Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

25 Yıllık fabrikayı bir günde terk ettiler

25 Temmuz 2012 Çarşamba::

25 yıl kadar önce 100 metrekarelik bir alanda kurulan, zamanla Çorum’un en büyük metal firması konumuna gelen Coşkun Metal’in ani kapanışı kentte şaşkınlığa yol açmış durumda.

Yazı Boyutu : A A A A

Son bir haftadan beri Çorum’da hemen herkesin gündeminde Coşkun Metal’in ani kapanışı konusu bulunuyor. Zira Çorum’un yerlisi Balım Ailesi’nin sahip olduğu fabrika yüzlerce kişiye iş sağladığı gibi onlarca firmaya iş yaptırıyor ve Çorum sanayisinin yüzde 50’sine ürün temin ediyordu. Ancak şirket bir süreden beri mali darboğaz içindeydi. Şirketin sıkıntıya düşmesi konusunda en öne çıkan sebep ise, iki yıl kadar önce yaptıkları yeni yatırım olarak gösteriliyor.

KENTİN EN BÜYÜK METAL FİRMASI

Dinçer gökçe'nin haberine göre; 1989 yılında temeli atılan Coşkun Metal bir aile şirketi olarak büyüdü. Ahmet Coşkun Balım ve oğulları Engin Balım ve Salih Balım'ın büyüttüğü Coşkun Metal kentin en büyük metal şirketi konumundaydı. En son 300 dolayında çalışanı bulunan şirket, çelik konstrüksiyon, el arabaları, yalıtım malzemeleri alanında faaliyet gösteriyordu. Firmanın kendi üretimi yanı sıra 30’a yakın alt taşeronu da bulunuyordu.

PAZARTESİ ÇEKLERİ ÖDEDİLER

Edinilen bilgilere göre şirket sahipleri en son geçtiğimiz pazartesi günü ödenmesi gereken çeklerin ödemesini yaptı. Bir sonraki gün de ödenmesi gereken çekleri bulunan firmanın sahipleri daha fazla dayanamayarak fabrikayı kapattı; kenti terk etti. Şirket sahiplerinin geride 60 milyon liralık borç bıraktığı iddia ediliyor.

MALI BIRAKTILAR KENDİLERİ GİTTİ

Çorum Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Coşkun Metal’in kapanmasının şaşkınlığı içinde olduklarını ifade etti. Şirketin neden kapandığını tam olarak bilemediklerini ifade eden Başaranhıncal şunları aktardı: “Çorum’daki en büyük metal firmasıydı.

Çorum sanayisinin yüzde 50’sine iş veriyordu. Son güne kadar çeklerini ödediler. Çok sevilen ve iyi anılan bir aileydi. Kötü niyetli olduklarını düşünmüyorum. Kendileri Çorum’dan gitmiş ama evleri duruyor.

SAC TİCARETİ İLE BAŞLADI
Coşkun Metal'in hikayesi 25 yıl kadar önce 100 metrekare alanda sac satışı ile başladı. Zaman içinde büyüyen şirket sac, profil, boru, demir, tesisat ve yalıtım malzemeleri, çatı kaplama sistemleri üretimine girdi.

Şirket en son iki yıl kadar önce Ankara yolu üzerindeki yeni üretim merkezine taşındı.

LAZERİ İLK GETİREN FİRMA

5 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren firma Çorum'a lazeri ilk getiren firma olarak anılıyor. ‘Seç’ markası ile de el arabası üreten firma yaptığı üretimin bir bölümünü ihraç ediyordu.

Şirket, Çorum’un yanı sıra Amasya, Sivas, Samsun, Kastamonu, Çankırı ve Yozgat gibi çevre illerdeki çelik atölyelerine hizmet veren çelik deposu konumundaydı.

İskilip ilçemizde 8-10 milyon liralık ürünün olduğu depoları duruyor. Depo yağmalanmasın diye polis önlem aldı. Daha geçtiğimiz 30 Haziran’da ciddi faiz ödemesi yaptılar. Kötü niyetli olsalardı bunların hiçbirini yapmazlardı diye düşünüyorum.”

‘SİZ ÇORUM FİRMASISINIZ’

Coşkun Metal’in kapanması nedeni ile kentteki başka bazı firmaların da sorun yaşamaya başladığını aktaran Başaranhıncal şu bilgiyi paylaştı: “Çorum’daki firmalarla vadeli iş yapılmamaya başlandı.

Daha geçen akşam bir firmamız anlattı. İstanbul’daki bir firma ile anlaşma yapılmış. Ancak daha sonra bu durum yaşanınca ‘Siz Çorum firmasısınız, Coşkun Metal ile çalışmışsınız sizde de sıkıntı olabilir’ diyerek yapılan anlaşmadan vazgeçmişler.”

TAŞERONLARI DA ZORA GİRDİ

Coşkun Metal’in iş yaptırdığı 30’a yakın firmanın da olduğu ifade ediliyor. Söz konusu firmalardan Sefa Metal’in sahibi Abdullah Uyar “Bir gecede kapatıp gitmişler. İşçiler ertesi gün fabrikaya geldiklerinde kapıların kapalı olduğunu görmüşler. Çok büyük bir firmaydı. Nasıl böyle oldu bilemiyoruz. Bizim de 100-150 bin liramız gitti” dedi.

Şirketin piyasada borcu olduğu ifade edilirken, kimi kaynaklar da mal verdikleri bazı firmalardan alacaklı olduğuna işaret etti. Konu ile ilgili şirket sahiplerine ise ulaşılamadı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.