Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

“Sizi diğer adaylardan farklı kılacak özelliğiniz nedir?”

8 Mart 2016 Salı::

İnsan Kaynakları uzmanlarının zor koşullar altında nasıl bir tutum sergilediğinizi gözlemlemek amacıyla sorduğu “Sizi diğer adaylardan farklı kılacak özelliğiniz nedir?’’ sorusu, adayların cevaplarken en çok hataya düştüğü sorular arasında yer alıyor. Peki, adaylar bu soruya doğru cevap vermek için nelere dikkat etmeli?

Yazı Boyutu : A A A A

İş görüşmeleri, İnsan Kaynakları uzmanlarına kendinizi kısıtlı bir süre içerisinde tanıtabilmeniz için bir buluşma yeri. Bu görüşmelerde diğer adaylardan sıyrılabilmeniz için öncelikle klişelerden uzak durmanız ve soruları özgün bir biçimde cevaplamanız gerekiyor. İnsan Kaynakları uzmanlarının görüşme esnasında nasıl bir tutum sergilediğinizi gözlemlemek amacıyla sorduğu “Sizi diğer adaylardan farklı kılacak özelliğiniz nedir?’’ sorusu da cevaplarken en çok hataya düşülen, klişe cevaplar verilen sorular arasında yer alıyor.

Mülakatlarda bu soruya cevap verirken kibirli görünmekten kaçınmanız gerekiyor. İK uzmanları, size bu soruyu yöneltirken kendinizi nerede konumlandırdığınızı görmek istiyor. Bir anlamda sizin “denenme sorunuz” olan bu soruyu, üç adımda cevaplayabilirsiniz.

Kendinden söz et

Bu soruyu yanıtlarken en sık yapılan hataların başında, kibirli görünmek, diğer adaylarla ilgili olumsuz yorum yapmak ve özgünlükten uzak cümleler kurmak yer alıyor. Üzerinde durmanız gereken şey, herkesin kurduğu cümleleri tekrar etmek veya diğer adayların nasıl olduğunu yorumlamak değil, sizin ayırt edici farklarınızın ne olduğunu İK uzmanına anlatmak. Bu nedenle sorunun adayların kendi güçlü yönlerine odaklanarak cevaplanması ve pozisyona başvuran diğer adayların olası zayıflıkları ile ilgilenilmemesi büyük önem taşıyor. Unutmayın, diğer adaylarla ilgili olumsuz yorum yapmanız, İK uzmanlarının, başkalarını kötüleyerek başarılarınızı öne çıkarma çabasında olduğunuzu düşünmesine sebep olabilir. Adayın kendinden övünerek bahsetmesi ise bu soruya verebilecek en olumsuz yanıt olur.

Güçlü yönlerinden söz et

İş görüşmesinde kendinizden bahsederken, rahat görünmeniz, farklı yönlerinizi doğal bir şekilde ifade etmeniz önem taşıyor. Sizi özel kılan becerilerinizi ve görev yaptığınız pozisyondaki başarılarınızı soruyu cevaplarken vurgulamanız gerekiyor. “Ben başarılı bir insanım”, “Çok çalışkanımdır”, “Mükemmelim” gibi klişe cümleler etmekten kaçının. Karakteristik olarak güçlü yönleriniz ne ise ve işte en çok hangi yönünüzün etkisiyle başarıyı yakalıyorsanız, o yönünüzü örnekleyerek vurgulayın. Ama kibirli görünmekten kaçının…

Başvurduğun pozisyonun gerekliliklerine göre cevap ver

Tecrübeleriniz ve becerileriniz, çalışmak istediğiniz pozisyonun gereklilikleri ile ne kadar örtüşüyor? Cevap verirken bunu dikkate almalı ve pozisyonun gerekliliklerine göre kendi yeteneklerinizi ön plana çıkarmalısınız. Örneğin başvurduğunuz pozisyonda tamamlanması gereken işlerin kısıtlı bir zaman aralığı içinde yapılması gerekiyorsa, hızlı reaksiyon alabilme yeteneğinizi ve sonuç odaklı çalışabilme becerinizi vurgulamanız ve daha önceki iş yerinden bu konuya ilişkin bir başarı hikayenizi anlatmanız ikna edici bir cevap vermenizi sağlar. Cevabınızın işinizle ilgili olması, İK uzmanının sizi doğru değerlendirmesine yol açar.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.