Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Sağlam Bir Karakter ile Kariyer Yükselir mi?

11 Şubat 2015 Çarşamba::

Karakter, kişilikle eş anlamlı ve kişiye has duygu, düşünce, tutum, davranışların bütünüdür. Karakterimizi, şahsi özelliklerle, içinde yaşadığımız aile, toplum ve çevrenin ahlaki değerleri, yargıları oluşturur. Kişiliğimizi; biyolojik ihtiyaçlar, dürtüler, eğitim, tecrübeler, içinde yaşadığımız toplumun değerleri, inançları ve bize yüklediği roller belirler. Karakterli olmak; iyi, güzel, doğru yapmak, fedakarlık ve başkalarını sevmek gibi olumlu düşüncelerle bezenmek demektir.

Yazı Boyutu : A A A A

İş hayatında kariyer yapmanız ile karakteriniz arasında nasıl bir ilişkisi olabilir? İsterseniz bu soruya cevap bulmaya çalışalım.

Tarih boyunca yaşadığı döneme damgasını vuran şahsiyetlerde gözümüze çarpan ilk özellik sağlam bir karakter sahibi olmalarıdır. Sağlam bir karakter ardında insanlara güven duygusu aşılamanıza vesile olur. Güven duygusu aşıladığınız insanlara da sözünüzü dinletme ve inandırıcı olabilme açısından hükmetmeniz daha kolay bir hale gelir. Dolayısı ile tarihte gördüğümüz komutanlar, devlet adamları, krallar ve padişahlar gibi büyük halk kitlelerine liderlik eden insanların bir çoğunun karakterlerini incelediğimizde karşımıza hep olumlu kişilik özelliklerinin çıktığını görmekteyiz.

O zaman burda şu soru karşımıza çıkmaktadır. Sağlam bir karakter nasıl olmalıdır? Bu soruya cevap bulmaya çalışalım.

• Sağlam karakterli insanlar karşılarındaki insanlara konuşma ve duruşları ile güven telkin edebilen insanlar olduğundan insanları daha kolay ikna edebilen ve sözlerini geçiren bir kişilik özelliği sergilerler. Dolayısı ile bu yönleri onları başarıya daha çabuk götürmede en önemli etken olmaktadır.

• Sağlam karakterli insanların adeta sözleri senet gibidir."Söz beynimde olduğu sürece benim kölem fakat ağzımdan çıktıktan sonra ben onun kölesi olurum" düsturu ile hareket ederek ağızlarından çıkacak her sözün kölesi olacaklarının bilinci ile bin düşünüp bir konuşurlar.

• Sağlam karakterli insanlar asla dedikodu yapmazlar. Olayları adil ve objektif bir şekilde değerlendirip vicdanlarının süzgecinden geçirdikten sonra bir yargıya varırlar.

• Sağlam karakterli insanlar genelde Lider ruhlu olurlar ve bu onların bulundukları toplumda çabuk sivrilip önder olmalarına neden olur.

•Sağlam karakterli insanlar dürüst, namuslu ve ahlaklı olurlar. Bu yönleri ile insanlar arasında örnek teşkil ederler.

Peki İş Dünyasında Sağlam Bir Karakterimiz Olması Bizi Başarıya Götürebilir Mi?

İş dünyası çok acımasız ve zor bir yoldur. Dolayısı ile elbette sağlam bir karakterin yanında bir takım özelliklerinizin olması sizi başarılı bir kariyer yolculuğuna çıkaracaktır. İyi bir eğitim almış olmanız ve bir takım yetenek ve becerilerinizin gelişmiş olması eğer sağlam bir kişiliğiniz bulunuyor ise sizi başarıya götürecektir.

Bunun yanında geniş bir iş çevreniz bulunuyorsa "karaktere bir şans vermek" sizi başarılı bir kariyere doğru götürecektir. Şansınız yada geniş bir çevreniz bulunuyor ise iyi bir işe girdikten sonra sağlam bir karakter sizi iş dünyasında çok çabuk yükseltecektir. Tabiki burda karakter sahibi bir yönetici ile çalışmak size çok şey katacaktır.

Sağlam kişiliğimizin yanına iş arıyorken sosyal medyayı iyi kullanabilen, fırsatları kovalayabilen, girişimci ve atik olma özelliğini de ekleyebilirsek bu şekilde bir davranış kısa zamanda iş bulmanıza vesile olacaktır. İş dünyasında girdikten sonra da "Karakteri İşe al Yeteneği Eğit" söyleminden hareketle kişiliğinizin üstüne eğitim şeklinde konacak her bir tuğla sizi istediğiniz seviyeye daha çabuk götürecek bir etken olacaktır.

Karakteri çok sağlam ancak iş dünyası tarafından hiçbir şans verilmeyen insanların çokça olduğu günümüzde işverenler yetenekli ve sağlam kişiliği olan insanlara daha çok şans vererek onları iş dünyasına kazandırmalıdır. Sağlam bir karakter her zaman iyi bir kariyer getirmeyebilir ancak vizyon sahibi işverenler iş arayan yeteneklere ve işletmede çalışanlara yatırım yaparak onları eğitip geliştirir ise hem firmasına hem de iş dünyasına yön verecek kişilerle ilerleme şansı yakalayıp yeni ufuklara yelken açabilirler.

İyi karakter sahibi olmak, önemli bir yeteneğe sahip olmaktan daha çok övgüye değerdir. Çoğu yetenek Allah vergisi bir hediyedir. İyi karakter ise tam tersine bize verilen bir şey değildir. Düşüncelerimizle, seçimlerimizle, cesaretimiz ve kararlılığımızla, parça parça oluşturduğumuz bir özelliktir.

John Luther

Mesut YÜKSEL

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.