Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Mekan
Print Al

Çamlıca Camii’nin sırrı ‘altın oran’da

1 Ekim 2015 Perşembe::

Cumhuriyet tarihinin en büyük cami kompleksi olacak şekilde planlanan Çamlıca Camii’nde çalışmalar son hızıyla devam ediyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Yapımına 29 Mart 2013 yılında başlanan Çamlıca Camii'nde çalışmalar hızla sürüyor. İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, Cumhuriyet tarihinin en büyük cami kompleksi olacak Çamlıca Camii'nin inşaatında 500 kişilik bir ekibin 7/24 çalıştığını söyledi. Başkan Külünk, “Hem inşaat sahasında hem de İstanbul başka olmak üzere Türkiye'nin farklı yerlerindeki atölyelerde çalışmalarımız son hızıyla sürüyor. Yaklaşık 1000 kişi emek veriyor. Planladığımız iş programımıza uygun hareket ediliyor. 1 Temmuz 2016'da açılışa hazırlanıyoruz” dedi.

İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, emlaktasondakika'ya özel açıklamalarda bulundu.

‘ANA KUBBE 4 FİL AYAĞINA OTURUYOR'

125 bin metrekarelik bir alanda çalışma yapıldığının altını çizen Külünk, ”30 bin metrekarelik bir alanda temel inşaat olarak başladık, 4 kat yükseldik. 15 bin metrekarelik bir alanda camii bloğumuzu yapıyoruz. Camii bloğumuz bir ana kubbe ve onu destekleyen 4 yarım ve onun dışında 30 küsur yardımcı kubbeden oluşuyor. Ana kubbemizi 4 fil ayağı üzerine oturtuyoruz. Camimizde 6 minare bulunmakta. Arkadaşlarımız bütün ölçümlemeleri altın oranı bulmaya gayret ederek tatbik etti. Bu ölçülerle Cumhuriyet tarihinde yapılan en büyük camii inşa ettiğimizi söylüyoruz. Benzerleri tabii var. Bizi geçecek eserler de mutlaka olacaktır. Çünkü Türkiye büyüyor” diye konuştu.

‘ÇAMLICA CAMİİ BÜYÜK BİR CEMAAT TOPLAYACAK'

Çamlıca Camii'nin Anadolu Yakası'ndaki ciddi ihtiyaçtan dolayı ortaya çıktını söyleyen Külünk, “Bu bir Cuma camii. İnsanımız vakit namazlarını evlerine, işyerlerine en yakın camilerde kılarlar. Ama cumanın farklı bir özelliği olduğu için daha büyük camiler tercih edilir. Anadolu Yakası'ndaki büyük cenazelerle ilgili yaşanan sıkıntılar ortada. Ayrıca Ramazan geceleri, mübarek geceler ve teravih namazları için camimizin büyük bir cemaat toplayacağına inanıyoruz. Teorik olarak 37 bin 500 kişilik cemaat kapasitesine sahip camimizin, dış avlularını da dikkate aldığımız zaman yaklaşık 60 bin kişilik bir rakama ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

‘MODERN ANLAMDA KOMPLEKS, GELENEKSEL ANLAMDA KÜLLİYE'

Çamlıca Camii'nin modern anlamda bir kompleks, geleneksel anlamda da bir külliye olarak tasarlandığını söyleyen Külünk, şöyle konuştu; Avlumuzun dışında 8 adet sanat atölyesi bulunmakta. Geleneksel Türk el sanatlarımızın usta-çırak ilişkisi çerçevesinde eğitimlerinin verildiği ve yapılan eserlerin teşhir edildiği atölyelerimiz var. 3 bin 500 araçlık otoparkımız var. 1000 kişilik konferans salonu 3 bin metrekarelik alanda kütüphane ve 3 bin 500 metrekarelik alanda sanat galerisi, 11 bin metrekarelik alanda da Türk-İslam eserlerini bünyesinde barındıracak bir müze çalışmamız var.

KUBBE ÇAPI İSTANBUL'U, YÜKSEKLİĞİ 72 MİLLETİ TEMSİL EDİYOR

Çamlıca Camii'ndeki bazı ölçülerinde sembolik olduğunu belirten Külünk, “Kubbe çapımız 34 metre İstanbul'u simgeliyor. Kubbe yüksekliğimiz 72 metre, bu topraklarda yaşayan 72 milleti, 107.1 metrelik 4 büyük minaremiz Anadolu'nun kapılarının bize açıldığı 1071 Malazgirt Zaferi'ni simgeliyor. Tabii bunlar bir yakıştırma. Birçoğu projenin gerekliliğinden çıktı” dedi. Türkiye'nin dört bir yanında caminin ince işleriyle ilgili çalışmaların yapıldığını söyleyen Külünk, “Kündekari ana kapılarımız Konya'da yapılıyor. Mermer işlerimiz İstanbul'daki 4 atölyede. Ahşap kapılar Silivri'de, seramik işlerimizin bir kısmı Kütahya'da, taş işlerimiz Ünye'de yapılıyor. Kubbemizi örttükten sonra bütün bu üretilen işler yerleştirilecek” dedi.

