilinde ve ilçesinde üretilmekte. Sektörde büyük, orta ve küçük işletmeler birlikte yer almakta. Sektöre ait ürün yelpazesinin çok geniş olması sektörün büyümesindeki en önemli faktörlerden biri oldu.

Ülkeler bazında kişi başı tüketim

Ülke Yıllık Tüketim

Belçika 5.67 kg

İsviçre 5.57 kg

Almanya 3.85 kg

İngiltere 3.70 kg

Fransa 3.61 kg

Türkiye 2.0 kg

Türkiye’deki genç nüfus tüketimi arttırıyor

Yabancı markalar çikolata ve şekerleme sektörünün geleceğini Türkiye’de çok pozitif göründükleri için piyasaya girmeye çalışıyor.

* Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye’deki kişi başına şekerli ve çikolatalı mamuller tüketiminin oldukça düşük olduğu bilinmekle birlikte, son yıllarda tüketimin hızla artmakta olduğu görülüyor.

* Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olması ve mevcut tüketimin oldukça düşük bulunması nedeniyle, sektör ürünlerine olan talepte gelecek yıllarda düzenli artışlar olması bekleniyor.

* Ayrıca, gelir seviyesinin artması ve firmaların daha fazla pazarlama çalışmalarıyla tüketim oranı daha da arıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.