Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

AVM’lerde başarıyı yakalayan markalar

18 Mart 2013 Pazartesi::

AVM’lerde her firma aynı başarıyı yakalayamıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Bazıları da var ki lokomotif durumunda. Bunların başında LC Waikiki, Teknosa, Zara, Mudo, Koton ve Flo geliyor

PERAKENDE sektörünün nabzı artık alışveriş merkezlerinde (AVM) atıyor. Gerçi İstanbul’un gözde alışveriş mekanları Bağdat Caddesi, Abdi ipekçi ve istiklal Caddesi’nin süksesi halen sürüyor ancak perakendecilerin yeni mağaza yatırımlarını gerek faaliyette olan gerekse yeni açılacak AVM’lere göre planladıkları da bir gerçek.

Tüketicilere alışverişin yanı sıra eğlence ve daha birçok hizmet sunan bu merkezler için bazı perakende zincirlerinin yeri ayrı. Çünkü cirolarının önemli bir kısmını bu firmalar gerçekleştiriyor. AVM’ye daha fazla ziyaretçi gelmesine vesile olduklarından bir yerde AVM’deki diğer firmaların satışlarında da etkili oluyorlar. AVM’lerin en çok sevdikleri bu markaları araştırdık.

ÇEKİM MERKEZİ MARKALAR

Öncelikle bu haberi hazırlarken hemen her segmentteki AVM yönetimi ile konuştuğumuzu vurgulayalım. Lokomotif görevi gören bu markaların önemi aslında tüm AVM’ler için aynı. Torium’dan Marmara Forum’a, Akmerkez’den Kanyon ve Capitol’e hemen her AVM’nin çekim merkezini bu markalar oluşturuyor. Ancak birçok AVM yönetimi kendilerince haklı gerekçelerden dolayı ciro ve ziyaretçi sayısını patlatan markaların ismini açıklamaktan kaçınıyor. Ancak isim vermemek kaydı ile aldığımız notlara göre bu AVM’lerde de lider, merkezi sürükleyen market, giyim ve yeme içme zincirleri hemen hemen diğerleri ile örtüşüyor. Bu bağlamda örneğin 200 mağazanın bulunduğu Cevahir, ayda yaklaşık 1 milyon 700 bin ziyaretçi çekiyor. Bu rakamla Türkiye’de en fazla ziyaret edilen AVM’lerin başında gelen Cevahir, yabancı turistlerin de uğrak yerlerinden. Hazır giyimde LC Waikiki, Koton, C&A, YKM ve Debenhams Cevahir’e en çok ziyaretçi çeken markalar. Teknosa ve Tepe Home da Cevahir’in çekim merkezlerinden. Kiralanabilir alan itibariyle Ege Bölgesi’nin en büyük AVM’si olan Forum Bornova’da 126 mağaza var. Bu AVM’de yer alan Ikea, Massimo Dutti, Zara Home, Damat Tween gibi markaların Ege’de sadece Forum Bornova’da mağazaları bulunuyor. Ayda yaklaşık 1 milyon ziyaretçinin gezdiği bu AVM’nin anchor’ı kuşkusuz Ikea. Bunun yanında teknoloji marketleri Bimeks ve Teknosa ile hazır giyim markaları LC Waikiki, Zara ve Bers-hka da bu AVM’nin gözde kiracıları. Yeme içme katında ise Kitchenette ve Midpoint açık ara önde.

KOMŞU İLLERDEN ZİYARETÇİ

Forum Bornova Genel Müdürü Doğan Alpan, bu mağazaların sadece İzmir’den değil, çevre illerden de ciddi ziyaretçi çektiklerini belirtiyor: “Aylık ziyaretçi sayımızın yüzde 22’sini Manisa, Aydın, Uşak ve Nazilli’den gelenler oluşturuyor. Yaz döneminde ise başta İran ve Suudi Arabistan olmak üzere yuı tdışından gelen ziyaretçilerimizin oranı yüzde 8’i buluyor.”

İstanbul Halkalı’da toplam 100 mağazayla hizmet veren ArenaPark’ın aylık ziyaretçi sayısı ortalama 712 bin. Bu AVM’nin lokomotifi ise Tes-co Kipa. Bu firmayı Teknosa izliyor. LC Waikiki, hazır giyim sektöründe burada da lider durumda. Ayrıca Çarşı Mağazaları, Koton ve Mango en çok iş yapan mağazaların başında geliyor. Burger King de ziyaretçilerin en çok uğradığı mekanlardan. Bu AVM’yi ziyaret edenlerin yeme içme katında ikinci adresleri ise Hayal Dünyası.

