Yönetim ve iş dünyasını sevindiren teşvikler! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yüzyılı Yatırım İçin Güçlü Merkez Programı’nda yaptığı konuşmada, küresel şirketlerin bölgesel yönetim merkezlerini Türkiye’ye taşımalarını teşvik edeceklerini ve büyük ölçekli, nitelikli uluslararası doğrudan yatırımların tek merkezden yürütüleceğini açıkladı.

Erdoğan, “İstanbul Finans Merkezi dışında da transit ticaret faaliyetlerinde bulunanların bu kazançlarının yüzde 95’ini vergi dışı bırakıyoruz. Bir diğer önceliğimiz küresel şirketlerin bölgesel yönetim merkezlerini Türkiye’ye taşımalarını teşvik etmektir. Bu şirketlerin yurt dışı operasyonlarını Türkiye’den yürüterek elde ettikleri kazançlara güçlü bir vergi avantajı sağlıyoruz. Böylece önümüzdeki 20 sene boyunca İstanbul Finans Merkezi içinde elde edilen kazançların yüzde 100’ü, bunun dışında elde edilenin ise yüzde 95’i kurum kazancından indirilebilecek. Keza buralarda çalışan nitelikli çalışanlara belli şartlarla ücret istisnası getiriyoruz.” dedi.

Microsoft’tan bir ilk! Binlerce çalışanına gönüllü ayrılmayı teklif etti

TEK DURAK OFİS VE VERGİ İNDİRİMLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük ölçekli ve nitelikli uluslararası doğrudan yatırım süreçlerinin “Tek Durak Büro” ile tek merkezden yürütüleceğini belirterek, “Bu uygulamayla yatırım süreçlerinin sadeleştirildiği hızlı ve dijital destekli yatırımcı dostu bir yapı kuruyoruz. Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarımızdan yetkililer Tek Durak Büro’da görev yapacak. Bu yapı sayesinde şirket kuruluşundan çalışma ve ikamet izinlerine, vergi ve SGK işlemlerinden İŞKUR süreçlerine, arazi, teşvik ve ÇED izinlerine kadar tüm işlemler tek bir merkezden kolayca takip edilebilecek.” ifadelerini kullandı.

İhracata verdikleri önemi vurgulayan Erdoğan, “Yüzde 25 olan genel kurumlar vergisi oranımızı ihracatçılara 5 puan, imalatçılara ilave 1 puan indirimli uygulamaktaydık. Şimdi daha radikal bir adım atarak özellikle imalatçı ihracatçılarımızda bu vergiyi yüzde 9’a indiriyoruz. Diğer ihracatçı kurumlarımız için de yüzde 14’e çekiyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kazandırıcı teşviklere de değinerek, “Yurt dışında yaşayan ve son 3 yılda ülkemizde vergi mükellefi olmayan kişilerin ülkemize gelmeleri hâlinde 20 yıl boyunca yurt dışı kaynaklı gelir ve kazançları için Türkiye’de vergi almayacağız. Yalnızca varsa ülke içi gelirlerini vergilendireceğiz. Türkiye’de bu kişiler için veraset yoluyla intikal vergisini yüzde 1 olarak uygulayacağız.” açıklamasında bulundu.

GİRİŞİMCİLİK VE YATIRIM ORTAMINA YENİ ADIMLAR

Erdoğan, yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye kazandırılmasına yönelik düzenlemeler yapılacağını belirterek, “Yurt dışında bulunan para, altın ve menkul kıymetlerin belirli bir süre içinde düşük bir vergiyle Türkiye’ye getirilmesine imkân sağlıyoruz.” dedi.

Gençlere ve teknoloji odaklı girişimlere dikkat çeken Erdoğan, “Bu alanlarda çalışan ve yurt dışındaki müşterilere hizmet veren girişimci mükelleflerimizin yurt dışı kazançlarının yüzde 80’inden vergi almıyorduk. Şimdi de bu kazançların tamamının gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilmesine imkân sağlıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’yi girişimcilik ve startup ekosisteminde bölgesel merkez hâline getirmeyi hedeflediklerini belirten Erdoğan, “Dijital şirket uygulamasıyla şirket kuruluş ve yönetim süreçlerini hızlı ve esnek hâle getiriyoruz. Çalışanlar için hisse opsiyonu teşviklerini daha etkin ve cazip bir yapıya kavuşturuyoruz. Hisseye dönüştürülebilir borçlanma mekanizmalarını sadeleştirerek finansmana erişimi kolaylaştırıyoruz. Ayrıca Terminal İstanbul Projesi’nin ilk aşamasını devreye alarak güçlü bir girişimcilik altyapısı oluşturuyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırım ortamına ilişkin güvence adımlarına da değinerek, büyük ölçekli yatırımlar için öngörülebilirliği artıracak düzenlemelerin hayata geçirileceğini ve proje bazında güvence sağlanacağını ifade etti.

Konuşmasının sonunda Türkiye ekonomisinin dayanıklılığına dikkat çeken Erdoğan, “Türkiye ekonomisi daha büyük şokları absorbe edecek güce, kapasiteye ve mukavemete kavuşmuştur.” dedi. Erdoğan, son 23 yılda 238 milyar dolarlık ekonomiden 1,6 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşıldığını belirterek, “23 yıllık emeğimizin, 23 yıllık mücadelemizin meyvelerini bundan sonra daha fazla toplayacağız.” ifadelerini kullandı.

Paylaş:

X
WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Alanı

(365 x 270
Son Eklenen Haberler
Kategoriler

Haber bültenimize kayıt olun.

Yönetim Haber mail bütenine kayıt olun. Anlık gelişmeleri ve haftalık bültenleri mailinzden rahatlıkla okuyun.

Haber Bülteni

Gündemi kaçırmamak için haber bültenimize kaydolun.