Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

225 bin kişiye yeni iş kapısı olacak

1 Nisan 2019 Pazartesi::

İstanbul Ekonomi ve EDAM araştırma merkezi tarafından hazırlanan “İstanbul Havalimanı Ekonomik Etki Analizi” raporuna göre, 2025 yılında İstanbul Havalimanı’nı doğrudan ve dolaylı olarak 225 bin kişilik istihdam yaratacak

Yazı Boyutu : A A A A

9 Ekim 2018 tarihinde açılışı gerçekleşen İstanbul Havalimanı'nın ilk aşamasında, 16 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. İstanbul Ekonomi ve EDAM araştırma merkezi tarafından hazırlanan "İstanbul Havalimanı Ekonomik Etki Analizi" raporuna göre, 2025 yılında İstanbul Havalimanı'nın doğrudan ve dolaylı olarak yaratacağı 225 bin kişilik istihdam dikkat çekiyor. Türkiye'nin havacılıkta küresel ölçekteki en büyük projelerinden olan; sadece İstanbul ya da ülkemizde değil, bölgemiz ve dünya nezdinde de bir çekim noktası olma misyonunu taşıyan İstanbul Havalimanı, ilk fazının tamamlanmasıyla sağladığı mevcut istihdam rakamlarıyla ekonomiye kayda değer bir katkı sunuyor.



İLK AŞAMADA 16 BİNE YAKIN İSTİHDAM
Hali hazırda havalimanı işletmesinde 2 bin 700, güvenliğinde 3 bin 522, Unifree Duty Free İşletmeciliğinin gümrüksüz satış ve perakende alanlarında 2 bin, yer hizmetlerinden Havaşbin 178, Çelebi ise 2 bin, temizlik, vale ve otopark hizmetlerinde 2 bin 532, yeme içme alanındaki servis hizmetlerinde bin 300 kişi ve diğer perakende alanlarında yaklaşık bin kişi istihdam edecek. Öte yandan Türk Hava Yolları ise havalimanın büyüme stratejisine uygun ek istihdam sağlayacağını duyurdu. İstanbul Havalimanı'nın sunduğu iş ve kariyer imkanları ile bunun ekonomiye etkileri hakkında konuşan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu; "İstanbul Havalimanı'nda sağladığımız doğrudan ve dolaylı istihdamla binlerce kişiye iş fırsatı sağlıyor; geniş ekosistemimizle makro düzeyde on binlerce ailenin geçimine katkı sunuyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından istihdam gerçekleştiriyoruz. Atatürk Havalimanı'nın şu anki istihdamının çok üzerinde bir çalışan sayısına tüm iş ortaklarımızla erişeceğiz. Birinci fazımızda hayata geçirdiğimiz bu ciddi rakamlar, önümüzdeki yıllarda devreye girecek diğer fazları da düşündüğümüzde havalimanının büyük istihdam potansiyelini gözler önüne seriyor. Elbette böylesine geniş bir sistemin insan kaynağı politikalarını da etkin bir planlama ve büyük bir hassasiyetle yönetmek gerekiyor." dedi. Şu an bin 85 kişilik bir çalışma ekibinin bulunduğu İstanbul Havalimanı'nın işletme birimlerinde; 155'inin mavi, 930'unun ise beyaz yakalı, yüzde 70'inin erkek ve yüzde 30'unun kadın, şirket yaş ortalamasının ise 32 olduğu belirten Samsunlu, sözlerine şöyle devam etti: "Genç ve dinamik bir ekibe sahibiz. Ortalamalara bakarak, önümüzdeki dönemde kadın çalışan sayımızı daha da artırmak gibi bir hedef de koyduk kendimize. Dünya havacılık sektörüne yön verecek genç yetenekleri, dünyanın en büyük havalimanında işe alarak, onların bireysel gelişimlerine yatırım yapmayı ve geleceğin havacılık sektörü profesyonellerini yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda şimdiden staj ve eğitim programlarımızı başlattık. 2018 yılında 79 öğrencimiz değişik departmanlarımızda staj yaptı ve staj sonunda bu öğrencilerimizden 18'i farklı departmanlarımızda işe girme fırsatı yakaladı. Onlarla birlikte "operasyonel mükemmellik" hedefimize katkıda bulunacak hizmetleri hayata geçirmek istiyoruz. 2018 yılında aldığımız 'İstihdamın Enleri' ödülü, insan kaynağının etkin yönetimine verdiğimiz önemin, bu yolda doğru işler yaptığımızın bir anlamda göstergesi oldu ve bizi gururlandırdı. Hali hazırda sağladığımız istihdam, ekonomiye kattığımız değer ve gençlerimize yaptığımız yatırımlardan büyük mutluluk duyuyoruz."



225 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK…
İGA, 2016 yılında bağımsız düşünce ve danışmanlık kuruluşları İstanbul Ekonomi ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM), ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla hazırladığı İstanbul Havalimanı (İH) Ekonomik Etki Analizi Raporu hazırlatmıştı. Rapor, İstanbul Havalimanının 2025 yılına kadar doğrudan ve dolaylı olarak Türkiye ekonomisine yapacağı katkıları gözler önüne serdi. İyimser ve kötümser senaryolar baz alınarak yapılan analize göre, havalimanının operasyonel olarak havayolu taşımacılığı talebini karşılar duruma geleceği öngörülen 2025 yılında, doğrudan ve dolaylı olarak yaratacağı istihdamın 225 bin kişi, ilave hane halkı gelirinin 4,4 milyar dolar olacağı ve Türkiye'nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirin yüzde 4,9 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

