Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

İş dünyasının devleri ‘İşte eşitlik’ için buluştu

16 Ocak 2013 Çarşamba::

Türkiye’de ekonomik alandaki cinsiyet uçurumunu en aza indirmek için harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ‘İşte Eşitlik Platformu’nu kurdu.

Yazı Boyutu : A A A A

İş dünyasının önde gelen isimlerinden Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de platforma destek verdi. Platform, karar mekanizmalarında kadınların da etkin hale gelmesi, fırsat ve kaynaklardan eşit yararlanması amacıyla çalışmalarına başladı.

Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısı ile ‘İşte Eşitlik Platformu’ kamuoyuna tanıtıldı. Buradaki toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve iş dünyasından isimler katıldı.

Toplantıda, kadınların iş hayatındaki yerine ilişkin anketlerle bilgi verildi. Projeye ilişkin tanıtım filmi izletildi. 3 yıl sürmesi beklenen projeyle, Türk iş dünyasında kadınların iş gücüne katılımlarını artırmak ve Türkiye’nin ekonomik katılım ve fırsatlar alanındaki cinsiyet uçurumunu yüzde 10’a kadar azaltmayı hedefleniyor.

Programda konuşma yapan Bakan Fatma Şahin, “Zamanın ruhunu iyi yakalamamız lazım. 2012 bu bakımdan ibret verici bir yıl oldu. Bugün Arap baharı dediğimiz Ortadoğu’da nasıl toplumsal huzuru barışı yakalamak için uğraş verildiğine şahit olduk. Geldiğimiz noktada kişi başına milli geliri en fazla artıran ülkelerden biri olduk. Demokratikleşmeyi tamamlamadığımız zaman güveni ve istikrarı uzun soluklu yakalamamız mümkün değil. Ekonomik ve siyasi istikrarın bütün olduğunu bilerek bugün seçtiğimiz kabul ettiğimiz bir şey var. Açık toplum olacak diyoruz. Büyüme özel sektör üzerinden gidecek diyoruz. Son on yılda üzerindeki yükü azaltmak için önemli çalışmalar yaptık.” ifadelerini kullandı.

Bütün vatandaşlara doğduğu andan itibaren hayatın her alanından yararlanma fırsatı vereceklerini dile getiren Şahin, “Biz iddialı bir ülkeyiz. Bölgemizde lider olmaya karar vermişiz. İleri demokrasiye gideceğiz ama en temel şey güçlü toplum. Herkese doğduğu zaman fırsat eşitliği vermek istiyoruz. Bu ülkenin çocukları için daha ne yapabiliriz, diye çalışmalarımız oldu. Eğitim en temel olmazsa olmazımız.Hayattaki her şeyi paylaşmak istiyoruz. Erkeklerin üzerindeki yükü de azaltmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşma yapan Güler Sabancı, “Türkiye’de kadınlarla ilgili çok candan çalışan derneklerimiz var. Hep beraber umuyorum ki 3 yılın sonunda daha iyi sonuçlara ulaşacağız. Daha fazlasını yapma ihtiyacımız var.” dedi.

Toplantının bir diğer konuşmacısı Ferit Şahenk ise “Kadının iş hayatına etkin katılımı gelişmiş memleketlerin en önemli meselelerinden bir tanesi. İş hayatında kadınla ilgili istediğimiz yere maalesef gelemedik. Bu girişim Türk kadınının kendini daha etkin gösterebilmesini sağlayacak önemli bir proje.Bu grubun bu andan sonra yayacağı motivasyon dalgası bu projenin liderliğini yapanlara moral oldu.” ifadesini kullandı.

İŞ DÜNYASININ DEVLERİ ‘İŞTE EŞİTLİK BİLDİRGESİ’Nİ İMZALADI

Basın lansmanında bir araya gelen Türkiye’nin önemli şirketlerinin üst düzey temsilcileri de İşte Eşitlik Platformu’na üye olarak bu platform tarafından hazırlanan ‘İşte Eşitlik Bildirgesi’ne imza attı. Cinsiyet temelli ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik ilkelere gönüllü olarak uyacaklarını ve ülke genelinde bu ilkelerin yaygınlaştırılmasında öncü olacağını taahhüt eden şirketler, bu amaç için güvenilir sistemler kurmak ve alınan yolu şeffaf biçimde raporlamak için de söz verdi.

Şirketlerin imza attığı bildirgede yer alan maddeler şöyle: “İnsan haklarına saygılıyız. Tüm çalışanlarımıza eşitlik temel ilkesi ile davranırız.Kadın, erkek çalışanımızın cinsiyet farkı gözetmeksizin sağlık, güvenlik ve refahlarını sağlarız.Kadınların iş gücüne katılımını özel olarak destekleriz.Kadın-erkek fırsat eşitliği kriterlerini tüm İnsan Kaynakları politikalarımızda tanımlarız.Eşit işe eşit ücret politikası ile hareket eder, takipçisi oluruz. Kariyer fırsatlarından eşit düzeyde faydalanılması için gerekli mekanizmaları kurarız. Eğitim politikaları oluşturur, izler, kadınların katılımına özel olarak dikkat ederiz. İş-aile yaşam dengesini koruyan çalışma ortam ve uygulamalarını oluştururuz. Fırsat eşitliği plan ve kazanımlarımızla ilgili gelişmeleri iç ve dış iletişimle duyururuz. Bildirgenin tüm etki alanımıza (iş ortaklarımız, tedarikçilerimiz) yayılmasını sağlarız. Bildirgede yer alan hususların takibi için kurumumuzda bir liderlik ekibini görevlendiririz.”
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.