ArenaPark Genel Müdürü Muhsin Erkoç, kiralanabilir alanın yüzde 45’ini oluşturan bu 10 markanın toplam cironun yüzde 37’sini gerçekleştirdiklerini söylüyor. Erkoç’a göre bu markaların başarılı olmalarında en önemli etkenlerden biri ürün karmalarının zenginliği. Erkoç, eğitimli personele sahip olmalarının da bu markaları farklı kıldığını vurguluyor.

YEME İÇME FİRMALARI ÖNDE

Yaklaşık dört ay önce İstanbul Florya’da kapılarını açan Aqua Florya’da 140 mağaza var. İstanbul Akvaryum Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, AVM’nin cirosunun her ay yüzde 30 civarında arttığına işaret ediyor. Aqua Florya’nın lokomotifleri arasında daha çok yeme içme firmaları bulunuyor. Bunların başında Kitchenette, Günaydın Steak House ve Midpoint var. Hazır giyim sektöründe ise Boyner, Marks & Spencer ve Lacoste cn gözde mağazalar. Ali Nuhoğlu, açılacak Beymen ve Vakko mağazalarından da beklentilerinin büyük olduğunu söylüyor.

İstanbul Güngören’deki Kale Outlet Center’de 120 mağaza var. Ayda yaklaşık 550 bin ziyaretçi ağırlayan bu AVM’nin lokomotifi ise LC Waikiki. Bunun yanında DeFacto, Koton, Theorie, US Polo ve Mavi de en çok iş yapan hazır giyim mağazalarından. Elektronik perakendecisi Darty de Kale Outlet’in gözde markalarından. Ayakkabıda Flo, yeme içme sektöründe ise Burger King lider durumda. Kale Outlet Çenter Genel Müdürü Bülent Ka-rataş, aylık cironun yüzde 45’ini sadece bu markaların gerçekleştirdiğini belirtiyor. Kale’ye gelen her üç kişiden biri bu mağazaları mutlaka ziyaret ediyor. Bu firmaların AVM’nin açıldığı 2007 yılından bu yana kiracıları olduğunu belirten Karataş, markaların başarılarını şöyle değerlendiriyor: “Ulusal ve uluslararası bilinirliklerinin yüksek olması bu markaları öne çıkarıyor. Tabii bunda pazarlama aktivitelerimizin de payı var. Düzenlediğimiz etkinliklerin kiracılarımızın cirolarına katkı sağlayacak şekilde olmasına özen gösteriyoruz. Böylece hem ziyaretçilerimiz alışveriş yaptıkça kazanıyor, hem de mağazalar cirolarını artırıyor.”

Kayseri Park AVM, 130 mağazasıyla hizmet veriyor. Ayda 750 bin kişinin ziyaret ettiği AVM’de özellikle elektronik marketler ilgi görüyor.

TEKNOLOJİ MARKETLERİN FARKI

Kayseri Park Genel Müdürü Salih To-lan, ciroya en fazla katkı yapan firmaların Teknosa ve Bimeks olduğunu belirtiyor. Aynı alanda faaliyet gösteren Gold’un da sıralamada ilk sıralarda yer aldığını belirtelim. Süpermarket zinciri Migros da hem ziyaretçi girişini hem de ciroyu artıran firmalardan. Kayseri Park’ın cirosunda ayakkabı satışlarının da önemli payı var. Bu alanda Flo ve Deichmann’ın üstünlüğü dikkat çekiyor.

Hazır giyimde ise Boyner, Network ve LC Waikiki en fazla satış yapan firmalar. Tolan, McDonald’s da dahil edildiğinde bu markaların aylık cironun yüzde 30’unu gerçekleştirdiğini söylüyor. Tolan, bu markaların tümünün açılıştan bu yana AVM’de yer aldıklarını belirtiyor. Teknoloji marketlerine olan ilginin giderek arttığını söyleyen Talan sözlerini şöyle sürdürüyor: “Teknoloji ürünlerine ihtiyaç ve ilginin artması cirolara doğrudan yansıyor. Deichmanın ve LC Waikiki günün moda ürünlerini en uygun fiyatla satıyorlar.

Ciroya önemli katkı sağlayan bu firmaların çoğu büyük metrekareli mağazalarda hizmet veriyor. Bu yüzden diğer mağazalara göre daha düşük metrekare birim fiyatlarına sahipler. Bu firmalara kira konusunda diğerlerinden kayda değer ölçülerde farklı bir uygulamamak mız yok, ancak bunlara reklam mecralarını daha aktif kullandırdığımızı söyleyebiliriz.”

Özbey Men / Para
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.