Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Hükümet ‘bireysel’e 1.25 milyar TL ayırdı

3 Ocak 2013 Perşembe::

Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde artık vatandaşın yatıracağı her 100 lira için devletin de 25 lira katkı payı vereceğini hatırlatarak, 2013 bütçesine 1 milyar 250 milyon liralık devlet katkısı ödeneği koyduklarını açıkladı

Yazı Boyutu : A A A A

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeniden düzenlenen Bireysel Emeklilik Sistemi için (BES) 2013 bütçesine 1 milyar 250 milyon liralık devlet katkısı ödeneği koyduklarını belirterek, ”Eğer tahminden daha da öte başvuru olursa, bu ödeneğin daha yüksek seviyelere çıkarılması mümkün olabilecek” dedi. Hükümetin Türkiye’de tasarruf oranlarının artırılması hedefi çerçevesinde BES’te vereceği yüzde 25 devlet desteği 1 Ocak itibariyle başladı. Türkiye’de tasarrufların GSYH’ye oranı yüzde 12 seviyesinde bulunuyor.
BES’teki yeni uygulamaların tanıtım toplantısında konuşan Babacan, 2013 bütçesinde BES için devlet katkı payı olarak ayrılan 1 milyar 250 milyon liranın açık bir bütçe kalemi olduğunu, bir ihtiyaç olması halinde bütçede kullanılmayan kalemlerden buralara aktarmaların söz konusu olabileceğini söyledi.

Her 100 TL’ye 25 TL devlet katkısı
Vatandaşın BES’e yatıracağı her 100 lira için devletin de 25 lira katkı payı yatıracağını, bunun, izleyen bir iki ay içinde hemen yapılacağını aktaran Babacan, ”Yani 100 liranın yanına konan 25 lira da aynı 100 lira gibi yıl içinde nemalandırılacak. Devlet katkısında üst sınır koyduk. Bir katılımcının alacağı devlet katkısı tutarı, brüt asgari ücret tutarının yüzde 25’ini aşmayacak. 2013 için devlet katkısı tutarının üst sınırı 3 bin lira” dedi.

‘En az 10 yıl kalın, emekli olun...’
Babacan, çalışan, çalışmayan ve öğrenci ayırmaksızın 18 yaşından büyük herkesin faydalanabileceği bir teşvik mekanizmasına geçildiğini, yeni sistemde makbuz saklamak gibi işlemlere gerek kalmayacağını hatırlattı. Sistemin asıl özelliğinin emeklilik olduğuna işaret eden Babacan, ”Biz vatandaşlarımıza çok zaruri olmadıkça kısa vadeli ihtiyaçları için sistemdeki birikimlerine dokunmamalarını ve sistemde en az 10 yıl kalıp 56 yaşını doldurduktan sonra emeklilik hakkını kazanarak, sistemden ayrılmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

500 bin kişi bekleniyor
Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre BES’te katılımcıların fon tutarı 20.14 milyar lira. Katılımcı sayısı ise 3.095 milyon. Sistemde 17 emeklilik şirketi bulunuyor. Fon tutarının bu yıl 30 milyar lira seviyesine yaklaşması ve katılımcı sayısının ise 500 bin artması bekleniyor. Babacan, Türkiye’de bireysel emeklilik sistemindeki büyümenin dünya örneklerinin aksine bireysel katılımla sağlandığını dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Dünyada işverenler çalışanlar için bu sisteme toplu kayıtlar yaptırıyor. Buna da bir yenilik getirdik. Bir işverenimiz çalışanın maaşının yüzde 15’i kadar çalışan adına BES’e yatırırsa yüzde 15’i kendi vergi matrahından düşürebilecek.”
‘Eşimle beraber bu ay BES’e giriyoruz’
Ali Babacan, ”Vatandaş Ali Babacan BES’ten faydalanıyor mu?” sorusuna, ”Şu ana kadar faydalanmıyordum ama ocak ayından itibaren ben ve eşim BES’e gireceğiz” yanıtını verdi.
Babacan, BES’in banka mevduatından ya da hisse senedi yatırımından en önemli farkının paraların vatandaşların kendi adına açılmış hesaplarında ve Takasbank nezdinde tutulması olduğunu belirterek, ”Allah korusun, günün birinde bireysel emeklilik şirketlerimizin birisiyle ilgili sıkıntı yaşandığında, bu parayı sadece yöneten pozisyonda olduğu için hukuki ve finansal açıdan bu hesaplarımız Takasbank nezdinde korunmuştur” dedi.

‘Kıdem tazminatı fona gitsin’
Babacan sistemde kullanılmak üzere yeni fon türlerinin devreye gireceğini özellikle altın ve kıymetli maden türlerinin sistem için önemli olacağını vurguladı. Toplantıda bir süredir gündemde olan kıdem tazminatlarının fona aktarılması konusunda ise Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, “Kıdem tazminatları fona aktarılırsa tasarruf oranı artar” dedi.

3 yıldan önce devlet katkısı alınamayacak
BES’te yeni yapılan değişikliğe göre 3 yıldan 6 yıla kadar sistemde kalanlar, devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15’ine, 6 yıldan 10 yıla kadar kalanlar yüzde 35’ine, 10 yıl ve daha fazla kalanlar yüzde 60’ına hak kazanacak.
Emeklilik, vefat ve maluliyet durumunda ise hak ediş oranı yüzde 100 olacak. BES’e getirilen yeni düzenleme ile ödenen katkı paylarından kesilebilecek yönetim gideri yüzde 8’den yüzde 2’ye düşürüldü. Daha önce yüzde 3.65 oranına kadar uygulanan fon işletim gideri kesintisi yatırım yapılan emeklilik fonuna göre yüzde 1.09 ile yüzde 2.28 arasında gerçekleştirilecek.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.