Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Foreks yılın ilk çeyreğinde borsayı solladı

8 Temmuz 2012 Pazar::

SPK denetimine girdikten sonra güven arttığı için çıkışa geçen Foreks piyasası yılın ilk çeyreğinde yüzde 42 büyümeyle 472 milyar liralık işlem hacmine ulaştı.

Yazı Boyutu : A A A A

Geçtiğimiz ıl eylül ayında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetimine giren Foreks piyasası yılın ilk çeyreğinde 472 milyar liralık hacme ulaştı. Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) verilerine göre Foreks olarak bilinen kaldıraçlı işlemlerin hacmi 2011'in son çeyreğine göre yüzde 41.7 artışla, 326 milyar liralık işlem hacmine sahip hisse senedi piyasasını geride bıraktı.



31 Ağustos 2011'de yayımlanan SPK tebliğiyle sadece kurulun onayından geçen aracı kurumların faaliyet gösterebildiği Foreks piyasası, yakın zamana kadar kötü bir üne sahipken bu tarihten itibaren yatırımcının haklarının korunduğu bir piyasa haline geldi. Bu güven beraberinde son dönemde yaşanan hızlı büyümeyi getirdi. Getirilen kural ve düzenlemeler sonrası Türkiye Foreks piyasası sadece yerli değil yabancı yatırımcının da ilgisini çekmeye başladı.



2011'in son çeyreğinde yurtdışından Türkiye'deki kurumlar aracılığıyla yapılan işlemlerin toplam işlem hacmindeki payı yüzde 0.1 iken bu oran bu

senenin ilk çeyreğinde yüzde 2.2'ye çıktı. Çok etkileyici durmayan bu oran geçen yılın son çeyreğinde 333 milyon liralık işlem yapan yabancı yatırımcının bu yılın ilk üç ayında 10.4 milyar liralık Foreks işlemi gerçekleştirdiği anlamına geliyor.



Uzmanlar, SPK'nın geçtiğimiz ekim ayında lisansız faaliyet gösteren 32 siteyi mahkeme kararıyla kapattırması

örneğindeki gibi getirdiği kuralları kararlı bir şekilde uygulaması sayesinde Foreks piyasasına yatırımcının ilgisinin giderek artacağını belirtiyor. Şu anda Foreks piyasasında SPK lisansı almış 11 aracı kurum faaliyet gösteriyor.



FOREKS İŞLEMLERİ NEDİR?



Foreks işlemleri geleneksel döviz ve emtia alım satımından farklı olarak sermayenizin belirli bir katına kadar işlem yapma olanağı veriyor. Kaldıraç oranı isimli bu oran, 1'e 400'lere kadar ulaşıyor. Örneğin 1'e 100 oranla işlem yapıyorsanız 1.000 TL yatırımla 100.000 TL'lik işlem yapabiliyorsunuz. Bu sermayeyle 1.81 TL’lik dolar kuru üzerinden 55 bin 249 dolar alabilirsiniz. Eğer dolar 1.91 TL'ye çıkarsa bu parayla 105 bin 525 TL elde edebilirsiniz. Yani 1.000 TL'lik sermayeyle 5 bin 525 TL kâr etmiş olursunuz. Ancak doların TL karşısında aynı oranda değer kaybetmesi durumunda tüm yatırımınızı kaybediyorsunuz.



SPK LİSANSI NEDEN ÖNEMLİ?



Foreks işlemlerinin denetime tabi olmayan kurumların sağladığı platformlar üzerinden yapılması durumunda, bu işlemler kim olduğu bilinmeyen kişiler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bazı durumlarda yatırımcıya, kâr etse bile çeşitli mazeretler gösterilerek parası ödenmeyebiliyor. Mağduriyet oluşmaması için işlemlerin SPK gözetim ve denetimindeki aracı kurumlar üzerinden yapılması yatırımcı için büyük önem arz ediyor

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.