Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Gurbetçi mağazasında ‘mobilya’ devi çıktı

2 Ocak 2013 Çarşamba::

Üç kardeşin ortaklığında yola devam eden Alfemo’da bin kişi çalışıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

TÜRKİYE’nin en güçlü mobilya markalarından biri haline gelen Alfemo, 2012’de yurtdışında 10 yeni mağaza açtı ve ihracatını yüzde 32 artırdı. Üç kardeşin ortaklığında yola devam eden Alfemo’da bin kişi çalışıyor.
İZMİR’de doğan ve halen Torbalı’da 72 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Alfemo, 2012’yi 160 milyon lira ciroyla kapatıyor. Alfemo’nun kurucusu Yusuf Davulcuoğlu, Almanya’da işçi olarak biriktirdiği sermaye ile İzmir Gültepe’de bir mağaza açarak işe başlamış. Gültepe’deki bu mağazayı bugün Alfemo çatısı altında bin kişilik istihdama ulaştıran başarının mimarları ise Ali, Ramazan ve Şaban Davulcuoğlu kardeşler. Alfemo’nun bugünlere nasıl geldiğini Ramazan Davulcuoğlu şöyle anlatıyor:

HANNOVER’DEKİ GURBETÇİ
· Babam rahmetli yurt dışına giden gurbetçilerdendi. Aslen Konya-Beyşehirliyiz ama biz doğma büyüme İzmirliyiz. Babam Beyşehir’den Hannover’e gitmiş ve maden ocaklarında şoförlük yapmış. Almanya’ya giderken de ‘biraz sermaye biriktirip dönüp kendi işimi kurayım’ diye gitmiş. 1970’te gitmiş, 1976’nın başında döndü. Gelince, İzmir Gültepe’de 180 metrekarelik bir halı mobilya mağazası açmış. 1976’da mağazayı açmış ama kendisi 1978’de vefat etti. Biz 4 kardeş ve annem kalakaldık. Ağabeyim Ali en büyüğümüzdü ve 15 yaşındaydı. Lise 2’ye gidiyordu. Ben de 10 yaşımdaydım ve ilkokul 5’teydim.

ANNEMİZ ‘DEVAM’ DEDİ
· Annemiz Miyase Hanım ‘Osmanlı tarzı’ güçlü bir kadındı. ‘Mağazayı satıp parasını bir kenara koyun ya da akrabalar ortak olsun iş yürüsün’ diyenler olmuş ama ‘benim çocuklarım devam ettirir ben destek olurum’ dedi. Bize güç verdi. Ağabeyim liseyi bıraktı ve 15 yaşında mağazanın başına geçti. Sonradan akşam ticaret lisesine ve açık öğretime giderek tahsilini de tamamladı. Biz büyürken işimiz de büyüdü. Halı mobilyada hep güçlü olduk ama Philips, Beko gibi markaların da en güçlü satıcıları olduk.

İLK ÜRETİM ‘İDAŞ’LA
· Mağazacılık devam ederken 3 kardeş ‘Toptan da yapalım’ dedik. 1989’da İdaş’ın bölge bayiliğini aldık ve toptan satmaya başladık. İşimiz büyük ivme kazandı ve sermayemiz güçlendi. Kamyon üzerinde mal satıyorduk. Senet yazmayı yetiştiremediğimiz günler oluyordu. Kanepe satışları çok hızlıydı ve birçok markanın kanepesini satıyorduk. İdaş’a ‘kanepe üretin satalım’ dedik. İdaş da bize ‘madem bu kadar isteklisiniz siz üretin’ dedi. İdaş lisansıyla 1993’den itibaren kanepe üretmeye başladık. Müştak (İşeri) amca bize bu anlamda okul oldu.

MARKA OLMAK ŞARTTI
· Avrupa’da fuarlara gidiyor, panel, modüler mobilyalar görüyorduk. Almanya’dan ve Fransa’dan genç odaları, yatak odaları ithal etmeye başladık. Gaziemir’de bir mağaza daha açtık. Çok iyi satıldığını gördük. 1997’de yeni fabrikamızı tamamladık ve ‘Alfemo’ olarak üretimimiz başladı. 2004’te Torbalı’da yeni bir yatırım yaptık ve üretimi taşıdık. Şu anda 72 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz. 2012’yi 160 milyon lira ciroyla kapatıyoruz. 2012 ihracatımız 19 milyon dolar oldu ki 2011’e göre yüzde 32 yükseldi. Turquality programındayız ve yurt dışında 35 Alfemo olduk. Irak’ta münhasır 7 Alfemo var. Suudi Arabistan’da Riyad’da ilk mağazayı açtık. 4 tane daha açılacak. Mısır’da da iki mağaza birden açtık.
Mağazaya koku yaptık radyo ve kafe açtık

ALFEMO Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Davulcuoğlu, ‘perakendecilikten gelen sanayici’ olmanın önemini vurguluyor ve şöyle konuşuyor: “2006’da mağazalar için bir stratejik çalışma yapmıştık. 300’den fazla noktada ürünlerimiz satılıyordu ama biz münhasır mağazacılığa geçiş kararı aldık ve ürünlerimizin sadece Alfemo mağazalarında satılmasını sağladık. 2011 Mayıs ayında tekrar oturduk ve yeni bir çalışma yaptık. Bu defa hem tüketici hem de bayi için yeni bir konsept tasarladık. Tüketici ‘ıslak zemin hariç’ tüm ihtiyaçlarını bulabilmeliydi, bayiimizin de kar marjının yükselmesi gerekiyordu. İç-dış dekorasyon, ürün grubu, fiyatlar, kâr marjları hepsini yeniden belirledik. Mağazanın bir köşesine ‘Alfemola’lar (kafe) koyduk. Bir radyo kurduk ve teliflerini ödediğimiz müzikler bütün mağazalarımızda çalıyor. Marka kokumuzu tespit ettik ve mağazalarımız aynı kokuyor. 41 mağazamızı bu konsepte getirdik. Projeden önce 130 mağazamız vardı. 20 tanesi bu kategoriye giremeyeceği için elendi. 2013 sonunda 100 mağazamız yeni konseptte olacak.’

Kaynak: Sadi Özdemir , Link : www.hurriyet.com.tr

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.