Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Patronlar artık makam araçlarından vazgeçti

24 Temmuz 2012 Salı::

Geçen yıl ekim ayında motor hacmi 2 litrenin üzerindeki otomobillerin ÖTV oranının yüzde 84'ten 130'a çıkması, patronları makam otomobili almaktan vazgeçirdi.

Yazı Boyutu : A A A A

En lüks makam aracı olarak kullanılan BMW 7, Mercedes S, Audi A8 ve Range Rover modellerinin satış rakamları söz konusutarihten sonra yarı yarıya azaldı.

LÜKS OTOMOBİLLERİN SATIŞI YARIYA İNDİ

Memduh Taşlıcalı'nın haberine göre; Yılın ilk 6 ayında Premium (lüks) otomobil pazarı toplam binek otomobil pazarından daha az düşüş sergilemesine rağmen zirvede durum oldukça değişti. En lüks makam otomobili olarak bilinen BMW 7, Mercedes S, Audi A8 ve Range Rover'ın satış rakamları yarı yarıya indi.

ALT SINIFTAN ARAÇ TERCİH EDİLİYOR

Yıllık ortalama 800'den fazla satılan bu araçlardan yılın ilk yarısında yola ancak 193 adet çıkabildi. BMW, Land Rover, MINI ve Aston Martin markalarını temsil eden Borusan Otomotiv'in CEO'su Eşref Biryıldız, zenginlerin bile ÖTV artışı sonrası makam aracı alımını kestiğini, bunun yerine mevcut aracıyla yola devam etmeyi ya da bir alt sınıftan bir araç almayı tercih ettiğini söyledi.

ÖTV FİYATLARI ARTTIRDI

Geçen yıl ekim ayında yapılan düzenleme ile motor hacmi 2 litrenin üzerindeki otomobillerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 84'ten yüzde 130'a çıkarılınca bu araçların başlangıç fiyatları da 400-500 bin liralara ulaşmıştı.

ÖTV'nin yüzde 130'a çıkmasıyla bu tür araçların fiyatlarının en az 100 bin lira otomatik zamma uğradığını belirten Biryıldız, "Bu da ne kadar paranız olursa olsun, alımların kesilmesinde etkili oldu. 2011'in son üç ayında ÖTV artışı etkili olmasına rağmen lüks makam araçlarının toplam lüks satışlarındaki oranı yüzde 1,7'ydi. 48 bin lüks aracın 833'ü bu araçlardan oluştu.

Bu yılın sonunda makam aracı olarak kullanılan 4 modelin satışları maksimum 400 olur. 2011'e göre en az yüzde 50-60'lık düşüş anlamına gelecek. Ben de şirket aracı olarak kullandığım 7 serisini ÖTV artışı sonrası değiştirmedim." dedi.

MAKAM ARAÇLARINA TALEP AZALIYOR

Makam araçları talebinde düşüş yaşanırken, düşük vergi dilimine giren 1,6 litre modellerin artmasıyla birlikte lüks oto satışlarının toplam pazardan daha az düştüğünü belirten Eşref Biryıldız, şunları dile getirdi:

"Geçen yıl BMW'nin içinde 1.6 litre motor hacmine sahip modellerin toplam satışlardaki payı yüzde 20 iken şimdi bu oran yüzde 46-47'lere çıktı. Yani bu yıl sonunda satmayı hedeflediğimiz 15 bin 300 adet BMW'nin 7 binden fazlası düşük ÖTV dilimine giren 1.6 litre motorlu araçlardan oluşacak.

Bir başka deyişle bu yıl 4 bin 500 yeni müşteri BMW markasıyla tanışacak. Bu oranı toplam lüks satışlarına vurduğumuzda 15 bin yeni lüks oto müşterisi olacak."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.