Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Kozmetik sahtecileri ifşa edildi

18 Temmuz 2012 Çarşamba::

Sağlık Bakanlığı’nın bu yılın şubat ayında hayata geçirdiği ’Kozmetik İstenmeyen Etki’ adındaki şikayet mekanizması, yılın ilk yarısında meyvelerini verdi.

Yazı Boyutu : A A A A

Kozmetik ürünlerle ilgili yasal zeminin de sağlanmasıyla tüketicilere ’Şikayetinizi bildirin’ çağrısı yapan Sağlık Bakanlığı ’na 2012 yılında birçok konuda başvuru geldi. Olumsuz etkiler yapan ilaçların toplatıldığını sürekli olarak duyuran Bakanlık birimi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ise en çok mesaiyi kozmetik ürünlere harcamak zorunda kaldı. Kuruma kirpik uzatmadan saçlardaki beyazları kapatmaya, sigara bırakmadan egzama ve mantarı iyileştirmeye kadar pek çok vaatle bu ürünlere para döken insanların şikayetleri yağdı. Bu durum kozmetik adı altında satılan ürünlerin ne kadar denetime muhtaç olduğunu da gözler önüne serdi.

 

ŞAŞIRTAN UYARILAR

 


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı gibi internet sitesinden sağlığa zararlı bileşimler içeren ürünleri firmaları ile birlikte teşhir eden Sağlık Bakanlığı’nın 2012 yılında Temmuz ayına kadar uyarısını yaptığı ürünler büyük çeşitlilik gösterdi.



İşte o duyurulardan bazıları:

 

- Körlüğe yol açan ’metanol’ maddesi içeren ’Dilem’ markalı kolonyalar toplatıldı.

 

- Saç beyazlığına karşı kullanılan ’Dermojin Saç Renklendirici Gray Hair’ adlı ürünün analizler sonucunda insan sağlığına zararlı kurşun içerdiği için satışı yasaklandı.

 

- Bakanlığa kozmetik ürün olduğu beyan edilen Dermador ve Laxom markalı ürünler, kozmetik amaçlarla değil; sedef, egzama, mantar, sivilce, yara ve yanık tedavisi, saç çıkmasını sağlama, vücuttaki negatif enerjinin azalması gibi vaatlerle satıldığı için işlem başlatıldı.

 

- Bir uyarı da ’kirpik uzatıcı’ iddisı ile internet ve çeşitli satış noktalarından tanıtımı yapılan ürüne geldi. Yetkililer, kozmetik kapsamı dışına çıkan kirpik uzatma işlemi için bu ürüne rağbet edilmemesi gerektiğini de kaydetti.

 

- ’Alizade’ markalı bitkisel yağ ve markaların da kozmetik amaçlı değil ’romatizma ve kireçlenmeye karşı, saç çıkarıcı’ gibi tedavi iddiasıyla satıldığını tespit eden yetkililer, bu ürün hakkında da işlem yapıldığını aktardı.

 

- Bitlenmeyi önlemek ve tedavi etmek amacıyla kullanılan bit şampuanı, bit solüsyonu ve benzeri ürünlerin tıbbi ürün olarak ruhsatlandırılmasının şart olduğu, bu yüzden ruhsatı olmayan bu tür ürünlerin kayda alınmaması gerektiği duyuruldu.

 

- Sigara bıraktırma ürünü olarak satılan ’Vita Cure’ markalı ağız spreyinin de kozmetik tanıtıma aykırı ve aldatıcı ifadelerle piyasaya arz edildiğine dikkat çeken Bakanlık yetkilileri, ürünü ’Sağlık Bakanlığı’ndan geliyorum’ diye tanıtan bir kişi hakkında da işlem yapıldığını duyurdu.

 

- ’Orjin’ markalı ürünler hakkında direkt olarak İl Sağlık Müdürlüklerine uyarı yapan Bakanlık yetkilileri, ’Rahatlatıcı masaj ve bakım kremi’ içinde ruhsatlı ilaçlarda bulunması gereken kimyasal maddelerin olduğunu, bu firmanın satışını yaptığı saç bakım toniğinin de kozmetik ürünlerde kullanılması yasak olan ’minoksidil’ içerdiğini ve bu yüzden de hijyenik köpük, genital hijyenik köpük gibi ürünlerle ilgili de işlem başlatıldığını kamuoyuna duyurdu.

 

- ’Ottomans Yüz Maskesi Peeling’ isimli ürünün de imal tarihi ve üretim kodu belirtilmediğini, mikrobiyolojik kriter yönünden sağlığa zararlı olduğunu tespit eden yetkililer, ürünü elinde bulunduran kişilerin İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim etmesi gerektiğini aktardı.

 

- Siba İlaç adlı firmanın ’Foot Care ve Body Care’ adlı ürünlerinin etkinliklerinin Bakanlığa ibraz edilmediğini ve üretim yerinin doğru bildirilmediğini duyuran Bakanlık, işlem başlatıldığını, ürünlerin toplatıldığını bildirdi.

 

- Bakanlık, yılbaşından bu yana nisan ayında da ’Zolamid’ adlı bir ilacın hafıza sorununa neden olabilen, genellikle anestezi ile birlikte kullanılan ’midazolam’ adlı kontrole tabi maddeyi içermesi nedeniyle ’yeşil reçeteli ilaç’ kapsamına aldı.

 

- Kurum yetkilileri bu yıl yaptığı bir başka duyuruyla da sık kullanılan ’A-ferin Kapsül’ün eczane dışında satıldığı şikayetlerine değinerek ilacın reçete ile verilmesi gerektiğini kamuoyuna aktardı.

 

KİŞİLERE ÖZEL UYARI DA GELDİ


 

Ürünler dışında bu gibi yanıltmalarla adı duyulmuş kişi ve doktor isimlerini de açıkça yayınlayan Bakanlık, Dr. Mustafa Eraslan ve Dr. Ömer Coşkun adındaki kişilerin ’Panax’ isimli ilacı gerçek dışı beyanlarla televizyon ve internet sitelerinde sattığını duyurarak önlem çağrısında bulunmuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.