Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

OSB’lerde 12 bine yakın parsel yatırımcı bekliyor

28 Temmuz 2012 Cumartesi::

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Temmuz ayı itibariyle 256 Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 999 parsel tahsisini iptal ettiklerini belirtti.

Yazı Boyutu : A A A A

Bakan Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, 2023 yılı için kendisine bir vizyon belirlediğini ve bu vizyon çerçevesinde de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek, yıllık ihracatını 500 milyar dolara çıkarmak gibi iddialı ve büyük hedefler ortaya koyduğunu söyledi.

Bu hedefleri gerçekleştirmek için daha çok ve aynı zamanda daha nitelikli üretim yapılması gerektiğini vurgulayan Ergün, bununla birlikte, söz konusu üretimler için gerekli fiziki altyapı ve mekanların da oluşturulmasının zorunlu olduğuna dikkati çekti.

Bu noktada, karşımıza OSB uygulamalarının çıktığını vurgulayan Ergün, ülke olarak yarım asırlık zaman diliminde, OSB’lerin yapımı ve işletilmesiyle ilgili önemli bir bilgi ve tecrübe birikimine ulaşıldığını ifade etti.

İstihdam 2 milyona ulaşacak

Bugün itibarıyla gelinen noktada, toplam 27 bin 542 hektar büyüklüğünde, 147 adet OSB’nin altyapı inşaatı tamamlanarak sanayicilerin hizmetine sunulduğunu ve bu bölgelerde 41 bin 608 adet firmanın üretime geçtiğini anlatan Ergün, üretime geçen bu tesislerde yaklaşık 1 milyon 200 bin kişiye iş imkanı sağlandığını, tüm işletmeler üretime geçtiğinde bu rakamın yaklaşık 2 milyon kişiye ulaşacağının öngörüldüğünü söyledi.

Bakan Ergün, bugün itibariyle Türkiye’de 261 adet OSB’nin tüzel kişilik kazandığını belirterek, ”2002 yılına kadar sadece 70 OSB projesi tamamlanırken, son 9,5 yıl içinde 77 OSB daha tamamlanarak bu sayı 147′ye ulaşmıştır. 2012 yılı Yatırım Programı’nda 65 adet OSB projemizin alt yapı ve arıtma tesisini kredilendirme konusunda çalışmalarımız ise devam ediyor. Ayrıca bu yıl sonu itibariyle de 15 OSB projesinin tamamlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

12 Bine yakın parsel yatırımcı bekliyor

Nihat Ergün, 2002 yılına kadar OSB’lerde üretime geçilen parsel sayısı 11 bin 395 iken, son 9,5 yılda 30 bin 168 parselde üretime geçildiğini belirterek, 11 binden fazla parselin inşaat, 6 bine yakınının ise proje aşamasında olduğunu ifade etti.

Ayrıca 12 bine yakın parselin de yatırımcı beklediğini dile getiren Ergün, şunları kaydetti:

”Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki OSB’ler sanayimizin dünya ile entegre olmasını ve rekabet gücümüzün artmasını sağlayacak bir vizyona kavuşmuşlardır. Bugün Moğolistan, Kazakistan, Ukrayna, Filistin, Mısır ve Azerbaycan gibi ülkeler, ülkemizdeki OSB’lerle ilgili süreçleri yakından takip ediyor, bir model olarak bizim tecrübemizden yararlanıyorlar. Bakanlık olarak OSB’lerin yönetim yapılarıyla, mevcut OSB’lerin doluluk oranlarını artırmayla, OSB’lerin demiryolu ve liman ağlarına entegrasyonuyla, eğitim sistemi ilişkileriyle, ihtisas bölgelerinin sayısını artırmayla ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Mesela Sanayi Stratejimizde hangi kritik OSB’lere, hangi lojistik bölgelere demiryolu bağlantıları kurulacağıyla ilgili eylemler var ve bu eylemleri takip ediyoruz.”

Arsa spekülatörlerini uyardı

Bakan Ergün, geçen yıl OSB’leri daha nitelikli alanlara dönüştürmek amacıyla önemli adımlar attıklarını belirterek, mevcut OSB’lerdeki doluluk oranını artırmak için bedelsiz ve indirimli arsa tahsisi dönemi başlattıklarını söyledi.

