Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Sosyal Medya Ünlülerinin Gücü Gerçek mi?



Sosyal medya hayatımıza “influencer” kavramını soktu. Tureng sözlük influencer’ı “Sahip olduğu sosyal medya kanalı aracılığıyla bir ürün ya da hizmet hakkındaki deneyimlerini ve düşüncelerini takipçileri ile paylaşarak o ürünün tanıtımını yapan kimse.” olarak tanımlıyor.


Sosyal medyanın ilk yıllarında influencer’lar masum bir şekilde deneyimlerini paylaşıyorlardı. Bir ünlünün bir üründen memnuniyeti onun takipçilerini etkiliyor ve markanın satışlarını artıyordu. Markaların influencer’lara talebi artınca doğal olarak bu alışverişin bir pazarı oluştu. Ünlülerin her bir paylaşım için şirketlerden talep ettikleri fiyat takipçi sayılarıyla doğru orantıda arttı.

İçerik sitesi SEJ’in haberine göre Amerika Birleşik Devletleri’nde YouTube’da 5 Bin takipçisi olan nano influencer’lar yayınladıkları her video için ortalama 315 Dolar kazanıyorlar. 500 Bin takipçisi olanların tarifesi ise binlerce hatta 10 binlerce dolardan başlıyor. Influencer denince hemen herkesin aklına ilk gelen Kim Kardashian ise her bir Instagram paylaşımını 500 bin Dolar civarında bir fiyata yapıyor.

Bugün hemen her marka yöneticisi sosyal medyada bir varlık göstermek için büyük çaba harcıyor. Zamanın ruhunu yakalamak ve rekabetin gerisinde kalmamak için şirketinin kaynaklarının hatırı sayılır bir kısmını sosyal mecralara yönlendiriyor.

Bense influencer konusuna şüpheyle yaklaşıyorum. Bu düşüncede olmamın önemli bazı nedenleri var:

Birincisi, daha önce de ifade ettiğim gibi bu yöntemin televizyon gibi kitlesel mecralarda yapılan reklamlara göre etkisinin sınırlı olduğunu düşünüyorum. Ne kadar yüksek sayıda takipçi sayısına sahip olursa olsun bir ünlünün ulaşacağı insan sayısının bir markayı büyütmeye yetmeyeceğini düşünüyorum. Zaten bu nedenle son yıllarda P&G gibi küresel markalar sosyal medya yatırımlarını azaltma kararı aldı. Çünkü sosyal medyaya gereğinden fazla yatırım yaptıkları için mevcut ve potansiyel tüketicilerine erişemediklerini fark ettiler.

İkincisi, Instagram’ın algoritmalarının koyduğu sınırdır. Bir ünlünün yaptığı paylaşım, takipçilerinin en fazla %5’ine ulaşır. 1 milyon takipçisi olan bir ünlü bir paylaşım yaptığı zaman bu paylaşım en fazla 50 bin insana ulaşır. Bunun nedeni Instagram’ın markaların ünlülere para vermek yerine kendisine reklam vermesini teşvik etmektir. Bu sınırı çoğu pazarlama yöneticisi bilir ama yine de karar verirken ünlünün 1 Milyon takipçi sayısı bütün karar alıcıların gözünü boyar.

Üçüncüsü, sosyal medya fiyatının ucuz gibi görünse de aslında pahalı olmasıdır. Markaların YouTube, Instagram gibi mecraları tercih etmelerinin önemli nedenlerinden biri bu mecralarda az parayla reklam yapma imkânı bulmalarıdır. Bir marka televizyonda bir reklam için belirli büyüklükte bir para harcamak zorundayken sosyal mecralarda bir ünlüye bir paylaşım yaptırmayı ucuz bulur. Ama kişi başına erişim fiyatı televizyon, radyo gibi mecralara kıyasla aşırı pahalıdır.

Dördüncüsü, belki de en önemlisi, ünlülerin çoğunun hesaplarının sahte takipçilerden oluşmasıdır. İsveçli A Good Company’nin 82 ülkede, yaklaşık 2 milyon Instagram kullanıcısı üzerinde yaptığı araştırma herkesin bildiği bir sırrı ortaya çıkardı. Hemen her ülkede Instagram kullanıcıların %57’si takipçi, yorum ya da beğeni satın alma alışkanlığına sahip.

Instagram kullanıcılarına bu “hizmeti” “tıklama çiftlikleri” sağlıyor. Her geçen gün daha da fiyat düşürerek, sahtekarlığı yaygınlaştırıyorlar. Artık Instagram’da takipçi veya beğeni satın almak sudan ucuz.

Bundan daha önemlisi A Good Company ayrıca herkesin tanıdığı 400 ünlünün hesabını ayrıntılı olarak inceledi ve bu ünlülerin de %60’ının takipçi, yorum, beğeni satın aldığını kanıtladı. Yani Instagram’daki ünlülerin elde ettikleri beğenilerin yarıdan fazlası sahte.

Markalar ünlülere paylaşım yaptırdıklarında, bu paylaşımları kendi hedef kitlelerinin beğendiğini ve bunlara yorum yaptığını zannediyorlar ama gerçekte ne bu paylaşımların çoğu ne hedef kitlelerine ulaşıyor ne de beğeni ve yorumlar gerçek. Bunlar Rusya’da, Hindistan’da ya da Çin’deki tıklama çiftliklerinden geliyor. Bu çiftlikler binlerce cep telefonunu programlayarak bu ünlülerin hesaplarını kısa zamanda beğeni ve yorum bombardımanına tutuyor. Markalar da elde ettikleri bu sonuca çok seviniyor.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Markaları Sadık Müşteriler mi Yeni Müşteriler mi..
Yüzde 100 Sadakat Ne Kadar Değerli?
İnsanlar Bulabildikleri Markalara Sadakat Gösterir
Müşteri Kaybını Önlemek Mümkün Mü?
İnsanlar Markalara Neden Sadık Kalamazlar?
Sizin Markanız Hangi Değeri Teklif Ediyor?
Otoriter Değil, Alçak Gönüllü Liderlere İhtiyacımı
Liderlik, Yöneticiliğin Ayrılmaz Parçasıdır
Liderlik Nasıl Öğrenilir?
Romantik Pazarlamanın Sonu Hüsrandır
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.