Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Mülakatlarda Adaylara Geri Dönüş Süreci Doğru Yürütülüyor mu?

10 Şubat 2015 Salı::

Çoktandır beklediğiniz bir yerden size bir iş telefonu geldi ve mülakat için sizi şirket merkezine davet ettiler. İş arayışınız olduğu bu dönemde psikolojik olarak yıprandınız ve şansınızı yükseltmek adına sizi çağıran her türlü firmaya görüşmek için gittiniz. Görüştüğünüz onca firma arasından olumlu yada olumsuz hiçbir şekilde size bir dönüş olmadı.

Yazı Boyutu : A A A A

Oysa görüştüğünüz yerdeki tüm İK yetkilleri adeta bir klişe haline gelen "Size olumlu yada olumsuz mutlaka dönüş yaparız" cümlesini kurmuşlardı. Bu cümle sizi ister istemez bir beklentiye sokmuştu. Günler ,hatta haftalar oldu, İK tarafından size ne bir mail ne de telefon ile bir dönüş yapılmadı. İster istemez bu durum canınızı sıkmaya başlamıştı. Önemsenmediğiniz hissine kapıldınız ve firmaların İK anlayışlarını sorgulamaya başladınız.

İnsan kaynakları olarak belkide mülakat sürecinde yaptığımız en büyü hataların başında adaylara geri dönüş sürecinin doğru yönetilmemesi gelir. Oysa aday görüşmeyi kendince olumlu değerlendirmiş ve şirketinizden bu yönde dönüş bekliyor olabilir. Adaylar açısından değerlendirme yaptığımızda meselenin psikolojik yönden insanı yıprattığını görmekteyiz. Dolayısı ile mülakat sürecini sonlandırdığımızda olumlu yada olumsuz olarak adaylara mutlaka dönüş yapılmasının önemini kavramış oluyoruz.

İK Mülakat Sonrası Dönüş İçin Nasıl Bir Yol İzlemelidir?

Mülakat sonlandırıldı ve İK olumlu olan adaylara 1-2 haftayı geçmeyen bir süre zarfında ilgili birim müdürü ile görüştürülmek için yada duruma göre iş teklifi yapılmak üzere dönüş yapmalıdır. Burada olumlu görülen adaylara ne kadar kısa sürede dönüş yapılırsa daha sağlıklı bir mülakat süreci yürütülmüş olur.

Olumlu olan adaylara geç yapılan dönüşlerde adayların farklı firmalarla görüşme yaptığını ve buralarda iş başı yapabildiklerini görmekteyiz. Dolayısı ile yürüttüğünüz olumlu mülakat süreci adaya geç dönüş yaptığınız için bir iş kaybı olarak size geri dönecektir.

• Mülakat sürecinde olumsuz gördüğünüz adaylara da firma mutlaka dönüş yaparak bilgi vermelidir.

• Bu dönüş mail ,telefon, yada mektup şeklinde bir zarf ile olmalıdır.

• İleride açılacak pozisyonlar için CV değerlendirilebileceği bilgisi verilebilir. Bu ifade adaylar tarafından çok klişe bir söz olarak algılandığı için geri dönüşlerde yazılmasa da olabilir.

• Olumsuz geri dönüş yapılan adaylara kırıcı olmayan nazik bir üslup ile neden olumsuz görüldüklerini bir iki cümle ile ifade etmek yerinde olacaktır. Yazının sonunda bundan sonraki iş hayatında başarılar dileriz şeklinde güzel dilekler adaya iletilebilir.

Mülakat sonunda adayların süreçle ilgili olumlu yada olumsuz geri bildirim almak en doğal haklarıdır. Dolayısı ile İK nın olumsuz adayları dikkate almayarak dönüş yapmadığına sıklıkla rastlamaktayız. Oysa olumlu olan adaya dönüş yapmak ne kadar normal bir durum ise olumsuz bir adaya da geri dönüş yapmak o kadar nomal bir durum olmalıdır.

İK burada iş yoğunluğundan ve olumsuz adayların tepkisini çekmemek adına belki de geri dönüş sürecinde çekimser kalmaktadır. Oysa aday açısından durum düşünüldüğünde belki başka firmalarla görüşme yapan aday sizin vereceğiniz bilgi doğrultusunda görüşme sürecini yönetecektir.

İnsan bir değerdir ve her ne şartta olursa olsun mülakat sürecinin sonunda adaylara bilgi verilerek onun önemsendiği firma tarafından adaya hissettirilmelidir. İnsana saygı anlayışının gereği de bu olsa gerek.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.