Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Farsça bilen var mı?

25 Temmuz 2015 Cumartesi::

İhracatta rotayı, imzaladığı nükleer anlaşmadan sonra İran'a çeviren Türk şirketleri, ülkeye yapacakları ihracat için Farsça bilen eleman aramaya başladı. Uzmanlar, "Bu dönemde Farsça bilen yaşadı" dedi

Yazı Boyutu : A A A A

İran'ın imzaladığı nükleer anlaşmayla birlikte Türkiye-İran arasındaki ticari ilişkilerin yoğunlaşmaya başladığı bu dönemde, Farsça bilen elemanlar el üstünde tutuluyor. Özellikle tekstil sektöründe şimdiden Farsça bilen eleman aramaya başlayan şirketler, bu dili bilen kişi sayısının az olmasından şikâyetçi oldu. Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Giyasettin Eyyüpkoca, dükkânlara "Farsça bilen eleman aranıyor" ilanı asan şirketlerin arttığını, ancak müracaatların yetersiz olduğunu söyledi.

ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ
Bu sıkıntıyı aşmak için İstanbul Üniversitesi ile işbirliği görüşmelerine başladıklarını açıklayan Eyyüpkoca, "Üniversitede Farsça eğitimi alan öğrencilere hem staj hem de iş imkânı sunacağız. Öğrenciyken çalışma fırsatı yakalayacaklar" dedi. Eyyüpkoca, aynı zamanda bu alanda eğitim veren dil kurslarından da haber beklediklerini ifade etti. Eyyüpkoca, "Farsça sektörümüz için çok önemli bir duruma geldi. Dil kurslarından bizimle irtibata geçmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye İç Giyim Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı ve Anıl İç Giyim'in sahibi Bahri Özdinç de, iç giyim sektörünün yoğun olduğu Yeşildirek bölgesinde İran'a ihracatın arttığını söyledi. Farsça bilen eleman ihtiyacının giderek tırmandığını belirten Özdinç, "Benim firmamda bu dili bilen bir çalışanım var. Gerçekten ticarette farklı lisanlara hitap edebilmek çok önemli" diye konuştu.

2 YILDA ÖĞRENİLİYOR
Farsça eğitimi veren dil kurslarına ilgi artıyor. Haftada bir gün 3 saat alınan eğitimden 9 ay sonra temel düzeyde bir dil bilgisine sahip olunabiliyor. 2 yıl sonunda ise kişinin ilgi ve yeteneğine göre Farsça öğrenilebiliyor. Ancak bu süre bazı kişilerde 3 yıla kadar çıkabiliyor. Geoaktif Kültür Merkezi'nin yöneticisi Cemal Atila, "Verdiğimiz eğitimle 9 ayın sonunda kişi kendini Farsça ifade edebilecek düzeye geliyor. Bu dile olan talep oldukça iyi" dedi. Farsça'nın Osmanlıca ve Arapça'dan dolayı Türkçe ile ortak kelime sayısının oldukça fazla olduğunun altını çizen Atila, Farsça'nın çok zor bir dil olmadığını söyledi.

5 BİN TL'YE ÇIKIYOR
2-3 yıl süren Farsça eğitiminin öğrenciye maliyeti 5 bin ila 6 bin TL arasında değişiyor. Farsça ve lehçeleri İran, Afganistan ve Tacikistan'da resmi dil statüsünde bulunuyor. CIA World Factbook'a göre İran, Afganistan, Tacikistan ve Özbekistan'da yaklaşık 100 milyon kişinin anadili Farsça.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.