Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Fitch: Türkiye hâlâ kırılgan

7 Mart 2013 Perşembe::

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ekonomisinin dış şoklara karşı hala kırılgan olduğunu ve politik risklere açık olduğunu belirtti.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir notta tutan tek uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Londra’da Türkiye ile ilgili bir konferans düzenledi.

Konferansta konuşan Fitch’in Gelişmekte Olan Ülkeler Birimi Başkanı Paul Rawkins, “Türkiye ekonomisi daha önce görmediğimiz şekilde bir esneklik ve dayanıklılığa sahip bu da ihracattaki büyümeden kaynaklanıyor” dedi.

Rawking, “Ekonominin ana zayıflığı ise tasarruf oranının düşük olması, bu da kendisini cari açıkta gösteriyor” diye devam etti.

TÜRKİYE DİĞER BBB ÜLKELERİNDEN DAHA İYİ DURUMDA

Türkiye'nin net dış borç rasyoları BBB notuna sahip ülkelerin medyanından daha iyi seviyede ve daha da iyileştiğini söyleyen Rawkings, “Türkiye dış şoklara karşı hâlâ kırılgan ve politik risklere açık; kredi notunun artması için bu ana kırılganlıkların giderilmesi gerekir. Türkiye'nin portföy yatırımlarına olan bağımlılığı bir kırılganlık unsuru” dedi.

CARİ AÇIKTA İYİLEŞME BEKLEMİYORUZ

Cari açıktaki dönüşümlerin ve açığın finansman trendinin kredi notu açısından önemine dikkat çeken Rawkins, daha çok uzun vadeli finansmanın gerekliliğine de vurgu yaptı.

Cari açığın "önümüzdeki birkaç yıl" mevcut seviyelerinden iyileşme göstermesini beklemediklerini belirten Rawkins, "Bu uzun bir süreç olacak" dedi ve şöyle devam etti:

"Cari açıkta önemli iyileşme beklemiyoruz, yapısal açık yüzde 6 civarında; bu da kredi notunu mevcut seviyesinde sınırlıyor."

Türkiye ekonominin ana zayıflıklarından birinin de tasarruf oranının düşük olması olduğuna da değinen Rawkins bunun da kendisini cari açıkta gösterdiğini kaydetti.

Rawkins Türkiye'nin portföy yatırımlarına olan bağımlılığının da bir kırılganlık unsuru olduğunu belirtti.

KREDİ NOTU BBB- OLAN BİRÇOK ÜLKENİN NOTU İLK 1-3 YIL SABİT KALIR

Rawkins geçmiş yıllarda gelişmekte olan ülkelerin kredi notlarındaki değişimlere bakıldığında BBB- olan en düşük yatırım yapılabilir kredi notunu alan ülkelerin ilk 1 ile 3 yıl arasında notunda değişiklik olmadığını belirtti.

Rawkins'in geçmiş yıllardaki gerçekleşmelerden verdiği örneklere göre, yatırım yapılabilir nota yükseltilen bir ülkenin kredi notunda artış şansı ilk yıl için yüzde 20, bu oran ikinci yıl ise yüzde 40'a çıkıyor. İlk yıl için indirim olasılığı yüzde 10, ikinci yıl bu olasılık yüzde 18'e yükseliyor.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.