Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Lükse vergi ayarlaması

2 Mayıs 2019 Perşembe::

Cep telefonu ve sigarada vergi ayarlamasına gidildi. Ucuz telefonlarda vergi oranı yüzde 25, pahalıda ise yüzde 50 olacak. Kararnameyle hurda teşvikinde ise vergi indirimi sağlandı

Yazı Boyutu : A A A A

Dengelenme sürecine katkı sağlamak için lüks veya ithal yoğunluğu yüksek ürünlerde vergiler yeniden düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle cep telefonu ve sigarada vergi artışına gidilirken, hurda teşvikinde ÖTV indirimi sağlandı. Tüm telefonlarda yüzde 25 olan ÖTV oranı, 40 ila 50'ye çıkarıldı. Buna göre, ÖTV matrahı 640 lirayı aşmayan cep telefonlarında vergi oranı yüzde 25, 640-1.500 lira arasındakiler için 40, daha pahalıları için yüzde 50 oldu. Bin 500 liranın üzerindeki telefonlardan yüzde 50 vergi alınacak Değişiklik öncesinde tüm cep telefonları için ÖTV oranı yüzde 25 seviyesindeydi. Düzenlemeyle orta ve üstü akıllı telefonlar da yüksek ÖTV'ye dâhil olacak. Düzenleme iPhone fiyatlarını 880-2 bin lira arasında artıracak.

SİGARAYA DÜZENLEME
Kararnameyle sigaradan alınan asgari maktu vergi de artırıldı. Sigaradan oransal ve asgari maktu olmak üzere iki vergi alınıyor. Yılbaşında yapılan düzenlemeyle oransal vergi yüzde 63'ten 67'ye çıkarıldı. Pahalı sigaralardaki toplam vergi yükü artarak, bir paket fiyatının yüzde 86'sına çıktı. Kararnameyle sigara başına asgari maktu vergi dün itibarıyla sigara, puro, toz halindeki tütünde 0.2679 lira olarak belirlendi. Daha önce asgari maktu oranı sigara ve toz tütünde sıfır, puroda ise 0.3244 olarak uygulanıyordu. Sigara ve toz halindeki tütünde vergi oranları yüzde 67 olarak sabit bırakıldı. Puroda yüzde 40 olan vergi 67'ye çıkarıldı. Sigarada yılbaşında sıfırlanan asgari maktu vergi oranı paket başına 5.36 TL olarak geri geldi. Yapılan düzenlemeyle 7.5 TL'lik sigaralar 8 TL'ye çıkacak veya firmalar söz konusu 50 kuruşu ceplerinden karşılayacak. Pazarın yüzde yarımının 7 TL'ye satılan ucuz sigaradan oluştuğu hesaplanıyor.

MİLYONLARCA EMEKLİYİ İLGİLENDİRİYOR! EMEKLİYE VERGİ MÜJDESİ!
HURDA TEŞVİKİNDE VERGİ İNDİRİMİ
Hurda teşvikinde yapılan değişiklikle, vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan araçlara 10 bin, 70 bin ile 120 bin lira arasında olanlara 8 bin ÖTV indirimi sağlanacak. Fiyatı 120 bin lirayı aşan araçlarda ise 3 bin lira indirim yapılacak.

1.000 TL'NİN ALTI ETKİLENMİYOR
Etiket fiyatı 944 TL'nin altındaki telefonlar, söz konusu düzenlemeden etkilenmeyecek. Fiyatı 1.770 TL'ye kadar olan telefonların ÖTV'si yüzde 40 olacak. 1.770 TL'nin üstündekilerde ise oran en yüksek seviye olan yüzde 50'yi bulacak. ÖTV düzenlemesinden en çok Apple iPhone, Samsung, Huawei gibi markaların fiyatı bin 1.750 TL'nin üstündeki telefon satışlarının etkilenmesi bekleniyor. Amiral gemisi diye tarif edilen üst ve orta seviye telefonlar da yeni vergi oranlarından büyük ölçüde etkilenecek. Yeni ÖTV düzenlemesinden sonra daha önce 5 bin TL'ye satılan bir telefonun fiyatı yaklaşık 6 bin TL, 10 bin TL'ye satılan telefonun etiket fiyatı yaklaşık 12 bin TL olacak. Telefonların ÖTV matrahı, gümrükten çekilirken KDV hariç maliyetlerine bakılarak belirleniyor.

MEVDUATA ENFLASYON KORUMASI
Hükümet, tasarrufların Türk Lirası'na yönelmesi amacıyla önemli bir adım attı. Tasarruf sahiplerini enflasyon korumalı mevduata yönlendirmek amacıyla, enflasyon oranına bağlı değişken faizli olup 1 yıldan uzun vadeli mevduatta gelir vergisi stopajı yüzde 10'dan sıfıra indirildi. Bir yıldan uzun vadeli değişken faizli mevduat hesaplarına ise stopaj uygulanmayacak. Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan hesaplar listeye dâhil edildi. Enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde sıfır olarak belirlendi. Bunun dışında 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 15, 1 yıla kadar hesaplarda 12, 1 yıldan uzun vadelilerde yüzde 10 olarak stopaj uygulamasına devam edilecek. Daha önce değişken faizli mevduat için bir ayrım yoktu, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 oranında stopaj alınıyordu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.