Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

İslam dünyasının gözü Türkiye’de…

26 Eylül 2012 Çarşamba::

3. İstanbul Finans Zirvesi kapsamında Türkiye’ye gelen sektör temsilcileri, sukuk ihracının Türkiye için iyi bir başlangıç olduğunu belirttiler.

Yazı Boyutu : A A A A

Geçtiğimiz günlerde Hazine’nin gerçekleştirdiği 1.5 milyar dolarlık islami borçlanma aracı sukuk ihracına karşılık 5,5 katı talep gelmesi, finans merkezi olma hazırlığındaki İstanbul’un islami finans merkezi olabileceği yönündeki algıların güçlenmesine neden oldu.

Başbakan Yardımcısı Babacan, sukuk ihracına devam edebileceklerini kaydederken SPK Başkanı Akgiray, İstanbul’un islami finans merkezi olması şansının bulunduğunu söyledi.

3. İstanbul Finans Zirvesi kapsamında Türkiye’ye gelen sektör temsilcileri, sukuk ihracının Türkiye için iyi bir başlangıç olduğunu belirttiler.

Beş katı talep büyük başarı

İslami Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmad Mohamed Ali Al Madani, Türkiye’nin büyüyen Orta Doğu ile Avrupa arasında yer alan konumunun, İstanbul’a finans merkezi olması konusunda önemli fırsat yaşattığını belirtti.

Türkiye ekonomisinin ivmesi ve ülkenin konumu nedeniyle Türkiye’yi cazip olarak gördüklerini kaydeden Al Madani, hükümetin ekonomi politikalarını iyi yöneterek başarılı politikalara imza attığını söyledi.

Hazine’nin gerçekleştirdiği ilk sukuk ihracına beş katı kadar talep gelmesini büyük bir başarı olarak nitelendiren Al Madani, güçlü başlangıcın Türkiye’de islami finansın gelişeceğinin önemli göstergesi olduğunu söyledi. Al Madani, Türkiye’de islami finansın gelişmesine paralel olarak Türkiye’de ofis açma hazırlığı içerisinde olduklarının bilgisini verdi.

‘İMKB’yi örnek alıyoruz’

Pakistan Lahore Borsası CEO’su Aftab Ahmed,Türkiye’nin, Avrupa’daki kriz ortamında Türkiye’nin yakaladığı büyüme oranlarının oldukça etkileyici olduğunu kaydederek, “Bence Türkiye’nin hikayesi, tüm ülkeler tarafından takip edilmesi gereken bir hikaye. Ekonomik ve politik liderlik örnek alınmalı” diye konuştu.

İstanbul’un finans merkezi olma konusunda İMKB tarafından düzenlenen konferansları takip etmek amacıyla son yıllarda sıkça Türkiye’ye geldiğini dile getiren Ahmed, Türkiye ekonomisini hayranlıkla izlediğini söyledi. Lahore Borsası’nın diğer borsalarla ne şekilde işbirliğine gidebileceği konusunda İMKB’yi örnek aldıklarını bildiren Ahmed, pek çok ülkelerin borsa temsilcilerinin bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduğu bu tür konferansların ülkelerin finansal piyasalarının daha güçlü hale getireceğini sözlerine ekledi.

‘Türk piyasasından aktif bono alım -satımı yapılmalı’

Abu Dhabi Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Rashed Al-Baloushi, genel olarak körfez ülkelerinde fırsat olarak gördükleri oldukça aktif olan tahvil piyasasında Körfez ülkeleri’nde 2012′nin ilk yarısında 37,6 milyar doarlık sukuk ihracı yapıldığını, Abu Dhabi’de ise 5,8 milyar dolarlık sukuk ve tahvil ihracı yapıldığını belirtti.

Beklentilerin de gittikçe artacağı yönünde olduğunu kaydeden Al-Baloushi, küresel talebin sukukta bu sene 300 milyar dolar olacağı yönünde çalışma olduğunu ve pek çok kişinin sukuk ihracı beklediğini dile getirdi.

Körfez ülkeleri piyasalarında en büyük sorunlardan birisinin, sukuk ve tahvillere katılım olmaması olduğuna dikkat çeken Al-Baloushi, karşılaşılan sorunlardan bir tanesinin hükümetin borç almak istememesi olduğunu söyledi. Al-Baloushi, o nedenle şirket bonoları ve tahvillerinin kullanılamayabildiğini ifade etti.

Türkiye’de tahvil piyasasının oldukça canlı olduğuna dikkat çeken Al-Baloushi, Türkiye’deki başarı hikayesinden bir şeyler öğrenilecebileceğini belirterek ‘bono piyasasında aktif bono alım satımı yapanlar yararlanmalı’ diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.