Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

‘7 milyar euro’luk dev için kapışma

24 Ocak 2013 Perşembe::

İstanbul’da yapılacak 150 milyon yolcu kapasiteli üçüncü havalimanı ihalesi için tarih belli oldu: 3 Mayıs... İlk etabı 3.5 yılda tamamlanacak proje için yerli oyuncuların yanı sıra Avrupa merkezli şirketler de devrede

Yazı Boyutu : A A A A

Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının dünyanın en büyüğü olacağını, yeni havalimanını, en çok kira ödemeyi teklif eden şirketin işleteceğini belirtti. Yıldırım, 7 milyar euro’luk proje için 3 Mayıs’ta ihaleye çıkılacağını bildirdi. Proje 4 etapta yapılacak. Tüm etaplar tamamlandığında toplam yolcu kapasitesi yılda 150 milyon olacak. Havalimanı tamamlandığında 120 bin kişiye istihdam sağlayacak.
2012’de Atatürk Havalimanı’nda 364 bin 303 uçak iniş-kalkışı yapıldığını, yolcu trafiğinin de 45 milyona ulaştığını belirten Yıldırım, “Hızla artan hava trafiğini Atatürk Havalimanı’nın daha fazla karşılama şansı yok. Yeni İstanbul Havalimanı, İstanbul’un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşim yerleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 77 milyon metrekare büyüklüğündeki bir alana yapılacak” dedi.

‘Dünyanın en büyüğü’

Yıldırım, 3. havalimanı ile ilgili zemin etüdü raporunun çıkma aşmasında olduğunu söyledi. Havalimanı-şehir bağlantısını sağlayacak raylı sistemin havalimanıyla eşzamanlı gerçekleştirileceğini anlatan Yıldırım, “Havalimanı tam kapasiteye ulaştığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacak. Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek. Projesin finansmanını sağlamak amacıyla belirli bir süre için yolcu ve tarife garantisi verilmesi öngörüldü” dedi.

Maliyeti 7 milyar euro

Yıldırım, projenin toplam maliyetinin, finansman maliyeti hariç 7 milyar euroyu geçeceğini söyledi. Yıldırım, işletmeciye 12 yıl için 342 milyon yolcu garantisi verdiklerini bildirdi. Yüklenici firmanın, kredi işlemlerini beklemeden yüzde 20 öz kaynakla işe başlama şartı olduğunu belirten Yıldırım, “Yeni havalimanını denize sıfır yapıyoruz ve yerleşime müsaade etmiyoruz. Emniyetli uçuş hattı oluşturuyoruz” dedi.

TAV’a tazminat yolda

Havalimanında 1.5 milyon metrekarelik kapalı alan, 165 yolcu köprüsü, raylı sistemle birbirine bağlanan 4 terminal binası, 3 teknik blok, 8 kontrol kulesi, 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli, 6.5 milyon metrakare büyüklüğünde apron, konukevi, 70 bin araç kapasiteli otopark, tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, çöp bertaraf tesisleri olacak. Havalimanı, yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Havalimanı 2021’den önce biterse, bu tarihe kadar Atatürk Havalimanı’nı işletme hakkına sahip olan TAV’a tazminat ödenecek.
Devlet ayrıca, belirleyeceği garanti yolcu miktarından daha az yıllık yolcu gelmesi halinde yeni havalimanının işletmecisine de tazminat ödeyecek.


YERLİ, YABANCI GRUPLAR DEVREDE

Hollandalı ‘Schiphol’ sürprizi...

3. havalimanı ihalesiyle yakından ilgilenen gruplar arasında Atatürk Havalimanı’nın işletmecisi Fransız Aeroports de Paris (ADP) ile ortaklığı bulunan TAV ile Sabiha Gökçen’in işletmeci firması Limak ilk isimler olarak öne çıkarkan, bunların yanı sıra yerli yabancı birçok grup da bu projeyle ilgileniyor. Sektör yetkililerinden edinilen bilgilere göre Atlasjet’in sahibi olan AIC Group, İtalyan havalimanı dizayn şirketi One Works ve yatırım firması TRKMW konsorsiyumu ile ihaleye hazırlanırken, Cengiz İnşaat-Alarko ikilisinin de bu işle ilgili adı geçiyor. İşletmeci tarafında bu projeye yabancılar arasında en çok konuşulan isim ise Amsterdam havalimanının işletmesini üstlenen Hollandalı Schiphol Group. Bunun yanı sıra ihaleyle büyük holdinglerin de ilgilendiği yönünde bilgiler var.

En fazla kira veren kazanacak

İhale sürecini anlatan Bakan Yıldırım, “İşletme süresi yapım işlerinin tamamlanmasını takip eden ve havaalanının işletmeye alınmasıyla birlikte başlayacak, 25 yıl devam edecektir. İstekliler tekliflerini verirken yatırım bedeli, yapım süresi ve işletme süresini dikkate alarak 25 yıllık işletme süresi için Devlet Hava Meydanları İşletmelerine ödeyecekleri toplam kira bedelinde yarışacaklar. Önce teklifler teknik anlamda değerlendirilecek. İkinci aşamada fiyat zarfı açılacak. Daha sonra verilen bu kira bedelleri yarıştırılacak. İşletme süresinde en fazla kira ödemeyi taahhüt eden ihaleyi kazanmış olacak” dedi.
Yıldırım, kira ödemelerinin, yıllık taksitler halinde yapılacağını bildirdi. İhalenin 3 Mayıs’ta yapılacağını bildiren Yıldırım, ilk etabın bitirilme süresinin yer tesliminden itibaren azami 4 yıl olduğunu ancak süreyi aşağıya çekmeye gayret edeceklerini kaydetti.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.