Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Şirket Kültürü
Print Al

Karanlık çağa mı gidiyoruz?

7 Nisan 2015 Salı::

Elektriğin bütün dünyada gittiği ve kaosun hakim olduğunu düşünün.


Yazı Boyutu : A A A A

ÖMER TEMÜR
Bütün gelişmiş teknolojinin işlemez hâle gelmiş, bilgisayarlar, telefonlar hatta arabalar çalışmıyor. Piller dâhi kullanılmaz durumda. Henüz böyle bir dünya yok ama ABD yapımı Revolution dizisinin konusu tam da bu. Elektriğin olmadığı bir dünyayı konu alan filmde insanların karanlık çağa nasıl hızla dönüş yaptığı ve arkasından gelen kaos ve şiddet anlatılıyor. Filmin bir çok sahnesi abartı görünse de geçtiğimiz günlerde bir anda Türkiye çapında yaşanan elektrik kesintileri bunun olabileceğini akıllara getirdi.
Ancak asıl karanlık senaryolar gelecek için çiziliyor. Hergün daha bağımlı olduğumuz teknoloji ile bunun zemini bugünden hazırlanıyor. Bunun odağında ise 5G olacak. 2020'den itibaren hayatımıza girmesi beklenen 5G kesintisiz bir iletişim sunacak. Saniyeler içerisinde 10 gigabit veri transferi yapabileceğiz. Bugün nasıl akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmezi ise 5G ile makineler arası iletişim kavramı da öyle olacak. 2020'lerde 10 milyardan fazla cihaz üzerindeki sim kartları ile birbiriyle konuşacak. Robotlar hayatımıza girecek. Avatar filminde gördüğümüz teknolojileri her alanda görmemiz mümkün olacak. Sağlık alanında tahliller tetkikler giyilebilir cihazlar üzerinden yapılacak. Birbiriyle konuşan sürücüsüz araçları yollara çıkacak. Üretimin her aşaması makineler arası iletişimle gerçekleştirilecek. İş süreçleri daha fazla buluta taşınacak. Mobil bulut trafiği önümüzdeki 5 yıl içerisinde en az 12 kat artacak. 2020 yılına gelindiğinde makineler 5G ile artık kontrolü yavaş yavaş devralmaya başlayacak. Makinelerin kontrolü devralmasıyla karanlık çağ da kendisini iyiden iyiye hissettirecek. Özellikle elektrik ve uydu-haberleşme teknolojilerinde yaşanabilecek aksaklıklar telafisi olmayan sonuçlara neden olacak. İletişim koptuğunda makineler bir anda susacak, üretim duracak. Buluta erişim sıkıntı yaşanacağı için firmalar ve insanlar bilgiye erişemeyecek. Eğitim, sağlık ve kamu hizmetleri durma noktasına gelecek. Sosyal hayatta kaos ve anarşi ortamı oluşacak. Revolution filmindeki sahneleri bugün değil belki ama gelecekte ciddi anlamda hissetmeye başlayacağız.
İnsanlar susacak makineler konuşacak

Cisco'nun 2018 Küresel Mobil Veri Trafiği Tahminleri raporuna göre, dünya çapındaki mobil ağ trafiği önümüzdeki dört yılda yaklaşık 11 kat artarak 2018 itibariyle yıllık 190 eksabayt (milyar gigabayt) seviyesine ulaşacak. Mobil trafikte beklenen artış, 2018 yılında 10 milyara, yani Birleşmiş Milletler tarafından 2018 için öngörülen 7,6 milyarlık dünya nüfusunun 1,4 katına ulaşacak. Bu artış, kişisel cihazlar ile makineden makineye (M2M) bağlantılar gibi mobil internet bağlantılarındaki yoğunluktan kaynaklanacak.


DİJİTAL ÇÖKÜŞ AN MESELESİ
Türkiye'yi etkileyen elektrik kesintisinin tam sebebi bilinmese siber saldırı ve EMP bombası iddiaları göz ardı edilmiyor. EMP bombası iddiası yalanlansa da bu tür teknolojiler ileride gerçek bir silah olarak kullanılacak. Kullanıldığında hiç ses çıkarmayan bu bomba çok geniş bir alanın elektrik sistemlerine ve şehirlerin güç kaynaklarına ciddi zararlar verebiliyor. Bu nedenle makineler arası iletişimin sürdürülebilmesi için artık enerji ve uydu-haberleşme teknolojileri hayati derecede önem kazanacak.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.