Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
İnsanlar Aynı Nedenlerle Farklı Markaları Satın Al



26 HAZ 2018PAZARLAMANIN TEMELLERİ Yorumlar 0 Okunma Sayısı 155
Bir insan A markasını hangi nedenle satın alıyorsa, onun rakibi B markasını satın alan insan da aynı nedenle B markasını satın alır.

Normal bir insanın son derece makul ve mantıklı bulduğu bu gerçeği pazarlama profesyonelleri epeyce karmaşık bir hale sokmuşlardır. Çoğu pazarlama uzmanı her markanın “kendine özgü” bir satın alma nedenine sahip olması gerektiğine ve tüketicilerine (müşterilerine) başka markada olmayan bir vaatte bulunması gerektiğine inanır. Al Ries ve Jack Trout’un konumlandırma stratejileri bu mantık üzerine inşa edilmiştir.



Pazarlamacılara göre mesela bir diş macunu markası “diş beyazlığı” özelliğini sahiplenirse onun rakibi başka bir özelliği sahiplenmeli ve kendi markasını bu özellik üzerine konumlandırmalıdır. Bugün çoğu pazarlama profesyoneli böyle bir çabanın gerçek hayatta mümkün olabileceğine inanır.

Oysa insanlar diş macununa; diş çürümelerini önlemesi, dişlerini beyazlatması, nefeslerini ferahlatması… için para verirler. Bunlar her diş macunu markasının sunduğu jenerik faydalardır. Her markayı satın alan insan, aynı nedenlerden ötürü o markayı satın alır.

Bütün banka müşterileri kendi seçtikleri bankanın “güvenilir” olduğuna, “iyi hizmet” verdiğine, “iyi telefon ve internet bankacılığı” hizmeti sunduğuna… inanır. Bütün televizyon markaları “benzersiz görüntü kalitesi”, “ileri teknoloji”, “zarif tasarım” … gibi özellikler sunar.

Her markanın tüketicisi o markayı satın alırken aynı nedenlerle satın aldığı için, her markanın imajı bu özelliklerden oluşur. Kategorinin satın alma nedenleri, markaların paylaştığı ortak algı özellikleri olur. İmaj araştırması yaptıran her marka, kategorinin bu jenerik özelliklerinden oluşan algı unsurlarına sahip olur. Bu özellikler bütün markalara atfedilir; en büyük markalar bu özelliklerden en büyük payı alır.

Bunun dışında bir ürün kategorisinde bazı markaların Alman, Fransız, Japon gibi aşikâr sıfatları vardır. Bunlar doğal farklılıklardır ve her biri o kategorinin alt kategorilerini oluşturur. Bazı markalar ucuz ya da pahalı; bazıları da spor ya da klasiktir. Bunlar da o pazarın alt veya üst bölümlerini ya da spor veya klasik bölümlerini oluşturur.

Bir ürün kategorisinde rekabet eden bütün markaların, o ürün kategorisinin temel özelliklerinden oluşan imaj unsurlarına sahip olması bir pazarlama kanunudur. Hiçbir marka, kategoriye ait bir özelliği kendi üzerine alıp, onu sahiplenemez. Jenerik bir özelliği sahiplenmek için uzun yıllar reklam yatırımı yapan markalar, yaptıkları araştırmalarda bu özelliğin benzer oranda rakiplerine de atfedildiğini görürler.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Pazarlama Kanunları
Sadakat Programları Markalara Fayda Sağlar mı
Pazarlamaya Övgü
Fiyat İndirimi Yapmayan Markalar Başarılı Olur mu?
Marka Değeri Hesap Edilebilir mi?
Marka Hedef Kitlesi Nasıl Belirlenir?
Oy Vermek Bir Kimlik Meselesidir
Akıllı Kalabalık
Reklam, Hedef Kitlenin Zihninde “Kısa Yol” Oluştur
Alışverişçinin Anatomisi
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.