Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Kalabalıklar iş dünyasına yön veriyor

4 Ağustos 2012 Cumartesi::

Birbirini tanımayan kalabalıkların nasıl saniyeler içinde markalar yarattığını anlatan fenomen kitap Crowdsourcing Nisan ayında Türkiye’de…

Yazı Boyutu : A A A A

İşinden evine dönüp tek amacı internette hobisiyle ilgilenmek olan kalabalıklar nasıl olur da dünyaca ünlü şirketlere bir gecede milyon dolarlar kazandırır. Nasıl olur da saniyeler içinde yeni ürünler, yeni markalar yaratır? Milyar dolarlık bu iş modeli nasıl bir güçtür ki maddi hiçbir kazancı olmayan kalabalıkları, bir Ar-Ge ordusuna dönüştürür? Bu akıl almaz durumu açıklayan ‘Crowdsourcing’ kavramı, tüm detaylarıyla birlikte KoçSistem Yayınları ile Türkiye’de...

KoçSistem Yayınları, gazeteci-yazar Jeff Howe’un yazdığı, dünyada büyük ses getiren yeni iş modeli “Crowdsourcing”in anlatıldığı “Crowdsourcing: Kalabalıkların Gücü Bir İşe Nasıl Şekil Verebilir?” (Crowdsourcing: Why The Power Of The Crowd Is Driving The Future Of Business) rehber kitabını Türk okurlarıyla buluşturdu.

İlk olarak Ağustos 2008'de ABD'de basılan ve büyük ilgi gören, daha sonra İngiltere, İtalya ve Japonya gibi 11 ülkede daha okuyucusuna ulaşan Crowdsourcing, yepyeni bir fenomen yarattı. Üstelik bu bir iktisatçının, bir yönetim danışmanının ya da bir pazarlama gurusunun buluşuyla değil, sevdiği şeyleri özellikle başkalarıyla birlikte yapmaktan hoşlanan binlerce insanın plansız eylemleri sonucu ortaya çıktı.

Felaket öngörüsünün antitezi

Crowdsourcing internetin, insanları birbirinden ayırdığını söyleyen felaket öngörüsünün antitezi olarak, dünyadaki tüm insanları din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan aynı amaç için bir araya getirmeyi başardı. Her coğrafyadan her türlü insanın görülmemiş seviyelerde işbirliği yapmasını ve ekonomik açıdan anlamlı işleri örgütlemesini sağlayan “crowdsourcing” iş dünyasından siyasete, medyadan finansa, bilimden mühendisliğe, sanattan eğlence üretimine kadar her şeyin üretiliş biçimini değiştirmeye başladı.

Yeni çözümler keşfetmek ve daha güçlü ve inandırıcı bir şirket kimliği oluşturmak için Fortune 100 şirketleri de Crowdsourcing’e başvuruyor. Girişimcileri, sanatçıları, tasarımcıları ve tüm hobi sahiplerini hafife alınmayacak avantajlarla donatan bu yeni olgunun dinamikleri Türkiye’de ilk defa KoçSistem tarafından Türkçe’ye kazandırılan “Crowdsourcing” kitabında açıklanıyor.

Başarısızlığın maliyetini düşürüyor

Crowdsourcing sözcüğünün yaratıcısı gazeteci Jeff Howe, Crowdsourcing için “İş alanımın ölümünün belgeselidir” diyor. Howe “Bu kelime ile bir zamanlar profesyonellere özgü işleri başararak, geleneksel işgücünün yerini alan kalabalıkları ifade ediyorum. Tüm dünyada hız kazanan bu model biraz boş zamanı, öğrenme isteği ve internet bağlantısı olan herkesin ekonomik üretkenliğe katkıda bulunmasına izin veriyor. Crowdsourcing’le büyük firmalar idari masraflarını görülmemiş oranda düşürüyorlar. Açık kaynak projeleri, başarıların reklamını yapıyor ve başarısızlığın maliyetsiz olmasını sağlıyor” diyor.

Mehmet Nalbantoğlu - Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü
“İşleri “gönüllüler ordusu” yapıyor”

Crowdsourcing dünyada geleneksel iş modellerinin hegemonyasını sarsarak gelişimine devam ediyor. Şirketler bu iş modeliyle sıfır yatırım ve maliyetle Ar-Ge departmanlarını kuruyor, yeni ürünlerinin testini yapıyor, ücretsiz içerik yaratıyor ve bu işleri, bir anlamda “gönüllüler ordusu” olan kalabalıklara yaptırıyor. Kitap, bu kalabalıklar hakkında enteresan örneklerle bizi şaşırtmayı başarıyor. KoçSistem olarak, sadece sektörümüzde değil, dünya sahnesinde beliren her yeniliği, hem kalabalıkların sesine kulak vererek hem de müşteri odaklı yaklaşımımızla sunma ve fark yaratma sorumluluğumuzun bir parçası olarak, bu yeni oyunun kurallarını Türk okuyucusu ile paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.