‘MARMARAY'DA, YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ'NDE KULLANILAN BETON'

Projenin depreme dayanıklılığıyla ilgili her türlü önlemi aldıklarını ifade eden Külünk, “Bu projede kullandığımız beton Körfez Geçişi'nde, Marmaray'da, Yavuz Sultan Selim Han Köprüsü'nde kullanılan su itici özelliği olan C 50 Durabet beton. Demir ve çeliğimiz özel üretiliyor. Malzemelerimizin tamamı üniversite laboratuvarlarında incelendikten sonra kullanılıyor. İstanbul için düşünülen depremin üstünde bir rakam dikkate alınarak bu bina projelendirildi” diye konuştu.

'İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BÜYÜK DESTEK VERİYOR'

Çamlıca Camii'nin bölgeye hareketlilik getireceğini söyleyen Külünk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hem mevcut yolların ıslahı ve hem de yeni yollar için her türlü çalışmayı yaptığını söyledi. İş güvenliği hususunda da çok dikkatli olduklarını belirten Külünk, “10 kişilik bir ekip 7/24 denetlemede. 24 saat ambulansımız hazır. Hamdolsun bu güne kadar ciddi bir iş kazası yaşamadık” diye konuştu.

ÇIPLAK AYAKLA YÜRÜYÜŞ YOLU' YAPILACAK

57 dönümlük cami arsasının 30 dönümünde inşaat yapıldığını söyleyen Külünk şöyle konuştu; Kalan alan yürüyüş ve dinlenme alanları, seyir terasları gibi sosyal donatı alanları yapılacak. Bunun içerisinde de çıplak ayakla yürüyüş yolu yapıyoruz. Bu küçük bir parkur. Ayakkabılarınızı, çoraplarınızı çıkarıp toprak yolda yürüyeceksiniz. Sonra ayaklarınızı yıkayıp ayakkabılarınızı giyeceksiniz. Böylece toplamış olduğunuz enerjiyi toprağa vermiş olacaksınız. Bu bizim sevdiğimiz küçük bir detay. Projemizin mimarları da hanım olduğu için hanımlara da pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Hanımlar kendilerine özel abdest alma mahallinden bir asansörle namaz kılacakları alana çıkacaklar. Tabii dizayn edilirken halısından duvarındaki boyasından yazısından hanımlara yönelik özel bir alan olacak. Çocuk emzirme ve bakım bölümü, çocuk oyun alanı yapacağız.

ENGELLİLERE ÖZEL ALT YAPI ÇALIŞMASI

Caminin içine özel bir ibadet izleme alanı yapmayı düşündüklerini söyleyen Külünk, “Bu alanda insanlar o anda yapılan ibadetin hareketlerinin ne anlama geldiğini bilgi ekranında birkaç dilde görecekler. Engelli vatandaşlarımız için de bunu kolaylaştırıcı alt yapı çalışmaları yapılıyor. Biz sadeliğin içinde bir muhteşemliği yakalamaya çalışıyoruz. Akustik için de hafriyat aşamasından beri özenle çalışmaktayız” dedi.

‘SELÇUKLU-OSMANLI MİMARİ ÇİZGİLERİNE SAHİP'

Çamlıca'ya Selçuklu-Osmanlı mimari çizgilerine sahip neoklasik bir eser yapılması arzusuyla yarışma düzenlediklerini söyleyen Külünk, “Jüri 9 eser seçti. Dernek yönetimi de şu anda yapmakta olduğumuz klasik tarzdaki projeyi seçti. Bizim tercihimiz buydu. Modern çalışmalarda gayet güzeldi. Maalesef bu tercihimize saygı göstermedi birçok insan. Belden aşağı olmayanları tartışmaları saygıyla karşıladık. Diğerlerini de sadece dinledik” diye konuştuk.

EMLAK KONUT GYO'DAN ÇAMLICA CAMİİ'NE 10 MİLYON TL'LİK BAĞIŞ

Emlak Konut GYO'nun derneğe 10 milyon liralık bağış yaptığını söyleyen Külünk, ”Bu proje kurumsal ve bireysel desteklerle yapılıyor. Bizim için bağışın miktarı değil kendisi önemli. Prensip olarak elden bağış kabul etmiyoruz. Tüm işlemler banka üzerinden bağış topluyoruz. Bizim için 1 liralar, 5 liralar çok kıymetlidir” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın projeyle yakından ilgilendiğini belirten Külünk, “Sayın Cumhurbaşkanımız, desteğini ve ilgisini bizden hiç esirgemez. Kendisine müteşekkiriz” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.