Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Bakan Bilgin: 'Asgari ücretin istihdama negatif bir etkisi yok'

18 Ekim 2022 Salı::

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret artışlarının istihdam kaybına yol açıp açmadığı yönündeki soruya, "Yıl sonu itibariyle de yıl içinde değerlendirildiğinde de asgari ücretin istihdama negatif bir etkisi yok. Bu bizim çalışmalarımızda ortaya çıkan bir şeydi. Ama geçtiğimiz yıl Nobel Ödüllü iktisatçılar bunu bilimsel olarak da ortaya koydular" cevabını verdi.

Yazı Boyutu : A A A A

Bakan Bilgin, Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen programı çerçevesinde gazetecilerin soruları üzerine açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin ‘asgari ücretlere gelen zamlar istihdamı nasıl etkiliyor' sorusu üzerine Bakan Bilgin, "Her asgari ücret düzenlemesi yapıldığı zaman gündeme gelen şey şudur; istihdam kaybına yol açar. Ben mesleki olarak da biliyorsunuz çalışma ekonomisi hocasıyım. Bizim çeşitli dönemleri ücret politikalarını karşılaştırmak için seçili dönemleri incelemiştim. Asgari ücretin bizim artırdığımız gibi belli bir gerçek artışa tekabül ettiği dönemlerde çok kısa süre istihdamdaki artış duruyor. Fakat çok az iş yerinde küçük işletmelerde işçi çıkarmaları da oluyor. Ama yıl içerisinde üçüncü aydan itibaren istihdam artışı devam ediyor. O çıkaranlar da tekrar geri istihdam oluşturmak için uğraşıyorlar. Yıl sonu itibariyle de yıl içinde değerlendirildiğinde de asgari ücretin istihdama negatif bir etkisi yok. Bu bizim çalışmalarımızda ortaya çıkan bir şeydi. Ama geçtiğimiz yıl Nobel Ödüllü iktisatçılar bunu bilimsel olarak da ortaya koydular. Gerçek ücret artışlarının istihdam kaybına yol açmadığı şeklinde tezleriyle Nobel Ödülü aldılar” diye konuştu.

“Komisyon üyelerine rağmen böyle bir açıklama yapmam doğru değil”
Açıklamasında, yıl başında yapılması planlanan asgari ücret zammıyla ilgili soruya da yanıt vererek, "Temmuz'da yaptığımız düzenlemede biliyorsunuz iş verenlere 100 lira destek verdik. O önemli bir destekti. Tabi şu anda asgari ücret komisyonunun toplantısı gerçekleşmedi, daha başlamadı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı benim ama komisyon üyelerine rağmen böyle bir açıklama yapmam doğru değil. Bunu birlikte kararlaştırıyoruz. Etik olmaz onun için ihtiyaç duyduğumuz zaman onları yaparız" ifadelerini kullandı.

Hayati Kanat - Gökten Ceylan

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.