Ne yazık ki, artan rekabet ortamında böyle bir üzüntüyü yaşayan iş insanlarımızın sayısı artıyor. Geçmişte başarı ile uygulanan çok çalışmak, marka olmak, operasyonel verimliliği artırmak gibi tedbirler, gittikçe vahimleşen bu probleme çare olamıyor. Doğru kârlılık tedbirlerini almayan kurumlar için tek yol, fiyat düşürerek rekabet etmek oluyor. Ne yazık ki, bu çaresizlik durumu, kurum için kaçınılmaz sonun başlangıcını haber veriyor.
Kârlılığı artıracak esas aksiyonlar satış fiyatı ve satılan adet tarafında. işte burada iş stratejisi devreye giriyor. iş stratejisini, “normalin üzerinde kâr edebilmek amacıyla rekabetçi avantaj sağlamak için kurgulanan teori” olarak tanımlıyoruz.
Bu teorinin içeriğinde, kurumun hangi tür müşterileri hedefleyeceği, müşterilerin kurumu seçme nedenleri, hangi müşteri değerlerini (faydaları) hangi fiyat seviyesinde sunacağı, hangi iş ortakları ile işbirliği yapacağı, müşterilerle satış öncesi, satış sırasında ve sonrasında nasıl tür bir ilişki kuracağı, hangi gelir ve fiyatlama metotları kullanılacağı, hangi masraf yapısının tercih edileceği gibi birçok varsayım var. iş Modeli adını verdiğimiz bu varsayımlar dizisi, iş stratejisi kurgulamanın temelini oluşturuyor. Hiç şüphesiz, iş stratejisi ile hedeflenen amaç, satış fiyatını, satış adedini veya her ikisini de artırmak. Akılcı bir iş stratejisi kurgulayarak bu amacı gerçekleştirebiliyorsunuz.
|