Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

1170 TL maaş desteği başvuruları:

13 Nisan 2020 Pazartesi::

1000 TL sosyal yardımdan faydalanamayanlar için 1170 TL maaş desteği nasıl alınır? Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan son dakika 1170 TL maaş desteği açıklaması geldi! Corona virüsü kaynaklı KOVİD-19 salgınının sebep olduğu sağlık sorunlarının yanı sıra ekonomik alanda neden olduğu problemlerle de mücadele ediliyor.

Yazı Boyutu : A A A A

İŞKUR aracılığı ile sağlanan kısa çalışma ödeneği ve 1000 TL sosyal yardım ödemeleri başlamıştı. Bu ikisinden faydalanamayan vatandaşlar için de 1170 lira maaş desteği kararı geldi. Bu kararın Bakanlık tarafından duyurulmasının ardından vatandaşlar “1170 TL maaş desteği nasıl alınır?” sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. İşte, 1000 TL sosyal yardım ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar için 1170 TL maaş desteği ile ilgili detaylar…

1170 TL maaş desteği kararı sonrası vatandaşlar konu ile ilgili araştırma yapmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptığı açıklamada, 200 binden fazla işletmeye kısa çalışma ödeneği desteği verildiğini belirterek, bu ödemelerden faydalanamayanlar için 1170 TL maaş desteği verileceğini duyurdu. Peki, 1170 TL maaş desteği detayları neler ve kimler alabilir? İşte, Bakan Albayrak tarafından duyurulan 1170 TL maaş desteği ile ilgili son açıklamalar…

BAKAN ALBAYRAK: AYLIK 1170 LİRA MAAŞ DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan yahut bu sürede ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımıza da maaş desteği vereceğiz. Bu kapsamda aylık 1170 lira maaş desteğini de inşallah sağlayacağız. Kısa çalışma ödeneğine bugüne kadar 200 binden fazla firmamız, 2 milyondan fazla çalışan başvurdu" dedi.

İşte, yapılan açıklamanın detayları...

Bakan Albayrak, Twitter hesabından, Ekonomik İstikrar Kalkanı paketine ilişkin açıklamada bulundu. Dar gelirli vatandaşları bu süreçte desteklemek için nakdi yardımları devreye aldıklarını anımsatan Bakan Albayrak, 2.1 milyon aile için başlattıkları yardımları 4.4 milyon aileye çıkardıklarını anımsattı. Bakan Albayrak, ilk günden itibaren vatandaşların işlerini kaybetmemelerini öncelikleri olarak açıkladıklarını kaydederek, "3 ay boyunca işten çıkarmaların önüne geçilmeyi yasayla güvence altın alıyoruz. İşleri duran ya da azalan işletmelerimizde çalışan vatandaşlarımız için kısa çalışma ödeneğimiz devrede.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan yahut bu sürede ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımıza da maaş desteği vereceğiz. Bu kapsamda aylık 1170 lira maaş desteğini de inşallah sağlayacağız. Kısa çalışma ödeneğine bugüne kadar 200 binden fazla firmamız, 2 milyondan fazla çalışan başvurdu. Bugüne kadar 700 bini onaylandı ve süreçlerimiz hızlanarak devam ediyor. Esnafımıza, KOBİ'mize ve sanayicilerimize sunduğumuz finansman desteklerimiz de hız kesmeden devam ediyor. 25 bin liralık esnaf destek finansmanına bugüne kadar 289 bin 35 esnafımız başvuruda bulundu. 163 bin 450 esnafımızın süreci tamamlandı. 4 milyar 73 milyon finansman tahsis edildi. Ayrıca 72 bin 84 esnafımız da 25 bin liralık paraf ticari kartı başvurunda bulundu. 66 bin 910 esnafımıza kartları tahsis edildi. Bu kapsamda da 1.5 milyar liranın üzerinde bir destek devreye alınmış oldu. Bireysel destek paketimize de bugüne kadar 4 milyon 200 binden fazla vatandaşımız başvurdu. Cuma günü itibari ile tahsisler başladı. Şu ana kadar 250 binden fazla vatandaşımıza 1.5 milyar liranın üzerine tahsis gerçekleşti. Gerek kamu bankaları, gerek kredi garanti fonunda çalışan arkadaşlarımız hafta sonu dâhil yoğun bir mesai harcayarak tüm bu süreçleri hızlı bir şekilde neticelendirmek için çalışmalarına son surat devam ediyor" dedi.