Bugüne kadar tahsis edilen 471 parselin 14′ünde üretime geçildiğini, 48′inin inşaat aşamasında ve 409′unun ise proje aşamasında olduğunu aktaran Ergün, şöyle devam etti:

”Aynı şekilde uzun zaman önce tahsis edilmiş ancak üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış arsaların tahsisini iptal etmeye de başladık. Kimse OSB’lerdeki arsalara, ileride değerlenecek gayrimenkul muamelesi yapmasın. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Temmuz ayı itibariyle 256 OSB’de 999 adet parsel tahsisini iptal ettik. Yine meri plana göre oluşmuş sanayi alanlarının, ıslah OSB kimliği kazanmasının da önünü açtık. Islah OSB kimliği kazanan bölgeler, OSB’lerin sahip olduğu tüm imkanlara sahip olacaklar. Böylece bu bölgelerin disipline edilmesi, çevresel etkilerin minimize edilmesi, ortak altyapı tesisleri kurulması ve üretim maliyetlerinin azalması mümkün olacaktır.

Bakanlık olarak başlattığımız diğer bir önemli adım ise OSB’lerde kurulacak meslek liseleri için, her öğrenci başına nakit destek uygulamasını başlatıyor olmamızdır. Bu uygulamayla birlikte OSB’lerin belki de en fazla ihtiyaç duydukları nitelikli işgücü arzı sağlanmış olacaktır.”

OSB’ler nitelikli yatırımlara ev sahipliği yapacak

Son teşvik programıyla sanayi yatırımlarını OSB’lere kaydırmak için çok önemli bir karar aldıklarını belirten Ergün, bu karara göre artık OSB’lerde yapılan yatırımların, bir alt bölgede yapılmış gibi destekleneceğini söyledi.

Böylece yatırımcılar açısından zaten cazip mekanlar olan OSB’lerin yeni ve nitelikli yatırımlara ev sahipliği yapacağını dile getiren Bakan Ergün, ”Biz bütün bu yöndeki çalışmalarımızı, ülkemizdeki yatırımları artıracak, ama özellikle nitelikli yatırımları artıracak şekilde sürdürüyoruz. Nitelikli, yenilikçi, rekabetçi yatırımlar için en doğru adres olan OSB’leri de hem nicelik hem de nitelik olarak geliştirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yatırımcının yanındayız

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Bakanlığın gelişmiş yörelerde sanayiyi teşvik etmek üzere girişimcilerin kendi imkanlarıyla kuracakları OSB’lerin yer seçimini yapmak ve OSB’lere statü vererek, yatırım ve vergi indirimi gibi çeşitli muafiyetlerden faydalanmak suretiyle destek olduğunu anlattı.

Az gelişmiş yörelerde kurulacak OSB’lere ise yüzde 100′e varan kredi desteği sunarak altyapısı, sosyal tesisleri hazır, düşük maliyetli sanayi tahsisi ile girişimcileri bu yörelere çekme yoluna giderek kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve dengeli dağılımını amaçladıklarını vurgulayan Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

”Bütün bu çalışmalarımızla birlikte, bugün dünyada birçok gelişmiş ülke ekonomilerinde ciddi sıkıntılar yaşanırken, ekonomimizdeki yaşanan olumlu seyrin daha da güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inanıyor ve ülkemizi bir yatırım üssüne dönüştürmek amacıyla sadece yerli değil uluslararası yatırımların da gelmesi için en uygun yatırım alanlarının oluşturulması arayışımızı sürdüreceğimizi belirtmek istiyorum.

Türkiye emin adımlarla büyümeye devam ediyor ve devam edecek. Biz hükümet olarak yatırımcılar açısından engel ve zorluk oluşturacak her türlü alanı bertaraf etmeye çalışıyoruz. Ayrıca, yeni yatırımların yapılmasını kolaylaştıracak olan her türlü adımları da atmaya devam ediyoruz. Yerli olsun yabancı olsun tüm yatırımcılar, hiç tereddüt etmeden yapacakları yeni yatırımlarını kararlaştırsınlar ve yatırımlarını hayata geçirmek için de gerekli adımları atmaya başlasınlar. Biz başta fiziki altyapı ve mekanlar olmak üzere yerli ve yabancı ayırımı gözetmeksizin bütün yatırımcılara her tür türlü konuda kolaylıklar sağlayacağımızı ve her zaman yatırımcıların yanında olacağımızı belirtmek istiyorum.”

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.