Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Şirket Kültürü
Print Al

İhracatta cumhuriyet rekoru

3 Ağustos 2021 Salı::

Ticaret Bakanı Mehmet Muş açıkladı! İhracatta cumhuriyet rekoru... Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Temmuz ayı ihracatının 2020’nin aynı ayına göre yüzde 10 artışla 16,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “Son 12 aylık ihracatımız da 201,5 milyar dolara yükselerek yeni bir Cumhuriyet tarihi rekoruna imza atmıştır ve ilk defa 200 milyar doları geçmiş bulunuyoruz“ dedi.

Yazı Boyutu : A A A A

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle'nin de katıldığı basın toplantısında Temmuz ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakanlık binasında düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Muş, yılın ilk yarısını rekorlarla kapattıklarını ifade etti.

Bakan Muş, Haziran ayında aylık, 6 aylık ve12 aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Temmuz ayı ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 16,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu tutar, bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek Temmuz ayı ihracatıdır. Son 12 aylık ihracatımız da 201,5 milyar dolara yükselerek yeni bir Cumhuriyet tarihi rekoruna imza atmıştır ve ilk defa 200 milyar doları geçmiş bulunuyoruz.”

Bakan Muş, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin dikkate alındığında, işgünü bazında ihracat tutarının oldukça yüksek olduğunun gözlemlendiğini ifade ederek, Ocak-Temmuz dönemi ihracatının 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 36 artışla 121,4 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. Aynı zamanda Bakan Muş, pandemi öncesine göre kıyaslandığında 2019 Ocak-Temmuz dönemine göre de ihracatta yüzde 16,4'lük artış sağlandığını aktardı.
Ocak-Temmuz döneminde; ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 82,7'ye yükseldi, dış ticaret açığı yüzde 5 azaldı.

İthalatın, Temmuz ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 17 artış ile 20,7 milyar dolar olduğunu söyleyen Bakan Muş, şöyle devam etti:

“Ocak - Temmuz döneminde ithalatımız, 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 146,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiş durumdadır. Dış ticaret hacmimiz ise 268,2 milyar dolara yükselmiştir. Bir diğer önemli gösterge olarak ihracatın ithalatı karşılama oranı, Ocak - Temmuz döneminde, geçtiğimiz yıla göre 5,6 puan artışla yüzde 82,7'ya yükselmiştir. Benzer şekilde, dış ticaret açığımız Ocak - Temmuz döneminde geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 azalarak 25,5 milyar dolara gerilemiştir.”

İhracat tutarı kadar, ihracata yönelen firma sayısındaki artışın da ihracatın tabana yayılması açısından kendilerini sevindirdiklerini dile getiren Bakan Muş, “Ocak - Temmuz döneminde ihracat yapan firma sayısı yüzde 10 artışla 80 bine yaklaşmıştır” dedi.

Mustafa Cenik - Yunus Özkan - Nurullah Geylani

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.