Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Modern Pazarlama Nedir, Nasıl Uygulanır?



Dijital teknolojiler hayatın her alanını değiştirdiği gibi pazarlama ve satış yöntemlerini de değiştirdi. Artık yeni teknolojiler sayesinde şirketler, web sitelerine gelen ziyaretçileri tanımlama, onlara kişisel içerikler sunma ve onları müşteriye dönüştürme imkanına sahipler.

Modern sözcüğü bugüne ait olanı ifade eder. Modern pazarlama ise güncel pazarlama yöntemlerini kullanan pazarlama demektir.

Modern pazarlama yapmak için önce doğru teknolojileri, doğru yazılımları kullanmak gerekir. Ama teknoloji tek başına bir anlam ifade etmez. Teknolojinin insana fayda sağlaması gerekir. Modern pazarlamanın geleneksel pazarlamadan en büyük farkı müşteriye hizmet etmeyi birinci öncelik olarak ele almasıdır.

Bunun yanı sıra modern pazarlama yazılımları şirketin iş yapma biçimini dönüştürme işlevi görür. Bütün bölümlerin aynı veri tabanı üzerinde tek bir hedef için çalışması şirket içindeki siloları ortadan kaldırır.


Peki, modern pazarlama nasıl uygulanır?

Modern Pazarlama Doğru Teknolojileri Kullanmayı Gerektirir
Son yıllarda hayatımıza giren yeni yazılımlar sayesinde artık modern pazarlama yapan şirketler Google arama sayfalarında kendi markalarını üst sıraya çıkarabiliyorlar, web sitelerine gelen ziyaretçileri tanımlayabiliyor, onlara kişisel içerik sunabiliyor ve onları müşteriye dönüştürebiliyorlar.

Bu şirketlerin hepsi kendi web sitelerine giren müşteriyi tanımlayıp onun ne aradığını, ihtiyacının ne olduğunu, siteyi kaç kere ziyaret ettiğini, her ziyaretinde hangi sayfalarda hangi içerikleri incelediğini kayıt altına alıyorlar. Böylelikle müşteri bir kere kendini tanıttıktan sonra artık şirket ona ismiyle hitap edip, onun bir önceki ziyaretinde ne yaptığını bilip, onun neye ihtiyaç duyacağını tahmin edebiliyor. Bu şirketler bu katma değeri yaratmak için Inbound Pazarlama teknolojisi kullanıyorlar.

2. Modern Pazarlama Müşteriyi Anlamayı ve Ona İyi Bir Deneyim Yaşatmayı Gerektirir

2.1. Müşteriyi Anlamak

Modern pazarlama yapan şirketler hitap ettikleri müşterileri segmentlere ayırıp her birini bir persona ile ifade ediyorlar. Sonra her personanın motivasyonlarını, isteklerini, hedeflerini tespit edip bu personaların satın alma kararı verirken karşılaştığı ekonomik, psikolojik ve sosyal “ağrı noktalarını” inceliyorlar. Bütün sistemlerini ve süreçlerini bu personanın hedefine en az ağrı çekerek ulaşması için kurguluyorlar.

2.2. Satın Alma Yolculuğu

Satın alma yolculuğu; müşterinin ihtiyacının ortaya çıkması, satın alabileceği markaları araştırması, bunları değerlendirmesi, karar vermesi ve satın almasını kapsayan bir süreçtir.

Bugün bir müşterinin bir markayı satın almak için yaptığı yolculuk; rakipleri kıyaslamayı, uzman bloglarını ve kullanıcı yorumlarını okumayı, satış noktalarını ziyaret etmeyi… kapsıyor. Eksiden çok daha sade bir yapısı olan satın alma yolculuğu artık çok karmaşık bir yapıda. Markalar müşterinin yaptığı bu yolculukta onun karşısına bütün satış ve iletişim kanallarında aynı anda aynı anlayışla aynı tonda bir duruş sergilemek mecburiyetindeler. Bunu yapmak için web sitelerini, satış kanallarını ve sosyal medya hesaplarını bir bütün olarak yönetmek zorundalar.