'KAMU BANKALARIMIZ 20 MİLYAR 585 MİLYON LİRA ÖTELEDİ'

Bakan Albayrak, KGF Destekli İş'e Devam Finansmanı içinde Cuma günü itibari ile 66 bin 171 firmanın başvuruda bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"34 bin 858 firmamızın süreci sonuçlandı ve 29 milyar 558 milyon liralık bir finansman tahsis edildi. Finansman tahsisi yapılan firmaların yüzde 96'sını KOBİ'lerimiz oluşturdu ve tahsis edilen meblağların da yüzde 75'i KOBİ'lerimiz içindi. Özellikle KGF destekli bu finansman kapsamında süreçleri yakından takip ediyoruz. Tüm kamu bankalarındaki çalışan arkadaşlarımız, 7/24 esasına dayalı büyük bir gayretle bu talepleri takip ediyor. Kamu bankalarımız, kurumsal ve ticari işletmelerin bu süreç kapsamında 20 milyar 585 milyon lira tutarındaki kredi borcunu öteledi. 795 bin vatandaşımızın konut, ihtiyaç, araç kredi ve kredi kartları için olan toplam 40.6 milyar liralık borcunu öteledi. Halkbank 374 bin 674 esnafın kullanmış olduğu kredilerde, önümüzdeki 3 ayda vadesi gelecek olan 3.5 milyar lira tutarındaki taksitlerini faizsiz olarak erteledi."

'DÜNYA ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR'

"Kamu banlarımız tüm imkânları ile vatandaşlarımızın yanında dururken, özellikle özel bankaların takındığı tavır bizleri fazlasıyla üzmektedir" diyen Bakan Albayrak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Birlik ve beraberliğimiz üst düzeye çıktığı bu dönemde, özel bankaların da sergilediği tavırlarla bu birliğin parçası olmaya bir kez daha davet ediyorum. Son olarak bu süreçler kapsamında, tüm bu ekonomik mücadelemiz kapsamında, küresel finansal kuruluşlar, uluslararası organizasyonlarla da düzenli görüşmelerimiz devam ediyor. Virüsle mücadelede olduğu gibi ekonomik etkileri ile mücadelede de birçok ülke ve kurumla görüşmeler ve istişareler gerçekleştiriyoruz. G20 başta olmak üzere tüm platformlarda ülkeler dayanışma ihtiyacını net olarak vurguluyor. Türkiye olarak biz de bu kapsamda küresel ticarin devamını sağlamak için ülkeler arasında farklı mekanizmaların devreye alınmasını destekliyoruz. Bunun dışında hiçbir kurum veya ülke ile farklı günlerde bir gündemli bir görüşmemiz veya talebimiz olmamıştır. Dünya zor bir dönemden geçiyor. Bu süreçte Türkiye olarak ekonomik ve sosyal etkilileri en aza indirecek herkesi kapsayacak bir program uyguluyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi gerektiğinde ilave tedbirler almaya da her an hazırız. Milletimiz emin olsun ki, Türkiye bu badirenin üstesinden gelmek için gerekli sağlık alt yapısına da, ekonomik kapasiteye de sahip bir ülkedir. Bu manada dünyadaki çok az sayıdaki ülkelerden bir tanesidir. Birlikte kazanacağız."

Halihazırda 5 bin lira brüt ücreti olan bir çalışanın banka hesabına 3 bin 795 lira net maaş yatar. Bu çalışanın İŞKUR'dan alabileceği 'Kısa Çalışma Ödeneği' (K.Ç.Ö) ise 3 bin lira. Binde 7.59 oranında damga vergisi kesintisinden sonra ise 2 bin 977 lira olarak net ödenek hesaplanır. Brüt ücretin yüzde 60'ı üzerinden hesaplanan ödenekle, çalışan bu dönemi nette aylık 818 lira (yüzde 21.5) gelir kaybıyla geçiştirmiş olur.

