Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

İstanbul’da bir İngiliz

29 Temmuz 2012 Pazar::

“Deneyim tasarımı” son yıllarda duygusal pazarlama için yeni tanımlardan biri. İngiliz i-am’in Türkiye’deki ortaklarıyla yaptığı iş de bu: Kurumların müşterileri için deneyim tasarlamak.

Yazı Boyutu : A A A A

Kaç kişi bir i-pod ya da i-book’u teknoloji harikası olduğu için satın alır ki? Evet iyi ürünler, evet teknolojiden anlayanların çoğunun da beğendiği oyuncaklar bunlar. Ama bu kadar başarıya ulaşmalarının sebebi kuşkusuz birer “aşk markası” olmaları. Yani ürünün ne işe yaradığından çok tasarımıyla, mesajıyla birilerinin onları alması için duyguları hareke geçirmeleri. İşte bu son yıllarda pazarlama dünyasının üzerinde en çok çalıştığı konulardan biri: “Ürün değil duygu satmak.” Duygusal pazarlamanın ulaştığı son noktalardan biri de “deneyim tasarımı.” Markanın kurumsal kimliğini, mesajlarını, mağaza ve ürün tasarımlarını tek elden çıkarıp müşteriye paket bir deneyim sunup duygusal bağlılık yaratarak satın almasını sağlama olarak özetlenebilecek bu iş yükselen bir trend. Üstelik 90’lı yılların sonlarından beri reklam ajansı, halkla ilişkiler ya da danışmanlık şirketlerinin ayrı ayrı yaptıkları birçok işi bir arada yapan “deneyim tasarımı ofisleri” var. Bunlardan biri i-am Associates. Londra merkezli şirket 2007 yılında ilk yurt dışı şubesini İstanbul’da açtı.

Sekiz yıl önce kurulan i-am’in İstanbul ofisinin açılış hikayesi 2006 yılına dayanıyor. O tarihte EFMA (Avrupa Finansal Yönetimi Derneği) Kongresi’nde tanışan i-am ve Garanti Bankası, birlikte çalışmaya karar verdiklerinde i-am de İstanbul’da bu işi birlikte yürütebileceği ortak aramaya başlar. 2001 yılından beri kurdukları Atölye 7a adlı firmayla iç mimarlık ve mimarlık hizmeti veren Ertuğrul Yurdakul ve Emre Kuzlu ile tanıştıklarında ise “işte bu” diyerek ortak olmaya karar verirler.

i-am’in sekiz ortağından biri olan Emre Kuzlu, başlangıç hikayelerini şöyle anlatıyor: “i-am’in Londra’daki altı ortağı zaten tatillerini Türkiye’de geçiren, Boğaz aşığı, duygusal adamlar. İlk tanışma yemeğinin sonunda, bizim o güne kadar yaptığımız işlerle onların hedeflerinin çakıştığını görüp çok da iyi anlaşarak ortaklığı kutlamaya başlamıştık.”

Şirketin ortaklarından, Londra ofisinden Jon Blakeney de “2008 yılında ofis açmak için üç şehir belirlemiştik: Berlin, Madrid ve İstanbul. Bunların içinde İstanbul en iyi tanıdığımız ve en güçlü müşteri tabanına sahip olan şehirdi. İstanbul’un kozmopolit yapısı ile beraber Doğu ile Batı’yı birleştirme gibi tarihi özellikleri de bize ilham verdi. Ancak şehrin görünüşüne ve hissettirdiklerine de aşık olduk. Bizim için bu girişim hem kalp hem de beynin ortak kararıydı” derken İstanbul’un onlar için “hem iş hem aşk” durumu olduğunu da vurgulamış oluyor.

i-am’in deneyim tasarımı adını verdiği hizmet, üç ayrı ayaktan oluşuyor. Yedisi İstanbul’da olmak üzere 35 kişiden oluşan ekip, “marka vizyonu & kimliği” başlığı altında stratejik iletişim hizmeti veriyor. “Mekan” adını verdikleri diğer faaliyet alanları ise mimari tasarımı kapsıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.