2.3. Müşteri Deneyimi

Rekabetin artması bütün şirketlerin müşterilerine daha iyi daha hızlı hizmet vermesini sağladı. İnternet sayesinde müşteriler artık bir markanın rakiplerini dakikalar içinde inceleyip hangisinin daha iyi olduğuna hemen karar verebiliyor. Bu sadece tüketicilere hitap eden şirketler için değil B2B iş yapan şirketler için de geçerli bir durum. Dijital teknolojiler şirketlerin hizmet çıtasını her geçen gün yükseltiyor ve en iyi müşteri deneyimi yaşatan markalar rekabetten ayrışıyor.

Markanın web sitesinin mobil cihazlarda hızlı açılması, ziyaretçinin aradığını kolayca bulması, istediği bilgiyi kendi telefonuna ya da masa üstüne kolayca indirmesi ve bunları yaparken hiç bir engele takılmaması gibi teknik konular bugün pazarlama yapmanın olmazsa olmaz koşulları.

Modern pazarlama yapan şirketler web sitelerine giren müşterilerin bütün sorularını cevaplayıp, bütün sıkıntılarına çözüm getiriyorlar. Sanki var oluş nedenleri müşteriye satış yapmak değil de onlara hizmet etmek, onların hayatlarını kolaylaştırmakmış gibi bir yaklaşım içindeler. Farklı olan ne sattıkları değil, nasıl sattıkları.

3. Modern Pazarlama Şirketin Tek Hedefe Odaklanmasını Gerektirir

Modern pazarlama yapmak için şirketin bütün bölümlerinin tek bir veri tabanı üzerinde çalışmasını, bu veri tabanının ürettiği raporlar üzerinden karar almasını gerekiyor. Bugün çoğu şirkette tam tersine her bölüm kendisinin ürettiği bilgilere dayanarak karar alıyor. Şirket tek bir gerçek üzerinde buluşamadığı için birbirinden ayrı hedefleri olan silolar halinde çalışıyor. Oysa bugünün rekabet şartları, böyle bir bölünme nedeniyle zaman kaybını ve şirket içi sürtüşmeler nedeniyle enerji harcamayı kaldıracak durumda değil.

Bugünün şartlarında her şirketin en kısa zamanda, en doğru kararı alması ve zaman kaybetmeden harekete geçmesi gerekiyor. Modern pazarlama yapan şirketler bir bütün halinde tek bir hedefe yöneldikleri için başarılı oluyorlar.


Sonuç olarak dijital teknolojiler önce müşteri davranışlarını değiştirdi sonra ise bu değişen müşteri davranışlarına ve artan rekabete cevap vermek için şirketler yeni dijital teknolojileri kullanmaya başladı. Bu yeni teknolojiler şirketlerin iş yapma biçimlerini, müşteriye hizmet etme alışkanlıklarını ve şirket organizasyonlarını kökten değiştirdi.

Bazı şirketler bu değişime hızlı uyum sağladı ve rakiplerinden öne geçti. Çoğunluk ise ne olup bittiğini izleyerek zaman kaybediyor. Bu durumu en iyi Darwin’in doğal seçilim teorisi açıklıyor. Hangi şirketlerin hayatta kalacağını belirleyecek olan kimin daha güçlü olduğu değil, kimin daha hızlı uyum sağladığı.

Hemen her konuda olduğu gibi burada da sorumluluk şirketin liderine düşüyor. Liderin bu duruma vakıf olması, değişime karar vermesi ve şirket içinde herkesi bu irade etrafında birleştirip harekete geçirmesi gerekiyor.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Aile Şirketlerinin Nasıl Yönetildiği Bütün Toplumu
En İyi Teknoloji, Görünmez Olandır
Öyküler Nasıl İkna Eder?
En Sevilen Marka, En Yüksek Pazar Payına Sahip Ola
Şirketlerde Etkili Karar Nasıl Alınır?
Siz de İkna Etmek İster misiniz?
Yeni Başlayanlar İçin İnovasyon
Görünmez Markalar
Pazarlamacıların Markalara Faydalı Olmak İçin Ne Y
Reklam, Spor Yapmak Gibidir
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.