Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Geleceği Tahmin Etmek Mümkün mü?



Bugün yaşadıklarımız gelecek hakkında ipuçları verir. Mesela Suriyelilerin kitlesel göçünün ülkemizde kalıcı değişiklikler yapacağını öngörmek kehanet değildir. Hatay’ın nüfusu içinde Suriyelilerin oranını, İstanbul Fatih’te günlük hayatta Suriyelilerin etkisini gözlemlemek ve bu gelişmelerin bizi nasıl bir geleceğe hazırladığını tahmin etmek zor değil.

Peter Drucker’ın dediği gibi bir ülkenin demografik yapısında meydana gelen önemli değişiklikler, gelecek hakkında güvenilir tahmin yapma imkanı verir.


Teknolojik inovasyonlar da tıpkı nüfus hareketleri gibi gelecek hakkında önemli ipuçları verir. Fakat çoğu zaman bu yeniliklerin etkilerini bilmek bile geleceğin toplumunun nasıl olacağını tahmin etmeye yetmez. Çünkü teknolojik bir inovasyon daha önce mümkün olmayanı mümkün kılar. Ama bir şeyin mümkün hale gelmesi onun mutlaka toplum tarafından benimseneceği anlamına gelmez.

Mesela internetin yaygınlaşmaya başladığı yıllarda çoğu fütürist, insanların işyerlerine gitmeden evden çalışacaklarını, uzun yolculuklar yapmak yerine video konferanslar yapacaklarını, bütün bu gelişmelerin başta havayolu ve turizm sektörlerini derinden etkileyeceğini tahmin etmişlerdi. Oysa gelişmeler hiç de beklendiği hızda olmadı. İnsanlar hala yüz yüze görüşmeyi, aynı mekânda çalışmayı tercih ediyorlar.

2020 küresel virüs salgınının uzaktan çalışma ve video konferans gibi davranışları ne kadar yaygınlaştıracağını henüz bilmiyoruz.

Savaşlar ve salgın hastalıklar da toplumda önemli davranış değişikliklerine neden olur. Mesela birinci ve ikinci dünya savaşlarında ekmeği karneyle satın almış nesiller ömürleri boyunca aşırı tasarruflu davrandılar. Yaşadıkları kıtlık onları o kadar etkiledi ki savaş sonrası bolluk yıllarında bile dilediklerince tüketemediler.

2020 Coronavirüs salgını da izleyen yıllarda insanların temizlik ve fiziksel yakınlaşma anlayışlarını değiştirecek. İnsanlar yaşadıkları bu ilk küresel salgından sonra kişisel hijyenlerine daha çok özen gösterecekler. Ayrıca Türkiye gibi sevgisini dokunarak ifade eden toplumlarda insanlar her selamlaştıkları insanla sarmaş dolaş olmayacaklar.


İnsanların bazı davranışları üzerindeki etkilerini kestirmek mümkün olsa da bu salgının geleceğin toplumunu nasıl şekillendireceğini tahmin etmek mümkün değil. Coronavirüs salgınından sonra bizi nasıl bir dünyanın beklediğini henüz kimse bilmiyor.

Bugün dünyanın her köşesinde, hayatta kalma ve daha iyi yaşama dürtüsü ile her insan, her aile, her şirket ve her toplum kendini yeni koşullara uydurmak için bir büyük bir çaba gösteriyor.

Bu sürecin sonunda hayatta kalma ve daha iyiyi arama dürtüsüyle insanlar bazı alışkanlıklarını terk edip yeni davranışlar edinecekler.

Şirketler iş yapma biçimlerini değiştirecekler, ürün ve hizmet inovasyonlarını hızlandıracaklar. İnsanlar bazı ürün ve hizmetleri hayatlarından çıkarıp yenilerini kullanmaya başlayacaklar.

Hükümetler yeni yasalar koyup toplumsal hayatın işleyişini değiştecekler. Uluslararası ilişkilerde yeni bir düzen oluşacak.

Bütün bunların sonunda adına “yeni normal” diyeceğimiz bir dünya düzeni ortaya çıkacak. Ama bu kadar karmaşık ve çok boyutlu bir süreç sonunda ortaya çıkacak yeni dünyayı şimdiden görebilmek mümkün değil.

Ama daha şimdiden geleceğin toplumundan haberler getiren insanlar konuşmaya başladı. Her biri geleceğin şirketlerinin nasıl iş yapacağı, insan ilişkilerinin nasıl olacağı, hangi ürün ve hizmetlerin daha çok satacağı, toplumsal düzenin nasıl olacağı hakkında kesin bilgilere sahip.

Bence yeni dünyanın nasıl bir yer olacağını tahmin ettiğini söyleyen kim varsa ya ne dediğini bilmiyordur ya da şarlatandır.

Bizim üzerimize düşen, belirsizliği kucaklayan bir zihniyetle kendimiz, sevdiklerimiz ve toplumumuz için elimizden gelenin en iyisini yapıp yeni düzene hızla uyum sağlamak için çaba göstermektir.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Hayatı Biraz Yavaşlatmak Hepimize İyi Gelecek!
Sattığınız Ürün İnsanların Hangi İşini Hallediyor?
Çalışanları Motive Etmenin 5 Şartı
Pareto Oranı 80/20 mi Yoksa 60/20 midir?
Türkiye’nin Kültürü
Markaları Büyüten Nedir?
Hayatta Ne Kadar Başarılısınız?
CEO’nun Görevi Nedir?
B2B Pazarlama Nasıl Yapılır?
Sizin Hayatınız Ne Kadar Dengeli?
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.