Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Yönetim sistemleri ne işe yarar

21 Temmuz 2012 Cumartesi::

Yönetim Sistemleri Uzmanı Ömer ÖZKAN,’’ Son günlerde yazılı ve görsel basında İDO (İstanbul Deniz İşletmeleri)’nun vermiş olduğu hizmetlerdeki olumsuzluklar sıkça ön plana çıkarılmakta.

Yazı Boyutu : A A A A

Daha düne kadar yönetim sistemi ve uyguladıkları yönetim modeli ile fark oluşturan bir şirket hakkında bu tarz haberlerin çıkması iş dünyasını çok yakından takip eden bir kişi olarak beni şaşırttı’’dedi.

Özkan,’’Diyeceksiniz ki yönetim sistemleri kurmanın kuruma ne gibi katkısı var? Kurumun karlılığını arttırmasına etkisi var mı? Üst yönetimin buradaki rolü ne? Yönetim sistemi diye bir sektör mü var? Birkaç soru ile açmaya çalıştığım konuyu izah edeyim;

Kurumsallaşma çok moda bir terimdi, Moda demem de kasıt dilde çok zikredilen ama pratikte çok içi doldurulamayan bir kavram. Ancak ne olursa olsun eğer belli bir büyüklükte iseniz kurumsallaşma çabanız olmak zorunda. İşte bu çabalamak bir yönetim sistemi ve bir yönetim modelini uygulayarak olabilecektir.

Bir yönetim sistemi kurmak ve ya bir yönetim modeli uygulamak tepe yönetim için organizasyonlarının anlık resimlerini çekebilmeleri için çok büyük fayda sağlamaktadır. Ölçülemeyen hiç bir şey iyileştirilemediği için etkin yönetim sistemlerinin temelini oluşturan süreç yaklaşımında belirlenen göstergelerin takibi, kurum için iyileştirme fırsatlarını ortaya çıkaracaktır. Yani “verilerle yönetim”.

Bu arada hangi yönetim sistemi ve ya modeli uygularsanız uygulayın tepe yönetiminin etkin desteği olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Bu cümlem çok ama çok net.

Yönetim sistemlerinin ve ya modellerinin adı ne olursa olsun, öncelikle paydaş beklentilerinin alınması ve dengelenmesi beklenir. Paydaştan kasıt; hissedar, müşteri, çalışan, tedarikçi ve toplumdur. Paydaş beklentilerini dengelemek çok kolay bir konu değil elbette ancak buna çabalamak gerekmekte.

Bir yönetim sistemi ve ya modeli uygulamak kurumun kendi çalışanları ve dış çevredeki imaj ve itibarının atmasına katkı sağlayacaktır. Bir kurumun imaj ve itibarını en çok o kurumda çalışanlar vasıtasıyla arttırabildiğini düşünmekteyim. Her çalışan aslında kurumun bir itibar elçisidir. Yönetim sisteminizin içerisinde çalışanlarınızla ilgili süreçleri etkin bir şekilde entegre etmek gerekmektedir. Çalışanlarınızı mutlu etmezseniz, onlarda kurumun müşterilerini memnun edemezler.

Markalaşma, sektörünüz ne olursa olsun(otomotiv, enerji, petrokimya, gıda, kozmatik, sağlık v.b.), çok önemli ve uçsuz bucaksız bir konu. Mevcut yönetim sistemleriniz ve modelleriniz marka algınıza da katkı sağlayacaktır.

Bir kurumda yönetim sistemleri ve modelleri olması gerektiğinden bahsettikten sonra biraz da “nasıllarına” hakkında fikir jimlastiği yapmanın faydalı olacağını düşünmekteyim.

İnsanlar kuracağınız sistemin rutin işleri ile entegre ve ya rutin işlerini kolaylaştırıcı etki etmesini ister. Dolayısıyla yönetim sistemi tasarlayıcılarına çok iş düşmektedir. Çok önemli bir konu da, bahsettiğim entegrasyon yerel dinamikleri bilmeyen danışmanlara emanet edilemeyecek derece önemlidir. Yerel çözümler üretmenden dış destek almak tam tersi etki oluşturabilecektir. Kurumun kendi yönetim sistemi ile ilgilenecek ekibi yeterli donanımı yükleme yapmak kaydıyla yetkilendirmelidir.

Daha önce bahsettiğimi gibi liderlik, üst yönetimin desteği, yönetimin sorumluluğu hayati öneme sahip. O destek sağlandıktan sonra çalışanların bilgilendirilmesi ve aynı amaç için kenetlendirilmesi gerekmekte. Burada biraz önce bahsettiğim gibi yönetim sistemleri profesyonellerine çok iş düşmekte. Yani kurum içerisinde yayılımı sağlayacak olan çalışanlar kilit konumda.

İDO’nun vesile olduğu bu düşünme iklimi ne iş yapılırsa yapılsın “ sürdürülebilirliğin” önemini bir kez daha vurgulamakta’’ şeklinde ifade etti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.