Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

2013'te hangi meslekler gözde olacak?

7 Ocak 2013 Pazartesi::

İş ilanları arasında her zaman liste başı olan satış temsilcisi, mühendislik, muhasebe sorumlusu gibi mesleklerin yanına 2013’ten itibaren sosyal medya yöneticiliği, lojistik sorumlusu gibi alanlar da eklenecek.

Yazı Boyutu : A A A A

İş ilanları arasında her zaman liste başı olan satış temsilcisi, mühendislik, muhasebe sorumlusu gibi mesleklerin yanına 2013’ten itibaren sosyal medya yöneticiliği, lojistik sorumlusu gibi alanlar da eklenecek.

Yeni yıldan itibaren medya yöneticiliği, sosyal medya pazarlama uzmanı, lojistik sorumlusu gibi iş alanlarına ilginin artması bekleniyor. İnsan kaynakları uzmanları ve istihdam büroları, hayatın her alanına giren teknoloji ile birlikte gözde mesleklerin çeşitleneceğini söylüyor. Mühendislik, doktorluk gibi prestij mesleklerinin konumunu koruyacağı, tekstil ve perakende sektöründe de artan çalışan talebiyle birlikte sirkülâsyonun devam edeceği tahmin ediliyor.

İşte popülerliği artacak 10 meslek …

İş tanımlarının arasına sosyal medya uzmanlığı olarak giren alan da hızla yükselecek meslekler arasında. Müşteri ile aktif iletişimi sürdürmek isteyen işverenlerin bu yöndeki talebi her geçen gün artıyor. Bunun yanı sıra İşKur gibi kamu kurumları, uzun süreli sosyal medya uzmanlığı kursu vermeye başladı.

Bu alanda iki yıldır eğitim veren Dijital Akademi Genel Müdürü Volkan İnanç, eğitim taleplerinin ve sosyal medya uzmanı arayışının son dönemlerde adeta patladığını ifade etti. Söz konusu taleplerin önümüzdeki yıllarda da katlanarak artmasını beklediklerini söyleyen İnanç, “Sosyal medya uzmanlarının maaşları 2.500 ile 7.500 TL arasında değişiyor. Ortalama bir aylık eğitimden sonra sosyal medya uzmanlığında sertifika sahibi olunabiliyor.” bilgisini verdi. Öte yandan yeni iş alanları ağırlığını artırırken her yıl ‘en çok eleman arayan sektörler’ listesinde yer alan perakendecilik, gıda ve tekstil 2012’de de liderliği elden bırakmadı. Perakende ve mağazacılıkta aday arayışının uzun zamandır yoğunlukta olduğunu hatırlatan SecretCv Genel Müdürü Okan Tütüncü ise söz konusu talebi bu alandaki pozisyonların sürekli artmasına değil, sirkülâsyonun fazla olmasına bağlıyor. Yılın geneli değerlendirildiğinde en çok ilan yayınlanan sektör olarak perakende ve mağazacılığın öne çıktığını söyleyen Tütüncü, “Bunun en önemli nedeni elbette adayların mağazacılığı geçici bir işkolu olarak görmesi ve bu nedenle bu sektördeki dönüşümlerin yüksek olması.” yorumunda bulundu.

Tütüncü, bunlara karşın 2012’de farklı olarak otomotiv ve eğitim sektöründe çalışan arayışında artış gözlediklerini söyledi. Bu dönemdeki artışı yılın son çeyreği ile gelen iş yoğunluğunun getirdiği bir sonuç olarak değerlendiren Tütüncü, “Otomotivin diğer sektörlere göre daha fazla etkilenmiş olması yan sanayi, yedek parça gibi alt sektörlerdeki hareketlilik ve otomotivde kredi faizlerinin düşmesi ile ilgili olabilir.” şeklinde konuştu.

Gelecek yıllarda gündemde olacak IK eğilimleri ile ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Başkanı Yiğit Oğuz Duman ise işe yerleştirmelerde maaşın yanı sıra kariyer yönetimi ve sosyal imkânların da önem kazanacağını vurguladı. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iş hayatının büyük bir dönüşüm içinde olduğunu dile getiren Duman, “Şirketlerde esnek yan haklar uygulamaları, ücret paketleri içinde baz ücretten çok kariyer yönetimi, sosyal olanaklar gibi unsurlar önem kazanacak. Performans yönetimi sistemlerinin daha fazla şirket tarafından kullanılması, yetenek yönetimi konusunda şirketlerin daha fazla çaba göstereceğini tahmin ediyoruz.” sözlerine yer verdi. Hangi alanda olursa olsun hız, esneklik, çeviklik ve teknolojiye uyumun yanı sıra eşitlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sosyal sorumluluk yaklaşımı gibi kurumsal yönetim ilkelerinin daha fazla konuşulduğu dönemin yaşandığının altını çizen Duman, “Şirketler çalışanın mutluluğuna yatırım yapıyor. İç iletişim kanallarını artırıyor.” dedi. Duman, şirketlerin eğitim bütçelerinde gözlenen artışın da söz konusu gelişmeyi doğruladığını ifade ederek, “Özet olarak, rekabet üstünlüğünde öne çıkan tek şeyin insana değer verme olduğu zamanlara şahit oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Günümüzde uygun yeteneklerin ise eskisi gibi yalnızca gazete ilanlarından ya da yakındaki kişilerden aranmadığını ifade eden Duman, “Artık dünyanın her yerinden, online iş sitelerinden ve sosyal medya kanalıyla işini en iyi şekilde yapabilecek yetenekler aranıyor.” dedi. Öte yandan yetenek azlığının genç yaştakilerin yönetici koltuğuna oturmasına neden olduğunu söyleyen Duman, bu kişilerin “yönetici yetkinliklerinin” artırılması için koçluk, mentorluk, yönetici eğitimlerine ayrılan bütçenin de yükseldiğine dikkat çekti.

EN FAZLA TALEP SOSYAL MEDYA UZMANLIĞINA

Sosyal medya yöneticiliği

Sosyal medya pazarlama uzmanı

Lojistik sorumlusu

Gayrimenkul satış sorumlusu

Arşiv ve dokümantasyon sorumlusu

Veri mimarisi mühendisi

Veri madenciliği uzmanı

Hemşirelik

Yazılım mühendisliği

Mobil yazılım mühendisliği

Uluslararası finans yöneticiliği

Fizyoterapist

Diyetisyen

Elektronik mühendisliği

Genetik mühendisliği

E-Ticaret uzmanı

İş analisti
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.