Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Paralar Buffalo Bill'in şirketine emanet



Kurulduğu "Altına Hücum" yıllarında Wells Fargo adıyla hizmet veren şirketin adı önce Pony Express, ardından Loomis oldu. Bugün aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülkede değerli kargo, para e altın taşımacılığı alanında faaliyet gösteren şirket, dünya genelinde her gün 8 milyar euro değerinde nakit işliyor ve naklediyor.
Loomis, değerli kargo, para ve altın taşımacılığı alanında faaliyet gösteren global bir şirket. Şirketin geçmişi 1852'de Kaliforniya'daki 'Altına Hücum' sırasında Wells Fargo şirketinin kuruluşuna dayanıyor. Wells Fargo, kuruluşundan bir kaç yıl sonra, ABD'nin batı ve doğu sahilleri arasında taşımacılık yapan Pony Express'in batı sahillerindeki operasyonlarını devraldı.
Lee Loomis, 1905'te Cleary Creek Commerical Company'i kurdu. Loomis, köpeklerin çektiği kızaklarla Alaskalı madencilere günlük ihtiyaçlarını ulaştırdı ve götürdüğü malların karşılığını altın olarak aldı. Bundan tam 20 yıl sonra ise Loomis Zırhlı Araba Servisi'ni kurdu. Böylece ilk kez özel olarak yapılmış zırhlı ve güvenlikli ulaştırma servisi faaliyete geçmiş oldu. Bu araca daha sonraları 'Old Number One' adı verildi. Şirket, Kanada ve ABD'nin batı yakasında işlerini giderek büyüttü.
Loomis ailesi 1979'da şirketi satmaya karar verdi. İnişli çıkışla yıllardan sonra bir kaç kez el değiştiren şirket 1990'larda Wells Fargo tarafından satın alındı ve ismi Loomis, Fargo & Co olarak değişti.
Loomis bugün Türkiye dahil olmak üzere 16 ülkede faaliyet gösteriyor ve dünya genelinde her gün 8 milyar euro değerinde nakit işliyor ve naklediyor. Temmuz 2011'de Erk Armored Güvenlik Hizmetleri A.Ş.'yi satın alarak Türkiye pazarına giren Loomis, para ve değerli eşya taşıma hizmetinde yenilikçi çözümler sunuyor. Şirket, Nakit Taşıma Hizmetleri (CIT) kapsamında TCMB para çekme/yatırma, şubeler arası nakit ve değerli kargo transferi, ATM nakit ikmal ve bakım, mağaza ve perakende zincirleri tahsilatı ve ithal edilen altınların İstanbul Altın Borsası'nda tescil edilmesine yönelik çözümler üretiyor.

Türkiye'nin geleceğine yatırım yapıyoruz
"Büyüyen, gelişen, dinamik ve güçlü Türkiye ekonomisinin geleceğine yatırım yapıyoruz" açıklamasında bulunan Loomis Türkiye Genel Müdürü Sarp Tarhanacı, "Artık Türk şirketleri de Türkiye dışında ve bizim faaliyet gösterdiğimiz coğrafyada yatırım yapıyorlar, başarılı işlere imza atıyorlar. Biz de hem bu büyümeye katkıda bulunmak hem de Türkiye ile birlikte büyümek istiyoruz" yorumlarında bulunuyor.
Finans kuruluşlarının paranın toplanması, transferi, sayım ve tasnifinde hızlı uygulamaları tercih ederek kârlılıklarını artırabileceklerini söyleyen Tarhanacı'ya göre, Loomis'in faaliyet gösterdiği diğer ülkeler ile Türkiye pazarı arasındaki en temel fark, Türkiye'de nakit taşıma ( CIT ) pazarının yüzde 70'inin, nakit sayma/işleme pazarının ise yüzde 90'ının halen bankaların kendi bünyeleri içinde gerçekleştirilmesi. Oysa diğer ülkelerde bu işlerin çok büyük bir kısmı, hatta tamamı dış kaynak kullanılarak yapılıyor.

Profesyonel risk yönetimi
"Günümüzde zırhlı araçlara karşı soygun amaçlı saldırılar olabiliyor. Loomis gibi işi güvenli taşıma olan firmalar, bu riski profesyonelce yöneterek en aza indiriyor" diyen Sarp Tarhanacı, taşıdıkları tüm değerli malların sigortalı olduğunu söylüyor. Tarhanacı şöyle devam ediyor: "Taşıdığımız tüm değerli mallar sigortalıdır. Malı teslim aldığımız andan itibaren sigorta süreci başlar, teslim ettiğimiz anda da biter. Dolayısıyla müşterimiz kendi riskini bize, bizde aldığımız güvenlik önlemleri çerçevesinde sigorta sistemine riski devrederiz. Doğru risk yönetimi Loomis'in en önemli başarı unsurlarından birisi. Loomis olarak global dünya'da saldırıları sürekli takip ediyoruz. Bu konu da risk yönetimimizi sürekli olası tehditlere karşı proaktif bir yapıda güncelliyoruz. Güvenlik kurallarına uyarak çalışan Loomis'in tüm araçları özel tasarım ve zırhlıdır. Ayrıca yasalar çerçevesinde silahlı personelimizi özenle seçerek işe alıyor ve onları iyi yetiştiriyoruz."

Dünyada riskin daha az ya da daha çok olduğu yer yok
Yaşadıkları risklerin şubeden, araçtan ve personelden kaynaklanan riskler olduğunu söyleyen Tarhanacı, "Bu gözle bakıldığında risklerimizin az veya çok olduğu yer sözkonusu değil. Amacımız risklerimizi kontrol altında tutabilmek. Bu konuda özellikle son bir yıl içinde daha da fazla yol kat ettik. Süreçlerimizi devamlı iyileştiriyoruz, düzeltici ve önleyici faaliyetler konusunda oldukça ileri çalışmalar yaptığımızı ifade edebilirim. İşe alınacak kişilerle 3 aşamalı mülakat yapıyoruz. Her ne olursa olsun zırhlı araçta çalışacak olan personelde B veya E sınıfı sürücü belgesini mutlaka arıyoruz. Para sayma merkezlerimizde çalışanlar ise ya zırhlı araç personelimizden yetiştirdiklerimiz ya da banka kökenli kişiler oluyor."


Didem Eryar Ünlü ile iletişim kurmak için e-mail adresi: didem.eryar@dunya.com
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarımızın sadece bir yazısı bulunmaktadır.
<<  >> 
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.