İSTANBUL HAVALİMANI İSTİHDAMA NE KADAR KATKI SAĞLIYOR?
İstanbul Havalimanı'nın 2023 yılında dolaylı olarak 1,5 milyon kişiye istihdam sağlayacağı öngörülüyor.
İstanbul Havalimanı istihdama katkısını ilk günden gösterdi.
Havalimanı ve çevresinde aylık ortalama 200 adet yeni iş ilanı yayımlanıyor.
İlanlara yaklaşık 140.000 adet iş başvurusu yapılıyor.
29 Ekim'de ilk etabı açılan İstanbul'un yeni, dünyanın ise en büyük havalimanı olma özelliğini taşıyan İstanbul Havalimanı'nın istihdama pozitif katkı sağlayacağı aşikar. Rakamlarda bu bilgiyi destekler nitelikte. Araştırmalara göre; İstanbul Havalimanı 2023 yılında dolaylı olarak 1,5 milyon kişiye istihdam sağlayacak. En çok elaman ihtiyacı olan alanlar ise; Özel Güvenlik Görevlisi, Temizlik Elemanı, Şoför.
İlk etabı 29 Ekim 2018'de açılan İstanbul Havalimanı, bugün itibariyle yaklaşık 36 bin kişiye istihdam sağlıyor. Tüm fazları devreye girdiği 2023 yılında 225 bin, dolaylı olarak ise yaklaşık 1,5 milyon kişiye istihdam sağlayacağı ön görülen havalimanı için en çok güvenlik görevlisi personeli aranıyor.

İSTANBUL HAVALİMANI'NDA 3 BİN KİŞİLİK ORAT DENEMESİ
29 Ekim 2018'de açılacak dünyanın tek çatı altındaki en büyük havalimanı, İstanbul Yeni Havalimanı'nda 29 Ekim'deki açılış öncesi ORAT denemelerinin sonuncusu yapıldı. Kusursuz bir operasyon süreci için 3 bin kişiyle yapılan deneme operasyonunda üç THY uçağı kullanıldı. Bir havalimanının operasyona başlamadan önceki en önemli unsurlarından sayılan "Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması" (ORAT) süreci, İstanbul Yeni Havalimanı'nda tüm hızıyla devam ediyor. Mart 2018'den başlayarak 7 ay devam eden ve Eylül sonunda tamamlanan eğitimler sonrasında ORAT'ın geniş kapsamlı deneme operasyonuna başlandı. İlk denemede 1000 kişi, ikinci denemede ise 3 bin kişi, İstanbul'a inen ya da İstanbul dışına gidecek yolcu rolü yaptı ve havalimanının operasyon akışı denendi. 16 Ekim'de gerçekleşen 3 bin kişilik ikinci deneme için Türk Havayolları'na ait bir geniş gövde (A330) ve 2 adet 738 olmak üzere toplam 3 adet uçak İstanbul Yeni Havalimanı'na iniş yaptı. Deneme, havalimanındaki operasyon sürecinde yer alacak paydaşlar ve kamu kurumlarına ait yaklaşık 2 bine yakın personelin katılımı ve 9 bin bagajla başarı ile gerçekleştirildi. Bu deneme 29 Ekim'deki açılış öncesindeki son deneme oldu. Kopenhag ve Incheon Havalimanlarından uzmanla birlikte iki yılı aşkın süredir devam eden ORAT çalışmaları kapsamında Eylül ayındaki ilk denemede 1000 sahte yolcu, 2 bin bagaj, 2 adet gerçek uçak (THY), 50 Yer Hizmet Ekipmanı kullanılmıştı.

İSTANBUL HAVALİMANI'NDAN İSTİHDAM DOPİNGİ
Eleman.net verilerine göre; İstanbul Havalimanı ve çevresinde aylık ortalama 200 adet yeni iş ilanı yayımlanıyor ve bu ilanlara yaklaşık 140.000 adet iş başvurusu yapılıyor. Bu ilanların çoğunluğunu ise hizmet sektörü oluşturuyor. Bu alanda en çok Özel Güvenlik Görevlisi, Temizlik Elemanı, Şoför gibi mavi yaka pozisyonlarında eleman ihtiyacının olduğunun altını çizen Eleman.net Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Duyarlar, bunların dışında havalimanı için çok sayıda teknik personele ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Ayrıca Tekniker, Teknisyen ve Mühendis pozisyonları için de çok sayıda ilan yayımlandığının altını çizen Duyarlar, havalimanında hizmet verecek diğer firmaların da çok sayıda satış temsilcisi, garson, aşçı, resepsiyonist gibi ihtiyaçları olduğunu belirtti. Duyarlar, "Yayınlanan iş ilanlarında genellikle kadın/erkek ayrımı yok. Şu anda ihtiyaç olan pozisyonlar hem erkeklerin hem de kadınların çalışabilecekleri alanlar olduğu için kadın/erkek oranı neredeyse yarı yarıya diyebiliriz. Öte yandan Hizmet, Güvenlik, Restoran, Market gibi alanlarda beklenen eğitim seviyesi en az lise mezunu olunması yönünde. Yer hizmetleri alanında ise en az ön lisans mezunu çalışanlar aranıyor. Ayrıca havacılık sektöründe deneyimi olanlar veya üniversitelerin bu alandaki bölümlerinde eğitim almış olanlar tercih sebebi oluyor. Daha üst düzey mühendislik ve yönetici pozisyonları için en az 5 yıllık deneyim ve üniversite mezunu olma koşulu aranılan özelliklerin en başında geliyor" dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.