Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Etkinlik
Print Al

MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesi

12 Ekim 2017 Perşembe::

İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Bize bir yol haritası lazım. Biz yenilenen MÜSİAD olarak, ülkemiz sermaye yapısını saran jeopolitik çevreyi, yeni iktisadi mimarinin değişen kuralları ve yeni üretim-satış-ticaret algısını anlayarak ilerlemeyi hedeflemekteyiz.

Yazı Boyutu : A A A A

MÜSİAD olarak bu konuda elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız ve talibiz. Biz fark değil birlik vurgusu yapıyoruz. Sermayenin birliği." dedi.
MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesi Gala Yemeği'nde (MÜSİAD Vizyoner'17) konuşan Kaan, bu yıl, "dönüşüm" kavramı etrafında bir araya geldiklerini belirterek, dönüşümün temel gereklerinden birinin samimiyet olduğunu söyledi.

Kaan, dönüşümün anahtarının bilgi ve bilgiye hürmet olduğunu dile getirerek, "Bilgi ışığında yaşanan dönüşümler kişilere ve kurumlara sayısız donanımlar ekler. Bizler, artık donanımlı ve adanmış nesillerin Türkiye'sini konuşmak ve inşa etmek zorundayız. Türkiye'nin dönüşümü biraz da budur. Tek hakikatimiz var: Memleketimiz ve değerlerimiz.MÜSİAD kurulalı 27 yıl oldu. Bizler, işin ticari tarafı olarak, Türkiye'nin ne dönüşümlerden geçtiğini hatırlayalım: 1990'da MÜSİAD kurulduğunda Türkiye, 24 Ocak kararlarının etkisi altında, serbest piyasa ekonomisine ısrarlı geçişin sancılarını yaşıyordu. O vakitler bırakın müstakil bir sermaye birliğinden bahsetmeyi, böylesi bir sermayenin oluşabileceğine dair ümit bile yoktu." diye konuştu.

Kaan, 1980-1990 arasında 5 hükümetin değiştiğini anımsatarak, bu süre zarfında makroekonomik istikrarsızlığın doğduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 90'lı yıllara, 91 ve 94 hariç, kontrolsüz bir açık pazar, yani denetlenemez bir sermaye hareketiyle girdiğini belirten Kaan, şöyle devam etti:

"Buna rağmen neredeyse 27 yıldır birlikte yürüdüğümüz yol arkadaşlarımızla, bizler yolumuza devam ettik. Derken 95'te Gümrük Birliği geldi. Geldi de öyle tek taraflı ilkelerle geldi ki, ilerleyen 10 yılda astarı yüzünden pahalı hale geldi. Sonrası malum; koalisyonlar, koalisyonlar, koalisyonlar… Bir şey daha oldu ki söylemeden geçmek vebaldir. 28 Şubat krizi. Elbette sosyo-kültürel ve siyasi yansımaları halen belimizde yüktür. Sonra 2000'ler geldi. Hoş geldi sefa geldi derken milenyuma havada savrulan anayasalarla girmedik mi? Hatırlatıyorum. 21 Şubat'ta bankalar arası para piyasasında gecelik faiz yüzde 6 bin 200'e kadar çıktı ve ortalama yüzde 4 bin 19 seviyesinde durdu. Merkez Bankasının döviz rezervi 16 Şubat'ta 28 milyar dolar iken, 23 Şubat'ta 22,5 milyar dolara indi. Yani sadece bir haftada yüzde 5,4 fakirleştik."

- "Amacımız, değerlerden taviz vermeden, bir üretim geleneğini canlandırmak"

Kaan, 2001 krizinin 11. yıllarında kendi aktif toplamlarının reel değerini yüzde 55-60 düzeyinde erittiğini aktararak, "2001 yılı ekonomisindeki rakamlara bakın yüzde -9,4'lük negatif büyüme, yüzde 68,5'lik enflasyon oranı, 85 milyar dolar iç borç stoku, 38 milyar dolar dış borç stoku, ithalat lehine ticaret. O dönem üyelerimiz, ağırlıkla tarım-hayvancılık sektöründe, perakendede, taşımacılık, çok azı tekstilde ve yan sanayilerde çalışmaktaydı. KOBİ'lerimizin sayısı, büyük ölçekli firmalarımızdan çok daha fazlaydı ve kobilerimizin yarıdan fazlasını kaybettik. Demek ki biz kurulalı 27 yıl oldu ve bunun neredeyse yarısı, yıkılıp yıkılıp ayağa kalkmakla geçti." dedi. MÜSİAD'ın 11 bini aşan üyesi, yurt içinde 86 ve yurt dışında 68 farklı ülkede, 181 noktada faaliyet gösteren yapısı ile günden güne büyüyen bir sermaye platformu olduğuna dikkati çeken Kaan, temel amaçlarının, Türkiye'yi var eden değerlerden taviz vermeden, bir ticaret ve üretim geleneğini canlandırmak olduğunu söyledi.

Kaan, MÜSİAD olarak "Bir ülkeye katma değer kazandıran temel değişken nedir ya da ne olmalıdır?" sorusuna yanıt aradıklarını dile getirerek, "Üretimden satışlar mı belirlemeli bu faydayı? Faiz vergi öncesi karlılık mı? Brüt karlılık mı? Aktif toplamları ya da bunların dağılımı mı? Bunun üzerinde çalışıyoruz. Başka konular da var: Faiz-vergi öncesi karlılık farklılığının, nedenlerini araştırıyoruz. Bağlı ortaklıklar ve ortaklık içindeki yabancı sermayenin toplam üretimden satışları ve brüt karlılığı nasıl etkilediğini hesaplıyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

- "Bize bir yol haritası lazım"
Dünya kapital sisteminin değiştiğini dile getiren Kaan, şunları kaydetti: "Sermaye, devletine ve akademisine ne vaat etmekte ve onlardan neler talep etmektedir? Ya da talepleri neler olmalıdır? Büyüyen ya da büyümesi gereken bir sermayenin teşvikleri, bir önceki yüzyılın klasik maliye politikaları ile sağlanır mı? Bize bir yol haritası lazım. Biz yenilenen MÜSİAD olarak, ülkemiz sermaye yapısını saran jeopolitik çevreyi, yeni iktisadi mimarinin değişen kuralları ve yeni üretim-satış-ticaret algısını anlayarak ilerlemeyi hedeflemekteyiz. MÜSİAD olarak bu konuda elimizden gelenin fazlasını yapmaya hazırız ve talibiz.Biz fark değil birlik vurgusu yapıyoruz. Sermayenin birliği. Bu zirve kapsamında dönüşümü konuşmak ve değerlendirmek üzere bir araya geldik. Çünkü farkında olduğumuzu ve mecburiyetlerimizi ortaya koyalım istedik. Bilginin güç ve anahtar olduğu bir dönüşümde biz, öğrenmeye açığız. Bilgiye hürmet bizim ecdadımızdan devraldığımız bir değerdir. Biz dönüşmeye hazırız."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.