Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Kısa çalışma ödeneği nedir?

23 Mart 2020 Pazartesi::

Çalışma ödeneği bugün başladı! Kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanır? Coronavirüs tedbirleri amacıyla birçok ekonomik tedbir paketi açıklandı. Coronavirüs sebebiyle üretimini kısmen ya da tamamen durduran veya zora düşen firmalarda maaşlar İŞKUR tarafından ödeniyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Peki kısa çalışma ödeneğinden kimler nasıl yararlanacak? Şartlar nelerdir? Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem, kısa çalışma ödeneği ile gili tüm soruları cevaplandırdı. İşte milyonlarca çalışanı ilgilendiren kararın detayları...

Coronvirüs nedeniyle alınan tedbirler çerçevesinde çalışanlara ve işverenlere kısa çalışma ödeneği destek olarak verilecek. Bütün dünyayı etkisi altına alan coronavirüs ile ilgili tedbirler alınırken Türkiye insanların daha az temasta olmalarını sağlamak için önemli kararları gündeme soktu. Aynı zamanda ekonomideki çarkların devam etmesi için de önlemler alınıyor. Bu noktada zora düşen işletmelerin maaş ödemelerinin aksamaması ve çalışanların mağdur olmaması için kısa çalışma ödeneği de sistemimizde bulunuyor. Böylece hem işletmeler ve çalışanlar korunurken işçi çıkartılması da önleniyor. Kısa çalışma ödeneğinin detayları şöyle:


*Kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanır?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz, salgın hastalık veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde uygulanıyor. Bu durumdaki işyerlerinin İŞKUR'a başvurması gerekiyor.

Zora düşme durumu nasıl belirleniyor?

Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayların, ülke ekonomisi ve dolayısıyla işyerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı durumlar genel ekonomik kriz olarak tespit ediliyor.

Ulusal veya uluslararası olaylardan dolayı belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilenip sarsıldığı durumlarda bölgesel krizi belirliyor. Aynı şekilde sektörel bazdaki etkide sektörel kriz olarak adlandırılıyor.

*Zorlayıcı sebepler neler?

İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler de zorlayıcı sebep olarak kısa çalışma ödeneğine konu oluyor.

*Hangi destekler sağlanıyor?

İşçilere kısa çalışma ödeneği ile birlikte Genel Sağlık Sigortası primleri de ödeniyor. Bu ödemeler 3 ay süreyle yapılıyor. Hükümet bunu isterse 6 aya kadar uzatabiliyor.

*Hangi işçilere ödeme yapılıyor?

İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması ve son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor.

*Ödemeler nasıl hesaplanıyor?

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı kadar oluyor. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini (4.114,50 TL) geçemiyor.

*Nasıl başvuruluyor?

Başvurular İŞKUR'a yapılıyor. Bugün başlayan başvurular e-devlet ya da internet ortamından yapılabilecek…

2020 YILI İÇİN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HESABI

BRÜT MAAŞ --- KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ---- DAMGA VERGİSİ ---- ÖDENECEK ÜCRET
2.943,00 TL ---------- 1.765,80 TL ----------- 13,40 TL ---------------- 1.752,40 TL
4.000,00 TL ---------- 2.400,00 TL ----------- 18,22 TL --------------- 2.381,78 TL
8.000,00 TL ----------- 4.414,50 TL ----------- 33,51 TL ---------------- 4.380,99 TL

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.