Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yayın
Print Al

’Samsunlu Şairler Ve Yazarlar Ansiklopedisi’nin 8. Baskısı Yapıldı

23 Haziran 2016 Perşembe::

Gazeteci-Şair ve Araştırmacı Yazar Ali Kayıkçı tarafından hazırlanan ’Samsunlu Şairler ve Yazarlar Ansiklopedisi’nin 8. baskısı yapıldı.

Yazı Boyutu : A A A A

"Samsunlu Şâirler ve Yazarlar Ansiklopedisi"nin muhtelif tarihlerde ayrıca bazı gazeteler tarafından da tefrika halinde yayınının gerçekleştirildiğini belirten Gazeteci-Şair ve Araştırmacı Yazar Ali Kayıkçı, "Yeni isimler, belge ve bilgiler ilavesiyle daha bir zenginlenmiş ve 800 sayfalık örnek bir eser ortaya konmuştur. Bu eserde tam 414 şair ve yazara, onların üç bin iki yüz elli beş eserine yer verilirken tam bin iki yüz elli beş tane de resim kullanılmıştır. Üç ay kadar bir süre bunların mizanpaj dediğimiz sayfa düzenlemesi için çalışma yapılmıştır. Baştan iki forma yani 32 sayfalık kısmı ile sondan iki forması (resimlerin olduğu bölüm) tamamen renkli olarak hazırlanmıştır. Ansiklopedinin bu haliyle yeni baskısı, artan sayfa sayısı ve maliyetler sebebiyle şahıs veya dernek olarak yalnız başına üstesinden gelinebilecek boyutları aştığından bazı kamu kuruluşları ile görüşmeler yapılmış, bizleri yaklaşık bir sene oyalayan ve ’ha bu ay, ha sonraki ay’ deyip savsaklayan yetkililerden sonra sayın Erdoğan Tok Başkanımız, Derneğimiz Yönetim Kurulu’nu kabul ederek talebimizi yetkilere müspet olarak aktarmıştır. Bu vesile ile toplum huzurunda kendilerine, bir kısmı rahmet-i Rahman’a kavuşmuş 414 şair ve yazar adına da teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.
"9 İLÇEDEN 70 İSİM BU ANSİKLOPEDİDE"
Ansiklopedi kapsamına alınan şair ve yazarların Samsun doğumlu olanların dışında, başka yerde doğmuş olsalar bile Samsun’da bir süre yaşamış ve eser vermiş olmasının arandığını vurgulayan Ali Kayıkçı, "Trabzon, bu bakımdan başı çekmekte ve pek çok kültür-sanat kişisi, başta da Av. Kemal Vehbi Gül, M. Halistin Kukul gibi fikir sahibi kalemler yanında Prof. Dr. Hüseyin Peker, Prof. Dr. Mehmet Okuyan, Prof. Dr. Zeki Terzi, Prof. Dr. Osman Çakır gibi akademisyenler de şehrimizde örnek hizmetlerde bulunmaktadırlar. Bağlı ilçelerimizden en çok Çarşamba kültür-sanat adamı yetiştirdi. Başta Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil olmak üzere; Prof. Dr. Kenan Bulutoğlu, Prof. Dr. İsa Doğan, Aziz Sivaslıoğlu, Bahri Ulaş, Cavit ve Cabir Coşkundere, Dursun Özkan, Erdal Cansu, Ferhan Şensoy, Hakan Dilek, İsa Doğan, İsmet Top, Âşık Coşarî ve Âşık Garibî bunların başında gelmektedir. Sonrasında ise Bafra ikinci sırayı almaktadır. 9 ilçeden toplam 70’i aşan sayıda şair ve yazarımız ansiklopedimize girmiş durumdadır" diye konuştu.
"HEDEF: 2 CİLTTE BEŞ YÜZ 55 İSİM OLACAK"
Eserin gerek hazırlanması ve gerekse basımı sırasında dikkatten kaçan isimler yanında daha onlarca şair ve yazarın ansiklopedi dışında kaldığı için üzüntüsünü dile getiren Kayıkçı, "Kur’ân-ı Kerîm dışında hiçbir Kitap mükemmel ve elbette ki noksansız değildir. Bizim de elbette ki tespit ve yazılım hataları dışında biyografisine ve eserlerine ulaşamadığımız onlarca kişi var. Ansiklopedinin muhteva dediğimiz içerik düzenlemesi yapılıp prova baskılar alındıktan sonra elimize geç ulaşmış bilgiler var. Bunların dışında, eserin hacmi bakımından tek cilde giremeyen, yeni baskıda en az iki cilt içinde yer alabilecek onlarca isim var. Niyetimiz, 9’uncu baskıyı 2 ciltte ve beş yüz 55 isim altında toplamak. Böylece üç tane 5’i yan yana kapağa getirirken, diğer eserlerimizde yaptığımız gibi ’55-Samsun’u bir defa daha vurgulamak. Şunu da belirtelim ki, ansiklopediler, adeta yaşayan bir varlık oldukları için, daha doğduğu gün yeni bilgilerle yazılmasına ihtiyaç var’ diyoruz ve bu konularda da genç araştırmacı kardeşlerimizin ve kaynak sağlayabilecek kuruluşların sahaya çıkmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.