Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Yüzde 18 KDV mi, ikinci el mi?

25 Ocak 2013 Cuma::

Gayrimenkul Uzmanı Osman Murat Öztürk, yeni kdv düzenlemesini yorumluyor:
"Büyükşehirler de geçerli olmak üzere hazırlanan Yeni KDV düzenlemesi, gayrimenkul sektörün de bomba etkisi yaptı."

Yazı Boyutu : A A A A

Büyükşehirler de geçerli olmak üzere hazırlanan Yeni KDV düzenlemesi, gayrimenkul sektörün de bomba etkisi yaptı. Emlak vergi kanununun 29. maddesine istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri 500 TL ye geliyor ise %1 – 500 TL ila 1.000 TL aralığın da %8 ve 1.000 TL nin üzerinde olan arsa değerleri için ise %18 KDV oranları geçerli oluyor.

Gayrimenkul sektörünün ileri gelenleri ile birlikte inşaat sektörünün patronları bu yeni düzenlemeden hiç de mutlu değil. Bu uygulamanın, yeni projeleri nasıl etkileyeceği, piyasaya yansımaları nasıl olacağı hususun da ki fikirlerini yazılı ve görsel medya aracılığı ile kamuoyuyla paylaşmaktalar.

Aynı konuyu ele alıp sektöre olan kayıplarını, maliyetlere olan yansımasını, artışın tüketiciye yansımalarını temcit pilavı gibi tekrar etmeye gerek yok. Bu sebeple biz bu yazımızda yeni uygulamanın ikinci el konutlara nasıl etki edeceğini ve %18 lik KDV’yi ödememek adına ikinci ele yönelen yatırımcı kitlesinin nelere dikkat etmeleri gerektiği hususunda bir takım hatırlatmalar yapacağız.

Yeni KDV düzenlemesinden etkilenmemek adına gayrimenkul yatırımcısının ikinci ele yöneleceği aşikar gözüküyor. Konut kredi faizlerinin de oldukça düşük seyrettiği bir dönemde yatırımcının ilgisi ister istemez ikinci ele yönelecektir. Bu yöneliş ikinci el fiyatların da artışa sebep olacaktır.

Tabi burada yatırımcının unutmaması gereken önemli konular var.

Deprem öncesi yapılan konutlar
17 Ağustos depreminden önce konut alımların da, başımı sokacak bir evim olsun düşüncesi ile hareket eden kişi sayısı hiçte küçümsenmeyecek bir orandaydı. Deprem de yıkılan onca bina ve kaybettiğimiz canlar aklımızı geç de olsa (hem alım yapanlar adına hem de idari birimler adına ) başımıza getirdi. Yaşanan felaketin ardından geç de olsa bilinçlendik ve artık bu günün evi yarının mezarı olmasın demeye başladık. Ama maalesef balık hafıza meselesi sebebiyle büyük felaket bazılarımız için unutuldu ve o ilk zamanlarda ki temkinli hareket etme melekemizi yitirdik. Bu sebeple deprem öncesi yapılara yönelecekseniz mutlaka binanın sağlamlığı açısından ilgili kurumlardan inceleme talebiniz neticesin de çıkan rapora göre alım kararınızı netleştirin ki KDV yerine daha ağır bedeller ödemeyelim. Yada yıkım kararı çıkmış bir konutu araştırmadan satın almaya niyetli olmayalım. Sonra son pişmanlık fayda vermez.

Tapu nitelikleri ve takyidat durumları
Almayı düşündüğünüz gayrimenkullerin niteliğinin kat irtifak tapulu veya kat mülkiyet tapulu olmasına özen gösterelim. Yani bağımsız bölümleri kurulmuş ve iskanı alınmış gayrimenkulleri tercih edelim. Aksi takdir de arsa niteliğinde hisseli bir gayrimenkul alımı yapmış oluruz. Bu tarz bir gayrimenkul içinde bankalardan konut kredisi kullanmamız mümkün olmayacaktır. Ayrıca alım öncesi gayrimenkul üzerinde şerh, ipotek vb. bir takyidat olup olmadığını ilgili tapu dairelerinden soralım.

Enerji tasarrufuna uygun konutlar
Mantolama ile ısı yalıtımı yapılmış konutlar tercih sebebi olmalı. Bu sayede yakıt sarfiyatını minimize ederek enerji tasarrufu yapmış, hem aile bütçesine hem ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz. Tabi bu hususta tek kıstas mantolama değil, bu sadece bu konuda ki ilk adım. Daha seçici davranmak istersek yağmur sularını toplayarak süs havuzlarında ve peyzajda kullanan siteler, güneş enerjisinden istifade eden siteler tercih sebebi olacaktır.

İkici el konutlarla ilgili taleplerinizde dikkat etmeniz gereken hususlara daha fazla örnekleme yapmak elbette mümkün ancak arife tarif gerekmez. Siz siz olun Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın.

Murat Öztürk
Gayrimenkul Uzmanı
http://emlakguncel.com.tr/kategori/yazarlar/murat-ozturk/
http://www.medoemlak.com

Kaynak: Emlak Güncel , Link : emlakguncel.com.tr/yuzde-18-kdv-mi-ikinci-el-mi/

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.