Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Liderlik
Print Al

Nasıl Başarılı Lider Olunur?

16 Ocak 2013 Çarşamba::

Tanıdıklarınızdan birine ya da beraber çalıştığınız iş arkadaşlarınızdan birine bir liderde olması gereken özellikleri sıralamasını söyleyin. Muhtemelen size klasik bilinenlerden bahsedecektir. Genelde bu…

Yazı Boyutu : A A A A

Tanıdıklarınızdan birine ya da beraber çalıştığınız iş arkadaşlarınızdan birine bir liderde olması gereken özellikleri sıralamasını söyleyin. Muhtemelen size klasik bilinenlerden bahsedecektir.
Genelde bu listede bir liderin bağışlayıcı, kabul edici, iletişim kurabilen, vizyon ve misyona sahip olan, karakterli, adil ve ikna kabiliyeti yüksek olmalı gibi maddeler olur.
Hepsi de mükemmel gözlemlerdir. Ne var ki, çok nadiren en temel becerinin listelendiğini görebilirsiniz. Oysa liderler hayat boyu öğrenmeyi sürdürmelidir. Bunun doğru olduğuna inanmanın en az dört nedeni var. Liderliğin karmaşıklığı, değişimi yapısı, liderlerin başkalarına model olma rolleri ve liderliğin genel kaynağını açıklayalım.
Liderlik, karmaşık bir iştir. İnsanlar karmakarışıktır ve bir lider kendi karmaşıklığının ötesinde pek çok karmaşıklıkla ilgilenir. İnsan davranışının ve insanlar arası etkileşimin kaynağını anlamakla görevlidir. Bu açıdan liderlik zordur.
Bu kadar karmaşık konuya hızlı hakim olunamaz. Çarpıcı liderler bu karmaşıklıklarda uzmanlaşmanın, belli bir son noktası olmayan ve hayat boyu süren yolculuk olduğunu bilirler.
Ya sonuç? Sürekli öğrenen bir zihin yapısına sahip olma ihtiyacı ve arzusu. Liderliğe ihtiyaç duyulmasının nedeni, hep bir yerlere varma isteğimizdir. Başka deyişle, liderlik ihtiyacı değişime bağlıdır.
Dolayısıyla liderler, değişen koşullarda bukalemun gibi çalışmaya alışık olmalıdır. Şartlar değişirse ve bu değişen şartlara devamlı uyum sağlamak ve bu şartlarda çalışmak için öğrenmek gerekir.
Çarpıcı liderler görevlerini, insanları statükodan uzaklaştırmak için yapar. Liderler sadece kendileri için öğrenmezler, kendilerini izleyenler için bir tarz-model oluştururlar.
Pozisyonu veya şöhreti gereği lider olan bir kişinin üzerinde üstlerin ve çalışanların inceleyen gözü vardır. Sevseler de sevmeseler de bir rol modelidirler.
Bir liderin rotası, yoluna devam etme ve hep lider kalma zihniyetine sahip olmaktır. İşin iyi yanı, bu yönü her gün seçebilmenizdir. Etkili bir lider olmayı seçebilirsiniz.

Kaynak: xfikir
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.