Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Yılda kaç çift boşanıyor?

25 Mart 2013 Pazartesi::

Bakan Fatma Şahin Türkiye'deki evlilik ve boşanma oranlarının bilançosunu verdi.

Yazı Boyutu : A A A A

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yılda 500 ila 600 bin çiftin evlendiğini, 100 bin çiftin ise boşandığını söyledi.

Ülke olarak bebek ve anne ölüm hızını en çabuk düşüren ilk 10 ülke arasına girdiklerini ifade eden Bakan Şahin, "Eğitimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan hanımefendinin başlatmış olduğu 'haydi kızlar okula', 'anne beni okula gönder', 'anne kız okuldayız' kampanyası sonucunda 3 milyon anaya yoksulluktan dolayı çocuğunu okula göndermiyorsan ben sana mali destek veriyorum dedik. Bu bakımdan temel eğitimde kızları ve erkekleri eşit bir şekilde okula göndermiş durumdayız. Temel eğitimde yüzde 98,5'u yakaladık. Orta öğretimde yüzde 58,5'da 68,5'a çıktık"

Her şehirde bir üniversiteye kurulmasının ardından kız öğrenci oranının yüzde 19'dan yüzde 40'a çıktığına dikkat çeken Bakan Fatma Şahin, bunların 10 yıllık değişimin ve çalışmanın sonucunda ortaya çıktığını söyledi.
Bakan Şahin, Türkiye'de yılda 500 ile 600 bin evlilik olduğuna dikkat çekerek, "Yılda 100 ila 200 bin de boşanma meydana geliyor. Bu rakam 2001 ekonomik krizinde en yüksek değere ulaşmış ve 140 bin boşanma meydana gelmiş. 2008 de bir yükselme oldu ama alınan tedbirle bu düşürüldü. Biz bunların hiç birinin olmaması için 3 boyutlu sistemimizi çalıştırıyoruz. İlk olarak evlilik öncesi eğitime başladık. Nikah öncesi artık eğitim veriyoruz" şeklinde konuştu.

Boşanmaların yüzde 39'unun ilk 5 yılda meydana geldiğine dikkat çeken Bakan Şahin, boşanmalarla ilgili 5 ilde 450 çift üzerinde çalışma yaptıklarını ve çalışma sonucunda ayrılmak isteyen çiftlerden 75'ini boşanmaktan vazgeçirdiklerini aktardı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, güvenlik butonu kullanmak istemediklerini aktararak, "Şiddeti hiç istemiyoruz. Kadına yönelik şiddetle, aile şiddetini Biz kız çocuklarımızın okutulması, sağlıkta dönüşümü ve kadının önemsenmesini istiyoruz" dedi.

Şahin: Az daha beni vermeyeceklerdi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, katıldığı bir yemek yarışmasının ödül töreninde, rahmetli kayınpederinin kendisini istemeye geldiğinde, Gaziantep'in meşhur 'yuvarlama' yemeğine 'çorba güzel olmuş' dediğini söyleyerek, "Ailem buz kesti, az daha beni vermeyeceklerdi" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Seyhan Belediyesi'nce düzenlenen 'Adana Kültür Günleri' etkinlikleri kapsamındaki yemek yarışmasının, ödül törenine katıldı.

Seyhan Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte kürsüye çıkan Bakan Şahin, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemiyle beraber, Türkiye'nin sosyal belediyecilik anlayışıyla tanıştığını söyledi. Sosyal belediyeciliğin, vatandaşların iyi gününde ve kötü gününde yanlarında olmayı gerektirdiğini söyleyen Şahin, bunun da ileri demokrasinin bir basamağı olduğunu kaydetti.
Şahin, salonun diğer tarafındaki bir kadının 'Sayın Bakanım sizi göremiyoruz' demesi üzerine kürsüden ayrılarak, sahnede konuşmasını sürdürdü. Yemek yapmanın emek ve hüner gerektirdiğinin altını çizen Şahin, kendisinin de yemekle ilgili bir anısını şöyle anlattı:

"Eşim Malatyalı, beni istemeye geldikleri zaman ailem, yuvarlama yapıyor; yuvarlama Gaziantep'in çok önemli bir yemeği, bayram yemeği. Misafir gelecek diye bizim aile bütün gün Gaziantep yemekleri yapıyorlar. Rahmetli kayınpederim geldi, oturdular. Dedi ki 'Ya çorba çok güzel olmuş'; bizimkiler buz kesildi. Bizim yuvarlamaya çorba dediler. Az kalsın beni vermeyeceklerdi ama son anda yuvarlamanın ne kadar bereketli ve ne kadar zor bir yemek olduğunu anlatınca, hatta onlara belli bir süre sonra onlara, görümcelerime yuvarlatmaya başlayınca kesinlikle çorba demenin ne kadar haksızlık olduğunu öğrendiler."
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.