3 bin lira olarak hesapladığımız ödenek örneği, faaliyetin tamamen (en az dört hafta süreyle) durduğu işyerleri için geçerli. Haftalık çalışma süreleri (en az 1/3 oranında) azalan işyerlerinde ödenek hesabının 'çalışılmayan süreler için' ayrıca yapılması gerekecektir.

Çalışana İŞKUR tarafından en fazla 3 ay boyunca bu ödeme yapılabiliyor. Daha farklı ücreti olan çalışanlar için de tabloda İŞKUR'dan alınabilecek ödenek miktarları görülebilir.

Koronavirüsle topyekün mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı, seyahat yasağı vb. birçok zorunlu kısıtlama getirildi. Hastane, eczane, market, ekmek fırını ve az sayıda üretim işletmesi dışında ticari hayat neredeyse tamamen durdu. Dolayısıyla işyerlerinin büyük çoğunluğu ve bu işletmelerde çalışanlar için, birkaç ay süreceği öngörülen bu durumda gelir elde etmek neredeyse imkânsız.

Salgından en az kayıpla çıkmak için, istihdamdaki kayıpları önlemek amacıyla, ödenekten yararlanabilme koşullarında ilave kolaylıklar da sağlandı. 'İşçi çıkartmamak koşuluna uyan' işyerlerinde çalışanlar bu kolaylıklardan yararlanabiliyor. (26 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7226 sayılı kanunla, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na eklenen Geçici Md. 23 )

Normalde; bir çalışanın ödenekten yararlanabilmesi için;

Kısa çalışma başlama tarihinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması gerekirken (Ek madde 2), bu süre 450 güne düşürüldü. (Geçici Md. 23)

Kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 (4 ay) gün hizmet sözleşmesine tabi olması gerekirken (Ek madde 2), bu süre 60 güne (iki ay) düşürüldü. (Geçici Md. 23)

Bu ilave yeni düzenlemeden (Geçici Md. 23) yararlanmak için yapılan başvuruların, başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılacağı da yine yasa maddesinde belirtiliyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, İŞKUR'a iletilen belgeler inceleme ve uygunluk tespiti sonrasında işverenin başvuru yaptığı e-posta adresine bildiriliyor. Kısa Çalışma Ödeneği hakkında merak edilen diğer kritik soruları da açıklayalım.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NEREYE YAPILACAK?

İşverenler; başvurularını bağlı bulundukları İŞKUR birimine elektronik posta ileterek yapabiliyor. COVID-19 virüs salgını nedeniyle, işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran işverenler kısa çalışma başvurusu yapabiliyor.

HANGİ BELGELERLE BAŞVURULACAK?

Kısa çalışma talep formu, kısa çalışma uygulanacak işçi listesi, çalışma süresinin azaltıldığını veya faaliyetin kısmen/tamamen durdurulduğunu ortaya koyan belgeler (örneğin: ücret bordroları, puantaj kayıtları, üretimin, hizmetin ve/veya ihracatın azaldığına, siparişlerin ve/veya sözleşmelerin iptal edildiğine dair vb. belgeler), resmi makamlar tarafından faaliyeti durdurulan işyerleri kapsamında olduğuna dair diğer belgeler.

MÜFETTİŞLER İNCELEME YAPACAK MI?

İş müfettişleri, başvurudan sonra işverenin kısa çalışma talebinin uygunluğunu denetliyor. COVID-19 salgınından o işyerinin olumsuz etkilenip etkilenmediğine yönelik inceleme yapıyor.

VERGİ BORCU VE SGK BORCU BAŞVURUYA ENGEL Mİ?

İşyerinin SGK prim borcu veya vergi borcu olması kısa çalışma başvurusunu engellemiyor. Bazı teşvik ve uygulamalarda işyeri için en az çalışan sayısı gibi kriterler olabiliyor. KÇÖ için işyerinin çalışan sayısının bir önemi bulunmuyor.

ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILIYOR?

Kısa çalışma ödeneği bizzat çalışana yapılıyor. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile aylık olarak her ayın beşinde yapılıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.