Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Halı satarak nasıl zengin oldu?

5 Aralık 2012 Çarşamba::

Tamince ”Gençler,Sırrını Gençlere Anlatıyor” etkinliği kapsamında iş hayatındaki başarısının püf noktalarını öğrencilere anlattı.

Yazı Boyutu : A A A A

Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Antalya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Fettah Tamince, Antalya Uluslararası Üniversitesi Genç CEO Kulübü tarafından düzenlenen ”Gençler,Sırrını Gençlere Anlatıyor” etkinliği kapsamında iş hayatındaki başarısının püf noktalarını öğrencilere anlattı.

Tamince, Uluslararası Antalya Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte, öğrencilere başarıların sırları hakkında mesajlar verdi.

Kendi hayatından örnekler veren Tamince, Türkiye’de fert başına en az gelişmiş, en soğuk ve eğitim düzeyinin en düşük olduğu Van’ın Çaldıran köyünde doğduğunu, bugün sahip olduğu mal varlığının ailesinden kalmadığını belirtti.
Babasının ilçede manifaturacı dükkanı olduğunu, 12-13 yaşındayken babasına yardım etmeye başladığını anlatan Tamince, ”Babamın işleri kötüydü,dükkanda satış olmuyordu. Kuzenimle arabayla köy köy gezerek, kumaşları satmaya karar verdik. Köylere gittik, ama köylerdeki halkın da parası yoktu. Kumaşları hayvanlarla, tereyağlarıyla, peynirle takas ettik. Ancak bu kez de babam beni eve sokmadı, ertesi gün hayvanları satınca, daha fazla kar elde edince babamın çok sevdiği oğlu oldum” dedi.

Bu tecrübenin kendisine büyük cesaret kazandırdığını vurgulayan Tamince, bir kuzeninin Antalya’dan fotoğraf göndermesiyle Antalya’ya gelme kararı aldığını kaydetti.

Antalya akrabasının halı mağazasında tezgahtar olarak çalışmaya başladığını bildiren Tamince, ”Mağazaya özellikle yurt dışından müşteriler geliyordu. Hatta arkadaşlarım onlarla ’Vanca mı konuşacaksın?’ diye dalga geçmişlerdi. Ama ticarette mantık aynı dedim, 6 ay sonra mağazanın en başarılı tezgahtarı oldum” diye konuştu.

Sürekli kendisini yenilediğini, diyaloğunu geliştirdiğini dile getiren Tamince, öğrencilere bu yönde mesajlar verdi. Tamince, ”Sahip olduğunuz çevre sizi ileriye taşıyacak bir çevre değilse bunu değiştireceksiniz. Artık sosyal medya var, istediğiniz insanla arkadaş olabiliyorsunuz, konuşabiliyorsunuz, çevrenizi genişletebiliyorsunuz. Kendinizi bardağın boş tarafına koyacaksınız, karşınızdaki insanlar da bardağın dolu tarafında insanlar olacak ki başarılı olabilesiniz. Sizlerden bir şeyler alıp götüren değil, size katkıda bulunanlarla diyalog kurun” diye konuştu.

Tamince, 18 yaşına geldiğinde kendisini daha da geliştirmek istediğini, daha zengin müşterilere halı satma kararı aldığını belirterek, bir arabaya 19 halı alıp, Almanya’ya gittiğini söyledi. Oradaki insanlara halı satmaya geleceğini söyleyince randevu vermediklerini, ama ”Türkiye’den hediye getirdik” deyince randevuları almaya başardığını dile getiren Tamince, hediye olarak bir kilo elma çayı ile evlere girdiklerini, bu şekilde halıları satmaya başladıklarını kaydetti.Almanya’da otomobil satan zengin bir kişiye halı satışı anısını anlatan Tamince, şunları söyledi:
”Müşteriye gittik, araba almak istediğimi söyledim. Oysaki yanımda araba alacak para yok. Arabayı beğendik, 43 bin 500 mark fiyat söyledi. Ben de nakit para olmadığını, ama halılarımın olduğunu söyledim. Benim derdim bizzat evine gitmekti. Halıları eşine göstermek istediğimi söyledim. Eve gittik ve halıları devasa eve döşedik. Sonra müşterim bana iki otomobil vermeyi teklif etti. Ama ben bir otomobil aldım ve üzerine para alıp, ülkeme döndüm.”

Halıdan sonra mücevher işine girdiğini ifade eden Tamince, yurt dışındaki müşterilerine halı ve mücevher satmaya başladığını bildirdi. Köyde başladığı kumaş hikayesinin kendisine iyi bir tecrübe kazandırdığını vurgulayan Tamince, ”En önemlisi sürdürülebilirliği sağlamak, bisikleti sürmediğiniz takdirde düşersiniz” dedi.

CEO’yu bir geminin kaptanına benzeten Tamince, bu kaptanın geminin her şeyinden sorumlu olduğunu, gelecek riskleri önceden tahmin ederek tedbirlerini almadığı takdirde o geminin batacağına dikkat çekti. İyi bir CEO’nun başarılı olabilmesi, hedeflerini gerçekleştirebilmesi için çok iyi donanıma sahip olması gerektiğine işaret eden Tamince, karşıdan bakıldığında CEO’nun, piramitin başındaki bir adam gibi gözüktüğünü, ama ters çevrildiğinde o piramidin bütün sorumluluğunu yüklenen insan olduğunu vurguladı.

Öğrencilere hayata erken atılmalarını öneren Tamince, şöyle dedi:
”Gençler, üniversite döneminde hayatınızın rotasını belirlemelisiniz, başarılı gördüğünüz insanlardan ders çıkarmalısınız, tecrübelerden faydalanmalısınız. Başarılı olmak istiyorsanız her zaman lider olmayı tercih edin, farkındalık oluşturun. Ben birkaç kişiyle buluşmaya gittiğimde kendimi gösterebilmek için ya soru sorardım, ya soruları yanıtlardım ya da çay dökerdim. Ama şimdi yapmıyorum. Keşfedilmeyi beklemeyin, siz kendinizi gösterin.”

Vizyonu görgü ve bilginin birleşkesi olarak değerlendiren Tamince, bugün insanların istediği zaman istediği bilgiye ulaşabildiğini kaydetti. Görgüye doğru ulaşımla ulaşılabildiğini dile getiren Tamince, kendisinin Türkiye’nin en ücra köşesinden çıkıp, bugün önemli potansiyele ulaşan iş adamı olduğunu dile getirdi.

Öğrencilere sahip oldukları imkanları sonuna kadar kullanmalarını tavsiye eden Tamince, hayatlarında disipline de önem vermeleri gerektiğini belirtti. Öğrencilerin hayatlarında daima dürüst, açık ve çalışkan olmalarını isteyen Tamince, ”Mal varlığımı ya da çevremdeki insanları babamdan satın almadım, hazır da almadım. İlişkilerimi sağlamlaştırmak için kendim çalıştım, fedakarlık yaptım.Böyle yapmaya da devam ediyorum. En büyük servetlerimden birisi bu” diye konuştu.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.