Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Borcu olan Bağ-Kur’lu SGK teşvikinden nasıl faydalanır?

16 Kasım 2016 Çarşamba::

Bugüne kadar Bağ-Kur sigorta primlerinde herhangi bir teşvikten faydalanma imkanı yokken, 6745 Kanun’la yapılan düzenleme ile 4(b) sigortalılarının 01.10.2016 tarihinden itibaren 5 puanlık prim teşvikinden yararlanmalarına imkân sağlanmıştır.

Yazı Boyutu : A A A A

Buna göre isteğe bağlı sigortalılar hariç 4(b) kapsamındaki sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine’ce karşılanmaktadır.

Sigortalıların bu prim indiriminden yararlanabilmeleri için;

• Primlerin Hazine’ce karşılanmayan kısmının yasal süresi içinde ödenmesi,

• SGK’ya kendi sigortalılıklarından kaynaklanan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması şarttır.

Ancak SGK’ya olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını taksitlendiren veya yapılandıran sigortalılar bu taksitlendirme veya yapılandırma işlemleri devam ettiği sürece beş puan teşvikinden yararlandırılacaktır.

Buna göre 6736 Sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandıran 4(b) kapsamındaki sigortalılar, başkaca yasal süresi geçmiş borçları yoksa yapılandırma başvuru tarihinden itibaren beş puanlık teşvikinden yararlanacaklardır.

Ancak borçlarını yapılandırarak beş puanlık sigorta prim teşvikinden yararlanan 4/(b) sigortalısının, yapılandırma kapsamında peşin ödeme yolunu seçmesi halinde peşin ödeme son günü; taksitli ödeme halinde ilk taksitin son ödeme günü (02.01.2017) ödeme yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda teşvikten yararlandıkları tutarlar geri alınacaktır.

Örneğin, 20.10.2016 tarihinden taksitli yapılandırma başvurusu yapan 4(b) sigortalısı, bu tarihten itibaren beş puanlık teşvikten yararlanmaya başlamıştır. Yapılandırma ilk taksiti, son ödeme günüde ödenmemiş ve yapılandırma bozulmuştur. 20.10.2016 ile 02.01.2017 tarihleri arasında beş puanlık indirimden yararlanılan tutarlar, gecikme cezası ve gecikme zammı ile sigortalıdan geri alınacaktır.

İdari para cezaları 2017 yılında artıyor!

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298. maddesinin b fıkrasında belirtildiği üzere;
Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır.

Bu oran Maliye Bakanlığı’nca Resmî Gazete ile ilan edilmektedir. Buna göre 11.11.2016 tarih ve 29885 sayılı Resmi Gazete’de Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 474) yayınlanmış olup yeniden değerleme oranı 2016 yılı için %3.83 (üç virgül seksen üç) olarak tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.