Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Liderlik
Print Al

Fatih Terim'den ‘takım oyunu’ dersi

13 Mart 2013 Çarşamba::

Schalke 04'ü deplesmanda 3-2 yenerek çeyrek finale yükselen Galatasaray'ın teknik patronundan liderlik dersleri. 1999 yılında Koç Allianz Hayat'ın düzenlediği ‘‘Liderlik ve Takım Çalışması’’ konferansında konuşan Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, ‘‘İşlerinizle ilgili karar verirken rötar yapmayın’’ demişti. Gelin o zamanki konuşmasını olduğu gibi okuyalım.

Yazı Boyutu : A A A A

Koç Holding'in yaklaşık 350 yöneticisi, Koç Allianz Hayat'ta düzenlenen ‘‘Liderlik ve Takım Çalışması’’ konferansında aralarında Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in de yer aldığı ilginç bir ekipten ders aldı. Konferansta, dünyanın en iyi 10 konuşmacısından biri olan Prof. Robert Swan, orkestra şefi Rengin Gökmen ve Deniz Kurmay Albay Atilla Özdöl de konuştu. Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Koç Holding yöneticilerine, ‘‘Karar verirken rötar yapmayın. En kötü karar, kararsızlıktır’’ dedi.

Terim, Türkiye'de teknik direktörlerin üç dakikada görevden alındığını hatırlatarak, böyle bir ülkede takım liderliği yapmanın zor olduğunu söyledi. Kendisine devlet kademesindeki en üst makamlardan bile özel kurye ile gönderilen mektuplarla takımını nasıl yönetmesi gerektiği konusunda akıl verildiğini söyleyen Terim, ‘‘Öyle bir iş yapıyorsunuz ki 7 yaşından 70 yaşına kadar milyonlarca insan futboldan anlıyor. Ve size nasıl davranmanız gerektiğini öğretmeye çalışıyor. Oysa Türkiye'de bir dakika sonra ne olacağını kestirmek bile mümkün değil. Fakat ben takımımın 1-1.5 yıl sonrasını planlıyorum’’ diye konuştu.

FATURA ÖDEMEK

Göreve geldiği ilk yıllarda ileri sürdüğü şartların kamuoyunda yadırgandığını hatırlatan Terim, takım çalışmasının esaslarını şöyle özetledi:

‘‘Göreve geldiğimde dört yıllık sözleşme imzaladım. Oysa Türkiye'de 4 dakika sonra ne olacağı belli değil. Fakat ben istikrara önem verdiğim için böyle yaptım. İdari, ekonomik kararlarda teknik adamın söz sahibi olmasını istedim. Onun için benim mukavelemde teknik direktör yazmaz. Her alandan sorumlu adam diye yazar. Çünkü Türkiye'de fertler sorumluluk almıyorlar. Kimin hatalı olduğu değil, faturayı kimin ödeyeceği önemli. Sporcularımın sorumluluk sahibi olmasını isterim. Ancak bağımsız davranmalarını da isterim. Bir karar alırken takımdaki bütün arkadaşlarıma tek tek danışır, fakat nihai kararı ben veririm. Onlar düşünmeden bir dakika önce ben onların düşündüğünü düşünmek zorundayım. Sizlere de tavsiyem karar verirken rötar yapmayın. En kötü karar, kararsızlıktan iyidir.’’

850 milyon dolarlık gemiden sorumluyuz

Deniz Kurmay Albay Atilla Özdöl, Koç Allianz'daki konuşmasında, Deniz Kuvvetleri'nde bir gemi komutanının 450 kişiden ve 850 milyon dolarlık bir gemiden sorumlu olduğunu söyledi. Bu nedenle Deniz Kuvvetleri'nde subaylara sadece bir kez gemi komutanı olma şansı verildiğini söyleyen Özdöl, yönetim anlayışlarının takım çalışmasına dayandığını belirtti. Özdöl,‘‘Deniz Kuvvetleri'nde takım çalışması önemli değil, hayatidir. Biz takımlarımızı oluştururken her takımın misyonunu açık şekilde tanımlarız. Kişilere uygun rolü veririz. Takım ve insan arasında net bir iletişim sağlarız. Rol, en uygun personele verilir’’ dedi.

Çok sesli orkestrada saniyeler planlanır

Koç Allianz Hayat'ın konferansında konuşan orkestra şefi Rengim Gökmen, 6 milyon yıllık insanlık tarihinde çok sesli müziğin ancak 12'nci yüzyılda ortaya çıktığını ve Rönesans'la geliştiğini söyledi. Çok sesli müzik icra eden 120 kişilik bir orkestrada disiplin, planlama ve hoşgörünün şart olduğunu belirten Gökmen, çok seslilik ile demokrasi arasında kurulan bağlantıyı da eleştirdi. Demokrasinin genellikle isteyen herkesin her şeyi söylemesi olarak yanlış şekilde tanımlandığını vurgulayan Gökmen, ‘‘Halbuki müzikte çok seslilik saniyeleri planlamaya, disipline, saygıya ve hoşgörüye dayanıyor. Büyük bir orkestrada çok sesli müzik icra edilirken her eleman bütünün bir parçasıdır’’ diye konuştu.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.