Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

İş Modeli Tanımı ve İş Stratejisi

7 Temmuz 2012 Cumartesi::

İş modeli deyimini ilk defa 90’lı yılların sonunda Internet’in ticari amaçla kullanılmaya başlaması ile duydum. İş modelini, bir firmanın nasıl para kazanmayı planladığını anlatan bir hikaye olarak algılamıştım.

Yazı Boyutu : A A A A

O zamanlar, birçok Internet firmasının para kazanma planı; çok büyük miktarda insanı web sitelerine çekmek ve reklamverenlere de bir ücret karşılığında bu büyük kalabalığa reklamlarını gösterebilme imkanını vermek üzerine kurulmüştu. İlk başta anlamlı olan bu iş modeli, aynı kalabalığa hitap eden onlarca ve hatta yüzlerce rakip web sitesinin ortaya çıkması ile anlamsızlaştı.



Internet balonunun patlaması ile birlikte iş modeli deyimini de bir süre için pek duymaz olduk. Oysa, ticari faaliyette bulunan bir firmanın nasıl para kazanmayı planladığı müthiş değerli ve hatta ölümsüz bir kavram. İşte bu yüzden, iş modeli kavramı kaybolmadı ve son yıllarda daha da geliştirildi.



İş modelinin şimdiki en popüler tarifini, Internetin ilk çıkış yaptığı yıllarda Harvard Business Review dergisinin editörü olan Joan Magretta, 2002 yılında piyasaya çıkan “What Management Is” adlı kitabında yaptı: “Bir kurumun paydaşları için nasıl değer yaşattığının hikayesi”. Sadece kurum ortaklarına ve müşterilerine değil, tedarikçileri, tamamlayıcıları, iş ortakları ve toplum dahil tüm paydaşlarına...



2010 yılında yayınlanan “Seizing the White Space” adlı kitabında Mark Johnson ise konuya biraz daha detay ve açıklık getirdi. Johnson aşağıdaki şekilde gördüğünüz “4 Kutulu İş Modeli Çerçevesi” adını verdiği iş modeli elemanlarını tanıttı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.