Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Bir yönetici hastalığı ‘’Bruksizm’’

21 Şubat 2013 Perşembe::

Stresli hayat tarzından kaynaklanıyor. Genellikle yönetim kademesindekilerde görülüyor. Hızla yayılıyor. Önlem alınmazsa ciddi sorunlara yol açıyor. ’Sık dişini biraz’ anlayışı ile tetikleniyor.

Yazı Boyutu : A A A A

SIK DİŞİNİ BİRAZ" HASTA EDİYOR!

Modern zamanların yönetici hastalığı olarak bilinen diş sıkma yani ‘’Bruksizm’’ hızla artıyor.

Günlük hayatımızda darlık ve sıkıntıyla karşılaşan biri için öğüt olarak verilen ‘’Sık dişini biraz’’ sözü, yönetici hastalığı olarak da bilinen bruksizme neden oluyor. Stresli hayat tarzı, diş sıkmanın (Bruksizm) en önemli nedeni olmakla birlikte, bu durumu hızlandırıcı bir faktör olarak da biliniyor.

Diş sıkma hastalığı bruksizm, hastanın uyku sırasında dişlerini sıkma, gıcırdatma ve çeneyi kenetlemesi olarak kendini gösteriyor. Vücudumuzda, stresin oluşturduğu etkileri görebileceğimiz ilk yer ağız ve diş bölgesidir. Ayrıca aşırı titiz, hassas, sinirli bir yapıya sahip olmak da hastalığın oluşmasında etken rol oynuyor. Genellikle uykuda görülen bruksizm; diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olurken, baş ve yüz ağrılarını da tetikleyerek ciddi boyun ve sırt ağrılarını da beraberinde getiriyor.

Dentaluna’dan Dt. Murat Zongun yaptığı açıklamada: ‘Zamanımızın en kötü stres hastalığı bruksizm, insanlar tarafından pek önemsenmemekte ama dişlerinin tamamını kaybettikten sonra tedavi için bize başvurmaktalar.’’ Dedi.

Eğer bruksizm tedavi edilmez ise; ağızdaki diş, dolgu veya porselenlerde kırıklara neden oluyor. Dişleri çene kemiğinde tutmaya yardımcı olan diş destek dokularının zedelenmesine neden olarak, dişlerin kaybedilmesiyle de sonuçlanabiliyor. Ayrıca çene ekleminde zedelenmeye, yeme zorluklarına ve ağız açamamaya kadar sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Boyun ve omuzda ağrılara, böylece kas rahatsızlıklarıyla kendini göstererek çabuk yorulmaya da neden olabiliyor.

Dt. Murat ZOGUN tedavi sürecini şöyle anlatıyor; ‘’Bruksizm yani diş sıkma hastalığının tedavisi ilk olarak dişleri korumaya almak için önlem amaçlı uygulanır. Kişiye özel hazırlanan, koruyucu şeffaf gece diş sıkma plakları, uyku sırasında dişlerin birbiriyle direkt temasını keserek aşınmayı engellemekte, böylece çene eklemini rahatlatmakta ve ağrıyı ortadan kaldırmaktadır. Ağızda kapanışı bozan eğri dişler, yanlış kaplama veya dolgu varsa düzeltilir. Aşırı sıkma kuvvetlerini önlemesi için, geceleri dişlerine takmak üzere ‘gece koruyucusu’ yapılır. Çoğu vakada hasta koruyucuyu 6 ay kullandığında, diş sıkma alışkanlığını bırakır. Bunun yanı sıra, çiğneme kaslarına botoks uygulanarak, kasların kasılması engellenir. 6-9 ay sonra bu uygulama tekrarlanabilir. Sıcak uygulaması veya kas gevşeticiler de vakanın durumuna göre önerilebilir.’’
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.