Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

Turquality’de 26 marka için karar zamanı

1 Aralık 2016 Perşembe::

Turquality programında bir ay içinde yeni bir uzatma kararı gelmezse 10 yılı dolduran 26 marka devre dışı kalacak.

Yazı Boyutu : A A A A

İbrahim EKİNCİ

Turquality programında 10 yılını dolduran firmalar ekonomi yönetiminin kararını bekliyor. Programa 2006'da katılan 26 markanın (5+5) 10 yıllık süresi yıl sonunda doluyor. 10 markanın da gelecek yıl dolacak. Bu markaların ne yapacağı belirsiz. Program devam edecek mi? Yeni bir 5 yıllık uzatma olacak mı? Yoksa programdan çıkarılacaklar mı? Firmalar da bu soruların cevaplarını bekliyor. Daha önce 5 yıl ek uzatım gündeme gelmiş, ancak somutlaşmamıştı. Bu uzatımın yapılmamış olması durumu belirsiz hale soktu. Ekonomi yönetiminin karar vermesi için önünde bir ay var. Eğer karar çıkmazsa dönemini dolduran firmalar otomatik olarak sistemin dışında kalmış olacaklar.

Programda halen 123 firmanın 132 markası Turquality Destek Programı’ndan, 63 firmanın 63 markası da Marka Destek Programı’ndan faydalanıyor. Danışman şirketler arasında bulunan Progroup Uluslararası Danışmanlık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Salim Çam, “26 marka 2006’da kapsama alınmıştı. Yani 10 yılını dolduruyorlar. ‘Turquality 10 yılda 10 dünya markası oluşturmak’ vizyonuyla başlamıştı. Güçlü global markaları geliştirerek ülkemizin ihracatını artırmak konusunda önemli bir stratejik yönetim modeli haline geldi. Önceki yıllarda resmi ve resmi olmayan kaynaklardan Turquality süresinin 5+5+5 yıl olarak artırılacağı söylenmişti. Bunun üzerine Turquality kapsamında olanlar da umutlanmıştı. Tüm planlarını ona göre yapmışlardı. Bugün bunun gerçekleşmemesi kapsama 2006 yılında girenleri zor durumda bırakıyor. 2006 yılında giren 26 marka var. Bunların planlarının sıkıntıya girmesi söz konusu. Belirttiğimiz gibi Turquality’nin hedefl erinden biri ihracatı artırmak. Bugüne kadar da Turquality alanların ihracatı ciddi bir şekilde artmıştır. En iyi Türkiye projesi olan Turquality’ye gitgide güven artarken, eklenecek 5 yılın bir an önce uygulamaya konulması gerekiyor” dedi.

Yeni gruplama olabilir

Edinilen bilgilere göre konu Ekonomi Bakanlığı’nın da gündeminde. Önümüzdeki haftalarda, yıl bitmeden bir karara varılacak. Program kapsamında şimdiye kadar firmalara toplamda 360 milyon dolar destek sağlandı. Bazı büyük markalar önemli pay aldı. Önümüzdeki dönemde global marka olmaya en yakın büyük markaların ayrı bir grupta ele alınması da bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

Marka programı, Turquality programına göre daha daraltılmış bir yapıda. Marka programında destek süresi 4 yıl. Turquality programında 5+5 yıl. Marka programında destek kalemlerinin limitleri daha düşük. Turquality programında destek limitleri sadece birkaç noktada belirlenmiş durumda. Genel itibariyle limitsiz bir program. Marka programındaki bir firma, Turquality programını, bir sonraki aşama olarak görüyor. Marka programından aldığı desteklerle Turquality programına hazırlık yapıyor.

Turquality, dünyada devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olarak biliniyor. Program, ağırlaşan rekabet koşullarında güçlü global markalar oluşturmayı teşvik ediyor.

Markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmaları, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçlerde global bir oyuncu olabilmeleri ve bir yandan da Türk malı imajının oluşturulması amacıyla oluşturuldu. Odağında, klasik ihracat desteklerinden farklı desteklerle “10 yılda 10 küresel Türk markası” çıkarma hedefi var.

Çok sayıda destek var

Turquality Destekleri kapsamında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescilinde yüzde 50 oranında limitsiz; tanıtım, reklam ve pazarlamada; ofis, depo, lokanta, kafe, mağaza kirasında, reyon, showroom, dekorasyon, sertifikasyonda limitsiz destek var. Ofis, depo, mağaza kurulursa birim başına 200 bin dolara kadar destek veriliyor. 600 bin dolara kadar danışmanlık desteği var. Marka destekleri kapsamında patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescilinde yüzde 50 (50 bin dolara limitli); tanıtım, reklam ve pazarlamada 400 bin dolar; ofis depo mağaza lokanta kafe kirasında 600 bin dolar, bunlar kurulmak istenirse 300 bin dolar; reyon kirasında 200 bin dolar; showroom kira dekorasyonda 200 bin dolar, sertifikasyonda 50 bin, franchise dekorasyonda 50 bin dolar, danışmanlık hizmet alımında 300 bin dolar; tasarımcı aşçı şef istihdamında 200 bin dolar; pazar araştırmasında 100 bin dolar destek veriliyor. Marka programında destek süresi 4 yıl.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.