Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

Kendi işini kurmak kaça patlar?

12 Şubat 2013 Salı::

Türkiye'de herkesin hayalidir kendi işini kurmak. Ama zor iş..

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye'de herkesin hayalidir kendi işini kurmak. Ancak bir limitet şirketini kurmak ve mal hariç dükkanı açar hale getirmek için en az 12 bin 320 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Tüm bu işler de en az 7 günde tamamlanıyor.

Çalışan ya da iş hayatına atılmak isteyen herkesin rüyası kendi işini kurmaktır. Ancak Türkiye'de gerek bürokratik işlemler gerek harcamalar nedeniyle girişimcilir, esnaflık zor zanaat. Bismillah deyip iş kurmak isteyenin hem sabrının hem cebinin geniş olması gerekiyor. Örneğin limited şirket için kurulum sözleşmesi, muhasebeciye verilecek vekaletname, imza beyannamesi, defterlerin onayı gibi sadece notere ödenmesi gereken tutar 1407 lira.

Tescile 750 lira

Ticaret ve sanayi odasına tescil için ödenecek tutar 750 lira. Bunları ödeyince işi açarım diye düşünmeyin. Çünkü yapılacak iş çok. Örneğin, alacağınız yazarkasa 450 lira. Sermayenizin 4'te birini bankada bloke etmek zorundasınız. Örneğin 50 bin lira sermayeli bir şirket için 12 bin 500 lirayı bankaya yatıracaksınız. Sermayenizin 10 binde birine denk gelen tutarı Halk Bankası'na yatırmanız da gerekiyor.

Muhasebeci şart

Tüm bunları takip ederken de muhasebeciyle birlikte yapmalısınız ki, bu da ilk etapta 400 lira demek. Noterde işlemlerinizi yaptırmanız için muhtarlıktan alacağınız resimli ikametgah ve nüfus sureti için cebinizden 30 lira çıkacak. Faturaların üzerine kullanacağız ya da işlerinizi takibi için bankadan IBAN numarası için hesap açmanız lazım. Bunun için de banka 'müşteri masrafı' adı altında yaklaşık 70 liranıza el koyuyor. Dükkanın elektrik ve su açma masrafları da yaklaşık 650 lira tutuyor. Tüm bu masraflar toplandığında cebinizden çıkacak toplam tutar 3 bin 819 lira. Bu işlemler için de zaman lazım. Bu da en az 7 gün.

Kira, bilgisayar masraf değil mi?

İşini kurmak isteyenlerin satacağı malı rafa koymadan önce yapması gereken masraflar da var. Örneğin dükkan kendinizin değilse mal sahibine 1 kira ve en az 2 depozito ödemesi lazım. Ayrıca dükkan için emlakçıya da bir kira bedeli ödemeli. Yani ortalama 4 kira. Kiranın 500 lira olduğu düşünüldüğünde 2 bin liralık bir masraf demek. Ayrıcı, boya, raf, ofis mobilyası, kırtasiye, bilgisayar, muhasebe programı, tabela, kartvizit, fatura, irsaliye ve kilit değişimi için de en az 8 bin 500 lira ödenecek.

Hamit Varol / Bugün
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.